“Nevestele din Bath” – Wendy Holden

nevestele din bath

La un moment dat, am facut cunostinta cu genul literar chick-lit. Din fericire pentru mine, nu apucasem sa am prejudecati privind acest tip de literatura, ceea ce a dus la savurarea unui numar de carti din acest gen, care fara doar si poate au farmecul lor, generat mai ales din umor, o componenta de baza aici.

Wendy Holden ne prezinta “Nevestele din Bath” – “The Wifes of Bath”. Titlul este o trimitere clara la personajul din Canterbury Tales – the Wife of Bath. Volumul pe care l-am citit eu face parte din Colectia Chic a Editurii Polirom. Facem cunostinta cu cele doua protagoniste feminine prima data in Statele Unite, mai exact in New York, unde Amanda este o jurnalista rapace la o publicatie glossy de mare succes, unde isi permite sa scrie orice lucru scandalos despre vedete fara sa se gandeasca la consecinte, iar Alice este una dintre sefii departamentului juridic al Intercorp, concernul care detine respectiva publicatie si care trebuie mereu sa o scoata basma curata pe Amanda si sa salveze firma de daune usturatoare cauzate de modul acesteia de a face jurnalism. Ambele sunt femei de cariera tecute de 30 de ani, dar in timp ce Alice contempla cu placere ideea de a avea un copil, dar nu este casatorita si nu are nicio relatie stabila,  Amanda nici nu se gandeste la asa ceva.

La un moment dat, bomba explodeaza – Alice nu mai poate salva situatia iar Amanda este concediata. Aceasta din urma este convinsa ca vina ii apartine lui Alice, care nu a actionat cu competenta la acel ultim proces de calomnie si defaimare. Zburand spre Londra natala, Amandei ii vine ideea ca ar fi o mama deosebita si ca maternitatea este la moda, mai ales intr-un cadru rural idilic, asa cum apare in revistele glossy, asadar trece la actiune cu sotul ei Hugo in acest sens. Alice intre timp merge la o nunta in Cornwall, locul ei de bastina, unde sfarseste prin a face sex cu Jake, o frumusete de barbat despre care nu stie prea multe, fiind prima data cand il vede. Ajungand inapoi la New York, descopera ca este insarcinata si decide sa il caute pe Jake sa ii dea vestea. Nu reuseste sa dea de el si ramane ca mama si prietenii comuni sa ii spuna ca Alice are o chestiune legala de rezolvat cu el. Jake apare pe neasteptate la biroul ei din New York, cu un buchet imens de trandafiri, se arata deosebit de incantat ca va fi tata si ii propune lui Alice sa se casatoreasca si sa se mute cu el in Anglia. El pare a fi un activist fervent in domeniul ecologiei si reciclarii, un om care lupta pentru idealuri importante cum ar fi salvarea planetei.

Alice, deja obosita si frustrata la job, accepta si isi prezinta demisia, spre uimirea tuturor.

Cele doua cupluri decid, din motive diferite, sa se stabileasca in Bath. Reintalnirea are loc la cursurile prenatale de acolo si bineinteles, iese cu scantei. De aici se declanseaza o serie intreaga de actiuni, marcate de un umor debordant: nasterea copiilor, partea mai putin idealizata a maternitatii, respectiv paternitatii si felul in care Alice si Hugo reusesc sa faca fata provocarii de a fi parinte si de a convietui cu dificilele lor consoarte. Situatiile in care se gasesc sunt, uneori, de-a dreptul exasperante.

Finalul cartii aduce cateva note surprinzatoare. Una peste alta, am gasit in aceasta carte o lectura interesanta, care dincolo de latura amuzanta si ironica si a situatiilor uneori exagerate, atinge cateva probleme foarte des intalnite in societatea noastra. Va las sa le descoperiti.

Intrebarea mea pentru voi este: ati citit ceva din genul chick-lit? Ce carte ati recomanda din acest gen?

 

 

12 thoughts on ““Nevestele din Bath” – Wendy Holden

    • Multumesc Geo, cateva dintre aceste carti chiar mi-au placut intr-atat incat sa le si recitesc. Cele mai bune, pe langa faptul ca sunt amuzante si relaxante, contin si lectii de viata interesante. 🙂

      Liked by 1 person

    • Asa este, Claudia. Dar chiar si ele sunt mai bune sau mai putin bune, nu pot zice ca ma incanta chiar toate. Aceasta carte are o doza buna de realism sub exagerarile voite ale situatiilor si se pot trage niste concluzii interesante.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.