My top 5 – Madonna

Am hotarat ca, din cand in cand, sa postez cate un top, care de obicei va fi un top 5, bazat exclusiv pe opinia mea subiectiva. Este intr-un fel ciudat sa incep cu Madonna, deoarece nu sunt vreun mare fan al ei, dar trebuie sa recunosc ca anumite piese au fost foarte bune si a marcat in mod clar muzica pop a tuturor timpurilor.

Pe locul 5 se afla “Take a Bow“, lansata in 1994, de pe albumul “Bedtime Stories” – melodie romantica, versuri care vorbesc despre o dragoste pasionala, dar care s-a sfarsit dezamagitor, datorita superficialitatii si falsitatii.  Videoclipul are in centru un toreador macho si o Madonna sexy si angelica in acelasi timp, cu multe elemente hispanice.

 

Pe locul 4 am plasat “True Blue” , 1986, de pe albumul cu acelasi nume  –  o alta declaratie de dragoste, o piesa de inspiratie retro, versuri simple dar graitoare, videoclip in stilul anilor ’50.

Locul 3 este ocupat de “Like a Virgin” , 1984, album “Like a Virgin” – videoclip plasat in Venetia, o Madonna atat sofisticata cat si fashionable 80’s, in compania unui domn de o masculinitate debordanta care poarta ce altceva daca nu o masca de…leu si o face pe artista sa se simta din cale afara de feciorelnica. Roarrrrr! Prestatia live aferenta acestei piese a fost un motiv de controversa la vremea respectiva, stiind modul cum Madonna alegea adesea sa socheze opinia publica.

Cat despre controverse si soc, piesa de pe locul 2 “Like a Prayer” (1989, album cu acelasi nume) a avut destul din amandoua. Avem aici teme interesante: interactiuni interrasiale, cuplu mixt, simboluri KKK – cruci in flacari, diferite teme crestine atat in versuri cat si in videoclip. Acesta este realizat sub forma unei piese de teatru si este foarte expresiv.

Locul 1 in topul meu apartine piesei “Rain” (1993, “Erotica”). Videoclipul este foarte rafinat, o cromatica deosebita, o placere din punct de vedere estetic, iar versurile sunt pur si simplu  superbe. Iata un extras:

When you looked into my eyes

And you said goodbye could you see my tears

When I turned the other way

Did you hear me say

I’d wait for all the dark clouds bursting in a perfect sky

You promised me when you said goodbye

That you’d return when the storm was done

And now I’d wait for the light, I’d wait for the sun

Till I feel your

Rain

Feel it on my fingertips

Hear it on my window pane

Your love’s coming down like

Rain

Wash away my sorrow

Take away my pain

Your love’s coming down like

Rain

3 thoughts on “My top 5 – Madonna

  1. Pingback: Flashback – septembrie 2016 | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.