Vă place Brahms? – Françoise Sagan

Anthony Perkins

 

Am descoperit de curand aceasta carte in biblioteca, fiind cumva in acel stadiu dintre lecturi, cand nu te poti hotari ce sa citesti in continuare. Am inceput sa citesc si am constatat, nu fara oarecare surprindere, ca imi place foarte tare scriitura autoarei Francoise Sagan. Surprinderea nu consta in acest fapt, de a-mi placea modul cum autoarea scrie, ci mai degraba faptul ca m-a cucerit o carte axata nu pe actiune, ci pe sentiment. Cine imi cunoaste gusturile stie ca, in general, fug de lecturile siropoase, cu un aer greu si desuet, cu romantism exagerat si scene de sex mult prea dese si mult prea trase de par. Aceasta carte are o prospetime deosebita care m-a incantat.

Subiectul cartii este modul in care privim dragostea si ne raportam la ea, la diferite varste si in anumite situatii. Personajele fac parte din clasa burgheziei pariziene iar accentul nu este pus atat pe preocuparile lor cotidiene sau viata lor profesionala, cat pe trairile lor intime, dorintele si asteptarile lor.

Paule, eroina romanului este o decoratoare in varsta de aproape 40 de ani, femeie moderna si independenta, divortata, care are o relatie de mai bine de 5 ani cu un afacerist parizian pe nume Roger, cam de aceeasi varsta cu ea. Acesta are obiceiul de a avea fel si fel de mici aventuri cu femei demimondene si de a o neglija constant pe afectuoasa Paule, considerand ca ea va fi mereu acolo pentru el.

Paule il cunoaste pe fiul unei cliente, pe Simon, un tanar avocat stagiar de 25 de ani, foarte frumos si diferit de Roger ca si atitudine fata de ea. Tanarul Simon se indragosteste de Paule si decide sa o cucereasca, motivat in afara de sentimentele sale si de certitudinea ca Roger ii este infidel Paulei. Nepasator la diferenta de varsta, el isi doreste sa ii ofere Paulei un alt mod de a fi iubita, sincer si impetuos, chiar daca o idee superficial. Aceasta va ceda tentatiei de a fi iubita si tratata cu importanta cuvenita intr-o relatie, insa va fi pusa in situatia de a reflecta asupra sentimentelor sale pentru fiecare dintre cei doi barbati importanti din viata ei. Acestia, la randul lor sunt infatisati in mijlocul introspectiilor ce au ca obiect sentimentele care ii anima.

Un lucru care mi s-a parut de remarcat este faptul ca autoarea, la nici 25 de ani in momentul aparitiei cartii, reuseste sa capteze trairile unor personaje aflate in pragul varstei de 40 de ani.

Paule are de ales intre ceea ce ii ofera atat Simon, cat si Roger. Oare alegerea ei va fi cea mai inteleapta, cea mai potrivita? Tandrete, pasiune, obisnuinta, familiaritate, ce anume este cheia catre iubire?

Cu un subiect actual, in ciuda celor peste 55 de ani trecuti de la aparitia cartii, si un stil elegant si fluid, Francoise Sagan ne predispune la o lectura interesanta si placuta.

 

                “În zori, se trezi pe jumătate şi avu un vis. Visa părul negru al lui Simon, amestecat cu părul ei de vântul violent al nopţii, între feţele lor ca o barieră mătăsoasă, şi i se păru că încă simte gura foarte caldă care trecea prin ea. Readormi, zâmbind.”

12 thoughts on “Vă place Brahms? – Françoise Sagan

  1. Va place Brahms? Da imi place! Si cartea mi-a placut foarte mult!
    Apropo, Bonjour tristesse nu am citit-o si chiar imi doresc sa o citesc.
    Felicitari pentru recenzie, Ana!
    Cu drag, eu! Geo– prietena ta careia ii plac Romanele siropoase! :*

    Liked by 2 people

    • Multumesc Geo, stiu ca iti plac romanele siropoase :). Sincer, si eu am mai citit unele cand si cand, chiar cu placere pe alocuri. In viziunea mea, trebuie doar o doza mai usoara de sirop 🙂

      Like

  2. Pingback: Flashback noiembrie 2016 | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.