Cavalerul celor Sapte Regate – George R. R. Martin

duncan

Va prezint astazi o carte a carei lectura mi-a facut o mare placere. Daca sunteti fani fantasy si, mai ales, familiarizati cu seria “A Song of Ice and Fire” (ASOIAF) si universul creat de George Martin, cu atat mai mult va veti delecta citind aceasta carte.

Cartea este impartita in trei nuvele, iar actiunea se petrece cu circa 100 de ani inaintea evenimentelor din “Urzeala tronurilor”.

Asadar, scutierul cavalerului ratacitor Arlan de Pennytree, pe numele lui Dunk, de origine incerta si dubioasa, provenind de fel din zonele rau famate ale Debarcaderului Regelui, se trezeste singur pe lume, dupa moartea numitului cavaler. Mosteneste de la acesta armura, coiful, sabia si mai ales calul sau de lupta, Tunet. Hotarat insa sa se remarce cumva si  sa castige un echipament mai bun si ceva bani si renume, porneste neabatut spre turnirul de la Ashford. Pe drum, se intampla ceva care ii va schimba viata: la un han, un baiat cu capul ras, pe care el il luase drept fiul hangitei ii propune sa il ia ca scutier pe langa el. Desi Dunk refuza, totusi Egg ii ia urma si reuseste sa il convinga inaintea turnirului sa il accepte in serviciul sau. Dunk isi ia numele de Ser Duncan Vlajganul (de la inaltimea lui de peste 2 metri) si incearca sa isi procure toate cele necesare participarii la turneu. Inima lui buna si spiritul cavaleresc adevarat pe care il are, in mai mare masura decat multi lorzi de rang inalt, il baga insa in mari incurcaturi si se trezeste in situatii primejdioase, in care trebuie sa lupte pentru viata lui. Ca si cum acestea nu ar fi nimic, micul Egg se dovedeste a fi chiar Aegon Targaryen, fiul lui Maekar, al patrulea fiu al regelui Daeron cel Bun, asadar un print al familiei regale, nobila familie de origine valyriana ce cucerise Westerosul cu ajutorul dragonilor. El este fratele lui Aemon Targaryen, cunoscut fanilor seriei ASOIAF drept Maester Aemon, batranul trecut de suta de ani de la Zid.

Evenimentele din jurul lui Ser Duncan sunt de mare importanta, ba chiar schimba cursul istoriei Westerosului. Egg il va insoti drept scutier in aventurile lui, unde va invata mai mult decat mestesugul armelor, cum cineva poate da dovada de valori adevarate, chiar daca a fost un sarman copil al strazii. Ser Duncan adesea isi repeta in minte ca e “Dunk nataraul, prost de da in gropi”, pentru incurcaturile in care il baga inima lui mare. In realitate, el arata o mare modestie, care il face sa actioneze conform principiilor sale si nu din interes, precum multi alti asa zisi cavaleri.

Regasim in carte atat nume mari, cunoscute din universal ASOIAF, cat si nume mai putin notorii, toate imbinandu-se magistral in acest puzzle pe care l-a creat George Martin. Recomand aceasta carte atat celor care nu au citit inca celelalte carti ASOIAF, pentru a se familiariza cu lumea Westerosului, cat si celor care deja au citit tot ce a aparut in aceasta epica serie, pentru a se bucura de toate elementele unei lecturi care deja i-a cucerit. Atmosfera este cea cu care ne-a obisnuit autorul, dar cartea are o actiune mai putin sangeroasa decat celelalte volume.

Nu doresc sa dau prea multe spoilere si sa va stric placerea de a descoperi singuri aventurile celor doi eroi, ci va invit sa ii insotiti pe drumurile pline de primejdii si de aventuri ale celor Sapte Regate.

Advertisements

7 thoughts on “Cavalerul celor Sapte Regate – George R. R. Martin

 1. Am citit cu mult interes recenzia ta, chiar eram curioasa in privinta acestei carti, cu atat mai mult cu cat nu am citit nici “Urzeala tronurilor”. Imi place lumea descrisa in carte, cred ca si cartea mi-ar placea!
  Recenzia e minunata, felicitari!

  Liked by 2 people

 2. Sincer, ma tot de gandesc de mai bine de un an daca sa incep seria ori ba.
  Nu sunt mare fan al cartilor fantasy, rar citesc, dar si mai rar incep serii pentru ca ajung rapid sa ma plictisesc ori sa ma oboseasca.
  Insa imi place mult cum ai scris si ai descris. Numai pentru asta as cumpara cartile 😀

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s