Cavalerul celor Sapte Regate – George R. R. Martin

duncan

Vă prezint astăzi o carte a cărei lectură mi-a făcut o mare plăcere. Dacă sunteți fani fantasy și, mai ales, familiarizați cu seria “A Song of Ice and Fire” (ASOIAF) și universul creat de George Martin, cu atât mai mult vă veți delecta citind această carte.

Cartea este împărțită în trei nuvele, iar acțiunea se petrece cu circa 100 de ani înaintea evenimentelor din “Urzeala tronurilor”.

Așadar, scutierul cavalerului rătăcitor Arlan de Pennytree, pe numele lui Dunk, de origine incertă și dubioasă, provenind de fel din zonele rău famate ale Debarcaderului Regelui, se trezește singur pe lume, după moartea numitului cavaler. Moștenește de la acesta armura, coiful, sabia și mai ales calul său de luptă, Tunet. Hotărât însă să se remarce cumva și  să câștige un echipament mai bun și ceva bani și renume, pornește neabătut spre turnirul de la Ashford. Pe drum, se întâmplă ceva care îi va schimbă viața: la un han, un băiat cu capul ras, pe care el îl luase drept fiul hangiței îi propune să îl ia ca scutier pe lângă el. Deși Dunk refuză, totuși Egg îi ia urma și reușește să îl convingă înaintea turnirului să îl accepte în serviciul sau. Dunk își ia numele de Ser Duncan Vlăjganul (de la înălțimea lui de peste 2 metri) și încearcă să își procure toate cele necesare participării la turneu. Inima lui bună și spiritul cavaleresc adevărat pe care îl are, în mai mare măsură decât mulți lorzi de rang înalt, îl bagă însă în mari încurcături și se trezește în situații primejdioase, în care trebuie să lupte pentru viața lui. Ca și cum acestea nu ar fi nimic, micul Egg se dovedește a fi chiar Aegon Targaryen, fiul lui Maekar, al patrulea fiu al regelui Daeron cel Bun, așadar un prinț al familiei regale, nobila familie de origine valyriană ce cucerise Westerosul cu ajutorul dragonilor. El este fratele lui Aemon Targaryen, cunoscut fanilor seriei ASOIAF drept Maester Aemon, bătrânul trecut de suta de ani de la Zid.

Evenimentele din jurul lui Ser Duncan sunt de mare importanță, ba chiar schimbă cursul istoriei Westerosului. Egg îl va însoți drept scutier în aventurile lui, unde va învăța mai mult decât meșteșugul armelor, cum cineva poate da dovadă de valori adevărate, chiar dacă a fost un sărman copil al străzii. Ser Duncan adesea își repetă în minte că e “Dunk nătărăul, prost de dă în gropi”, pentru încurcăturile în care îl bagă inima lui mare. În realitate, el arată o mare modestie, care îl face să acționeze conform principiilor sale și nu din interes, precum mulți alți așa ziși cavaleri.

Regăsim în carte atât nume mari, cunoscute din universal ASOIAF, cât și nume mai puțin notorii, toate imbinându-se magistral în acest puzzle pe care l-a creat George Martin. Recomand această carte atât celor care nu au citit încă celelalte cărți ASOIAF, pentru a se familiariza cu lumea Westerosului, cât și celor care deja au citit tot ce a apărut în această epică serie, pentru a se bucura de toate elementele unei lecturi care deja i-a cucerit. Atmosfera este cea cu care ne-a obișnuit autorul, dar cartea are o acțiune mai puțin sângeroasă decât celelalte volume.

Nu doresc să dau prea multe spoilere și să vă stric plăcerea de a descoperi singuri aventurile celor doi eroi, ci vă invit să îi însoțiți pe drumurile pline de primejdii și de aventuri ale celor Șapte Regate.

17 thoughts on “Cavalerul celor Sapte Regate – George R. R. Martin

 1. Am citit cu mult interes recenzia ta, chiar eram curioasa in privinta acestei carti, cu atat mai mult cu cat nu am citit nici “Urzeala tronurilor”. Imi place lumea descrisa in carte, cred ca si cartea mi-ar placea!
  Recenzia e minunata, felicitari!

  Liked by 2 people

 2. Sincer, ma tot de gandesc de mai bine de un an daca sa incep seria ori ba.
  Nu sunt mare fan al cartilor fantasy, rar citesc, dar si mai rar incep serii pentru ca ajung rapid sa ma plictisesc ori sa ma oboseasca.
  Insa imi place mult cum ai scris si ai descris. Numai pentru asta as cumpara cartile 😀

  Liked by 1 person

 3. Pingback: Recomandări de lectură pentru adolescenți (1) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.