“Cei doi domni din Bruxelles”- Eric-Emmanuel Schmitt

cei-doi-domni-din-bruxelles

Deși mă declar un cititor împătimit al seriilor, mai ales dacă vorbim de cărți istorice și fantasy, am momente când savurez un volum de nuvele sau povestiri ca pe o gustare savuroasă și fresh, între mese copioase. O astfel de impresie mi-a lăsat și lectura volumului “Cei doi domni din Bruxelles”.

Volumul este format din cinci nuvele și, ca bonus, jurnalul de scriitură al autorului.

Prima nuvelă, care dă titlul volumului, se desfășoară în jurul misterioasei moșteniri primite de Genevieve Grenier, o doamnă în vârstă de condiție modestă. Încetul cu încetul, se așterne în fața cititorului o poveste din trecut, care va aduce lumină întâmplărilor ciudate din prezent. Autorul prezintă, în paralel, drumurile a două cupluri pe parcursul unor decade, un cuplu homosexual și unul heterosexual. Ce legătură va ieși la iveală între destinele acestor oameni veți descoperi citind nuvela, care atinge teme de viață ce nu și-au pierdut actualitatea.

A doua nuvelă, “Câinele” prezintă povestea de viață emoționantă a unui doctor. Bătrânul retras se sinucide la câteva zile după ce câinele său Argos a fost accidentat mortal de un șofer neatent. Nici măcar fiica sa, Miranda, nu l-a cunoscut cu adevărat pe bătrân. Personajul – narator, împreună cu Miranda investighează trecutul bătrânului și accesează de la acesta post mortem explicații fascinante, o adevărată lecție de umanitate, primită de la cine te aștepți mai puțin.

A treia nuvelă “Triunghiul amoros” ne poartă pașii în Viena începutului de secol al XIX-lea, unde o doamnă destul de limitată, văduva unui compozitor obscur în acel moment decide să își aranjeze situația printr-o relație cu un diplomat danez. Acesta este fascinat de opera defunctului soț al iubitei sale și face tot posibilul să o aducă în atenția publicului. Se va căsători cu văduva, dar întotdeauna își va face simțită prezența și amintirea fostului soț al femeii, deși nu așa cum ați bănui. În finalul nuvelei apare și numele compozitorului în jurul căruia, deși absent, se învârte mare parte din acțiune.

O inimă sub cenușă” ne poartă în misterioasa Islanda, unde, pe fondul unei erupții vulcanice, au loc o serie de întâmplări dramatice care zguduie viața membrilor unei familii extinse. Natura sălbatică se zbuciumă și se revoltă, aidoma naturii umane pusă și ea în situații complexe, împletindu-se într-o acțiune bine conturată, punctată de stări interioare conflictuale. În final, ambele naturi se liniștesc sub o nouă lumină, a înțelegerii.

Ultima nuvelă, “Copilul – fantomă”, pe cât de scurtă, da mult de gândit. În ce măsură suntem noi, oamenii, capabili să înțelegem forța vieții și dedesubturile unor situații în care trebuie să luăm anumite decizii? În ce fel ar trebui oare să reflectăm asupra urmărilor unor decizii? Putem sau nu să fim stăpâni pe viețile noastre sau forța hazardului are un rol atât de mare?

Oricum ar fi, bonusul de care vă vorbeam constă în “jurnalul de scriitură” de la sfârșit, unde autorul ne dezvăluie cum a luat naștere fiecare dintre cele cinci nuvele, o lectură interesantă atât pentru cititorul de rând, cât și pentru cei ce aspiră la a deveni, la rândul lor, scriitori.

Abordând subiecte puternice, chiar controversate, precum și o serie de prejudecăți pe care le etalează ca pe un pachet de cărți de joc, autorul ne dă un prilej de a reflecta la o realitate imposibil de înlocuit, realitatea sentimentelor.

14 thoughts on ““Cei doi domni din Bruxelles”- Eric-Emmanuel Schmitt

  1. După Oscar și tanti Roz, carte care mi-a plăcut mult, cu siguranță îmi doresc sa mai citesc și alte cărți ale autorului. Iar aceasta, sunt sigura că îmi va plăcea mult! ❤️

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.