Teama înţeleptului – Patrick Rothfuss

teama inteleptului

După ce am terminat de citit “Numele Vântului”, primul volum din seria Cronicile Ucigaşului-de-regi, m-am bucurat să pot trece la volumul al doilea, “Teama înţeleptului” fără alte intercalări literare între cele două lecturi. Nu că ar fi ceva absolut necesar, dar am păstrat atmosfera deosebită pe care o crease Patrick Rothfuss fără să mă dezlipesc de farmecul său niciun moment.

Volumul 2 are peste 1200 de pagini, care nu se pot citi pe repede înainte. Cu fiecare pagină citită, intri şi mai adânc în lumea lui Kvothe, ca şi cum ai fi un însoţitor nevăzut care îi urmează paşii oriunde aceştia îl duc. Narând în continuare Cronicarului aventurile sale, povestirea în ramă merge înainte iar Cronicile îşi merită cu prisosinţă numele. Întrerupte din când în când de revenirea în spaţiul hanului Piatra de Hotar, unde un Kvothe devenit hangiu se ascunde încă de lume, întâmplările se derulează povestite cu aceeaşi naturaleţe, la persoana întâi, de însuşi eroul lor. Reluând povestirea de unde a rămas, la Universitate, unde ameninţarea duşmăniei lui Ambrose nu poate fi subestimată, firul epic îl duce pe Kvothe la curtea maerului din Vintas, om de sânge regal, foarte bogat şi puternic. Am regăsit cu mare plăcere personaje iubite din anturajul lui Kvothe: Simmon, Willem, magiştrii Kilvin si Elodin, chiar şi pe periculoasa gailet Devi sau eterica persoană a lui Auri, misterioasa prietenă a lui Kvothe. Barul Eolian şi hanul lui Cinzeacă, precum şi alte locuri pitoresti, îşi revarsă farmecul asupra noastră.

 Povestea lui cu Denna urmează acelaşi traseu de du-te vino, cu sentimente adânci dar puţine certitudini. În Severen are parte de aventuri numeroase, culminând cu momentul în care maerul îl trimite, alături de alţi mercenari, să vâneze bandiţi în sălbatica regiune a Eldului. Zilele îndelungi petrecute în urmărirea bandiţilor îl apropie de ceilalţi membri ai echipei sale, mai ales de mercenarul adem, Tempi, de la care începe să înveţe ketanul şi noţiuni legate de lethani. Vreţi să ştiţi ce sunt acestea? Citiţi şi veţi vedea. Pot să spun doar că este foarte interesant. Lupta cu bandiţii ia o turnură neaşteptată, iar Kvothe înfruntă fără să ştie chiar pe unul dintre străvechii săi inamici. Ajuns apoi pe tărâmul lui Felurian, o zână care este cunoscută pentru modul în care ucide bărbaţii sau îi înnebuneşte prin intermediul sexului, Kvothe este iniţiat în acest domeniu puţin cunoscut de el anterior, ba chiar în stil mare, având în vedere circumstanţele. Va chema din nou numele vântului. Reuşeşte să plece de la Felurian, de unde nimeni nu a mai plecat vreodată în toate minţile. Vreţi să ştiţi cum? E simplu, scrie în carte. *rânjet satisfăcut*. Hotărăşte să îl însoţească pe Tempi în ţinutul Ademre,misteriosul ţinut al mercenarilor ademi. Va fi supus multor încercări înainte să îşi câştige dreptul de a practica ketanul şi de a învăţa detaliile culturii ademe, în care viaţa îi este pusă în pericol de multe ori. Numele vântului îl va salva din nou. Pe drumul de întoarcere, îi sunt rezervate multe alte surprize şi fapte măreţe.

Modul în care Kvothe îşi descrie experienţele erotice este foarte natural, dar fără a fi explicit. Îmi place mult modul în care autorul a atins această zonă, care multora le scapă din mână într-o zonă a vulgarului sau exagerărilor. El se descoperă pe sine şi evoluează, în diferite zone ale personalităţii sale. Autorul este un maestru al descrierilor, atât în ceea ce priveşte personajele, culoarea locală, dar şi sistemele lingvistice, arhetipuri şi modele culturale, antropologice. Lumea lui nu este alcătuită la întâmplare, este foarte bine construită şi merită să parcurgi pasaje descriptive, chiar dacă te ţine în şah dorinţa de a vedea cum se continuă acţiunea.

Cât despre Denna, care este mai greu de prins decât numele vântului şi uneori mă scoate din minţi, am o bănuială despre identitatea ei, cum presupun că au toţi care au citit “Teama înţeleptului”. Aş putea să spun atât de multe, dar simt că spun atât de puţin despre această lectură încântătoare. Aştept cu multă nerăbdare publicarea următorului roman din serie! Cele mai multe mistere nu s-au dezlegat, dimpotrivă, mai mult parcă eşti absorbit in imensitatea lor: amirii, Chandrienii, Elodin şi numele secrete, feluritele neamuri din lumea zânelor, toate aşteaptă să fie descoperite.

Vă invit, aşadar, la o lectură de neuitat!

20 thoughts on “Teama înţeleptului – Patrick Rothfuss

  1. Am citit si eu cele doua volume si am si scris despre ele pe blogul meu. Mi se pare minunata atmosfera pe care a reusit sa o creeze autorul in jurul lui Kvothe. 😉 abia astept noutati despre un nou volum.

    Liked by 2 people

  2. Pingback: Despre viata si drumul vietii · Drumul Vietii

  3. Pingback: Despre viata si drumul vietii · Drumul Vieții

  4. Pingback: Lecturile din prima jumatate de an – book tag | adropofinspiration

  5. Pingback: Wonder Woman Book Tag | adropofinspiration

  6. Pingback: Serii neterminate | adropofinspiration

  7. Pingback: Vorba lungă | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.