Marat – Nataşa Alina Culea

beautiful-red-rose-on-hand-free-hd-wallpaper

După ce m-am delectat acum câteva luni cu romanul “Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul”, iată-mă lansându-mă cu aplomb în lectura romanului Nataşei Alina Culea, “Marat – iubirea are spini”. Ceea ce m-a cucerit încă de la primele pagini este regăsirea stilului Nataşei. Astfel am putut să verific faptul că acel stil care m-a surprins pozitiv la lectura primului roman nu a fost o întâmplare fericită. Latura mea dominantă, cea aflată sub imperiul pragmatismului şi acţiunii, a putut din nou să se relaxeze, lăsând să preia conducerea partea artistică a firii mele. Lectura cărţilor Nataşei, are acest efect asupra mea- de a îmi provoca latura boemă, hedonistă.

Alina, o tânără de 22 de ani aflată încă în formare, se vede în situaţia de a face o călătorie de afaceri în China, pentru a reprezenta interesele iubitului ei Denis, care importă mărfuri de acolo. Viaţa Alinei pare foarte suavă şi lipsită de griji, deşi mai târziu remarcăm faptul că ea îşi aminteşte de oarece lipsuri din perioada copilăriei,acest fapt scoţând-o din zona “fată de bani gata” în care poate aş fi fost tentată să o încadrez. Are o relaţie mulţumitoare cu iubitul ei, care îi oferă siguranţă atât financiară, dar mai ales emoţională, ceea ce o determină să simtă nu numai afecţiune, ci şi recunoştinţă pentru el.

În Beijing însă, viaţa îi este dată peste cap în momentul în care îl întâlneşte pe Marat, un bărbat superb, misterios, de care se îndrăgosteşte pe loc. Sentimentele par a-i fi împărtăşite cu toată pasiunea de acest tânăr cu care dansează pe piesa “Milion alych roz” şi care îi dăruieşte, neconvenţional, un buchet imens de trandafiri, deşi abia a cunoscut-o. Această dragoste la prima vedere mi se pare foarte bine descrisă de expresia italiană “colpo di fulmine”. Într-adevăr, ca o lovitură de fulger loveşte în inima Alinei, care se vede sfâşiată între a se abandona acestui sentiment măreţ şi înfricoşător şi de a îşi urma principiile, simţind vina ce i-o produce gândul de a-l înlocui pe Denis cu acest magnetic necunoscut. Nu poate duce la capăt aventura cu Marat, remuşcările o întorc din drum, nedandu-şi seama că mai mari remuşcări o vor măcina pe parcursul unei întregi decade. Revine la Bucureşti având drept suvenir doar un trandafir din buchetul primit de la Marat, amintirea unor ore petrecute în compania lui şi un parfum achiziţionat cu prilejul călătoriei – Romance. Alina nu realizează, din cauza lipsei sale de experienţă faptul că relaţia cu Denis este sortită eşecului la un moment dat, deoarece nu se poate trăi plenar un sentiment şi o relaţie umbrită de regret şi visuri. Abia după ani de zile, când este cerută în căsătorie de către Denis, ea are revelaţia că nu poate duce mai departe această relaţie. Mie mi se pare o idee tardiv momentul acesta, dar este o părere pur subiectivă. Din fericire, când o uşă se închide se deschid altele, iar Alina se va putea lansa într-o carieră de success ca fotografă, colindând marile oraşe ale lumii cu gândul la Marat.

Am regăsit cu plăcere unele dintre elementele din primul volum, cum ar fi relaţiile speciale dintre femei:  aici avem o prietenie deosebită cu Alessia şi o frumoasă relaţie de muncă dar şi personală cu asistenta ei, Lili.

Un alt element care dă savoare romanului sunt călătoriile Alinei, locurile pe care le vizitează, sentimentele pe care le încearcă, diverse referiri la opere de artă de toate tipurile.

Cartea nu este axată pe erotism, dar avem două zone destul de intense pe această axă: un vis/delir erotic provocat de dorinţa mistuitoare de a-l avea aproape pe Marat, după ani de singurătate autoimpusă şi refularea propriu-zisă a acestor dorinţe fireşti în braţele lui Craig, un jurnalist englez, pretendent insistent al Alinei.

Cum se va termina această aventură, va las să descoperiţi citind romanul. Este o lectură plăcută, o scriitură de calitate care se parcurge rapid. Aş fi dorit eventual să fie mai lung, să existe un epilog sau orice altceva care să ne facă să îl cunoaştem mai bine pe Marat, dar poate chiar acest mister constituie o doză bună din farmecul aparte al acestei cărţi.

Îl recomand pentru un weekend boem, relaxat, cu perdele albe fluturând în vânt şi mirosul naturii plin de prospeţime intrând pe fereastră.

Iată şi o piesă care surprinde ceva din esenta romanului, din puctul meu de vedere:

26 thoughts on “Marat – Nataşa Alina Culea

 1. Pingback: Recenzie Marat – Nataşa Alina Culea | by Natasha Alina

 2. Pingback: Arta – Illusion's Street

 3. Pare faina! Chiar mi-ar placea s-o citesc mai ales ca am aflat de la tine despre ce e vorba. Ma duce cumva cu gandul la ”Nopti la Monaco” pe care sper s-o citesti si tu cat mai curand ca sa iti aflu parerea despre ea.

  Liked by 1 person

 4. Pingback: Autori români contemporani preferați | adropofinspiration

 5. Știu ca mi-a stârnit interesul Lupii trecutului, precum și părerile pozitive referitoare la autoare. Citind recenzia, deși nu sunt amatoare a poveștilor de dragoste, ceva îmi spune că este mult mai mult decât un romance clișeic. Dacă tu o lauzi, e clar o carte bună ! ❤️

  Liked by 1 person

  • Bineinteles, aici parerile sunt subiective. O carte nu poate multumi pe toata lumea, depinde de perceptie, de modul in care cineva alege sa se pozitioneze in legatura cu personajele, cu intentia autorului. ^^

   Liked by 1 person

 6. Pingback: De Gustibus: povești și rețete savuroase – Natașa Alina Culea | adropofinspiration

 7. Pingback: Cărți de Dragobete | adropofinspiration

 8. Pingback: O întrebare și câteva recomandări | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.