În căutarea Graalului (Harlequin, Vagabond, Eretic) – Bernard Cornwell

IMG_20170505_165324

În ultimele două săptămâni am fost captivată de o trilogie istorică medievală, “În căutarea Graalului” scrisă de Bernard Cornwell. Încă de la startul lecturii, m-a cucerit prin cursivitatea modului său de a scrie şi prin construcţia povestirii. Deşi genul istoric /ficţiune istorică este unul dintre favoritele mele, s-a mai întâmplat uneori să mă împiedic în unele cărţi ale genului de detalii mult prea multe sau de o evoluţie greoaie a acţiunii. Ei bine, nu este cazul aici, motiv pentru care o recomand nu numai pasionaţilor acestui gen, care o vor savura cu siguranţă, ci şi celor care citesc mai rar cărţi din acest segment. Un lucru este clar – dacă vreţi acţiune şi aventuri, aici le găsiţi.

Hookton este o mică aşezare pescărească de pe coasta de sud a Angliei. În zorii duminicii pascale a anului 1342, un raid franţuzesc ucide marea majoritate a locuitorilor, incluzându-l pe părintele Ralph şi jefuieşte mica biserică de relicva pe care o posedă- o lance veche, despre care părintele credea că a aparţinut Sfântului Gheorghe. Unul dintre puţinii supravieţuitori ai măcelului este tânărul Thomas, un arcaş versat care stăpâneşte, în mod total neobişnuit, franceza şi latina, deoarece fusese trimis să studieze la Oxford pentru a deveni preot. Antrenat de peste 10 ani în arta mânuirii arcului lung de tisă, armă formidabilă pe care s-au bazat cuceririle armatei engleze în acele vremuri, el îşi doreşte numai să fie un arcaş foarte bun. El este fiul bastard al preotului Ralph. Reuşeşte să ucidă patru atacatori cu arcul înainte ca aceştia să plece şi vede că sunt conduşi de doi oameni: unul îmbrăcat din negru din cap până în picioare şi unul cu blazon cu şoimi galbeni. Tatăl său, pe moarte, îi dezvăluie identitatea unuia dintre atacatori: îşi spune Harlequin şi este chiar vărul lui Thomas. Printre ultimele cuvinte pronunţate de preot sunt acestea: “Calix meus inebrians” sau “Cupa mea mă îmbată”, un verset din psalmi. Acesta moare fără a-i dezvălui lui Thomas care este adevărata lui familie şi din cine se trage. Thomas ia blazonul de pe cupa de argint a tatălui sau, un yale care ţine un potir, şi-l ataşează arcului sau de tisă negru şi, în cele din urmă, porneşte a se alătura armatei regelui Eduard în lupta împotriva francezilor.

Harlequin este titlul primului volum. Denumirea derivată din franţuzescul hellequin înseamnă călăreţii diavolului. Acesta este supranumele vărului malefic al lui Thomas, care a furat lancea Sfântului Gheorghe. Hellequin vor fi numiţi şi membrii armatei engleze, în speţă arcaşii care vor ucide şi prăda terenuri vaste din Bretania, unde îl regăsim după trei ani pe Thomas, în postura de participant al asaltului asupra cetăţii La Roche Derrien. Măcinat între dorinţa de a fi doar un excelent arcaş şi aceea de a îndeplini dorinţa tatălui său privind recuperarea lăncii furate, precum şi propria lui răfuială cu oamenii care i-au ucis părinţii şi consătenii, Thomas devine fără voia sa atras în evenimente istorice de amploare. Aventurile îl poartă din Bretania în Normandia, apoi de la graniţa cu Scoţia, trecând prin Hookton, ajunge până în sudul Franţei, în Gasconia. Devine, pe rând, vagabond şi eretic. Miza pare a fi mult mai mare decât ce a putut să îşi imagineze vreodată: duşmanii săi sunt în căutarea celei mai vestite relicve ale creştinătăţii, Graalul, iar tatăl sau i-a lăsat un manuscris cu ceea ce arata ca indicii în găsirea acestuia. Urmaş bastard al unei vechi familii nobile controversate, Thomas se vede pus în situaţii periculoase: trebuie să înfrunte, pe lângă inamicii militari, inchizitori şi cardinali şi, bineînţeles, pe omul pe care destinul i l-a pus în cale, vărul sau. Au loc întorsături de situaţii neaşteptate de-a lungul celor trei volume, duşmanii devin prieteni iar prietenii devin, adeseori, duşmani. Thomas are parte de trei poveşti de dragoste, cu eroine deosebite, de multă luptă şi suferinţă, de tortură şi bătălii, mistere şi descoperiri.

Fiecare volum are la final “Note istorice”, unde autorul dezvoltă ce anume este fapt istoric şi ce anume este ficţiune în respectivul volum, precum şi clarificări privind armele folosite şi alte detalii importante.

Eu vă recomand călduros să citiţi cele trei romane ale seriei scrise de Bernard Cornwell.

31 thoughts on “În căutarea Graalului (Harlequin, Vagabond, Eretic) – Bernard Cornwell

  1. Si dacă pana acum as fi avut îndoieli ca aceasta serie nu m-ar tenta, acum s-au risipit. In mod sigur îmi doresc sa o citesc! Felicitări Ana, foarte frumoasa recenzia!

    Liked by 3 people

  2. Pingback: Jurnal despre mine si o leapsa mai veche · Drumul Vieții

  3. Pingback: Lecturile din prima jumatate de an – book tag | adropofinspiration

  4. Pingback: Ultimul regat – Bernard Cornwell | adropofinspiration

  5. Pingback: 1356 – Bernard Cornwell | adropofinspiration

    • Nu cred că se mai găsește în română. Dacă citiți în engleză, îl puteți găsi, și la prețuri rezonabile. Nu știu de ce nu mai reeditează această serie, mai ales ca autorul e și mai popular acum, datorita succesului seriei Ultimul regat.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.