Agatha Grigorescu Bacovia – soţie şi poetă

Agatha

Zilele trecute, citind diverse detalii legate de opera şi viaţa lui George Bacovia (ştiţi că din când în când mai postez traduceri ale unor poezii aparţinând literaturii române, aici) am descoperit chiar pe internet povestea fascinantă a relaţiei George – Agatha.

În acest sens, vă invit să citiţi unul dintre articolele care mie mi-a plăcut foarte tare şi din care am aflat o multitudine de lucruri noi legate de acest subiect, destul de puţin cunoscut, aş adăuga eu – AICI.

Totuşi, deşi m-a intrigat povestea lor, ceea ce mi-a atras cu adevărat atenţia este chiar opera poetică a Agathei, considerată “ o poetă minoră simbolistă”. Această remarcabilă femeie a ales să rămână în umbra poetului, soţul său, încurajându-l şi luptându-se pentru el şi opera lui, deşi ea însăşi era posesoarea unui talent poetic deloc de neglijat, aş zice eu.

Iată mai jos o dovadă în acest sens, poezia “Amanţii mei”. Mă întreb oare câte poete au rămas în penumbra literaturii române, deoarece au scris în epoci în care rolul femeii era într-un anume fel trasat de societate? Cred că este un subiect care dă de gândit.

 

Amanţii mei

 

Amanţii mei,

Sunt cărţile-ntelepte,

Amanţii mei sunt vechi

Autori,

Cu ei ades’

Am împărţit orgia,

Din asfinţitul serii

Până-n zori.

 

Şi pasiunea mea

Este voinţa

De-a mă trudi

Pentru-o idee mare.

De-a risipi

Şi ultima putere

Ca visul sfânt

Să aibă întrupare.

 

Plăcerea mea

E-n noaptea solitară,

Când obosită

De-a vieţii trudă,

Rămân uitată-n

Trista mea odaie

Şi pot să plâng

Ca nimeni să m-audă.

 

Nu pot ceti

În taina grea a vieţii,

Atâtea noi adâncuri

Se ascund!

Dar înţelesul ei

Prin suferinţă

Îmi pare mult mai larg

Şi mai profund.

 

Amanţi sublimi

Visare, poezie

Şi tu durere,

Ce m-ai oţelit,

Prin voi am învăţat

Ce este viaţa,

Prin voi m-am înălţat

Şi-am biruit.

21 thoughts on “Agatha Grigorescu Bacovia – soţie şi poetă

  1. Foarte interesant articol, nu știam nimic despre această poetă. Păcat că nu a avut ocazia să se afirme în timpul său. Îmi place foarte mult poezia “Amanții mei”, cred că toate cititoarele împătimite se regăsesc în ea…

    Liked by 2 people

  2. Femeile, din păcate, au rămas in urmă. Știam de existența ei de când am făcut Bacovia la școală, dar nu i am citit vreo poezie, iar acum mi se pare ca tristețea si simbolismul sunt prezente in poeziile amândurora.
    O alta femeie care se aseamănă cu Dna Bacovia, privind umbrirea operelor proprii de către bărbați, e Cella Serghi care a avut o relație complicata cu Camil Petrescu, relație care a împiedicat o sa urce pe scara literaturii, mare scriitoare, de altfel, si ea. 🙂

    Liked by 3 people

    • Asa este, am citit si eu Cella Serghi acum mult timp si mi-a placut foarte tare. Totusi, are o mai mare notorietate ca autoare. Poate noile vremuri vor aduce un suflu proaspat si nu vom mai fi lipsiti de prezenta valoroasa a doamnelor literaturii.

      Liked by 2 people

  3. Clar că în spatele unor oameni atât de mari au stat femei așijderea, însă au fost văzute doar ca simple soții și femei. Un articol foarte frumos și altfel, felicitări!❤

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.