Lupii trecutului. Sofia – Nataşa Alina Culea

wolf-girl

Aş dori în acest moment să fac o prezentare pentru al treilea roman al Nataşei Alina Culea “Lupii trecutului. Sofia” dar vă spun cu mâna pe inimă că nu este deloc uşor. Acesta este unul dintre acele romane a căror lectură îţi lasă ecouri în minte dar şi în inimă, care incită latura reflexivă a personalităţii dar şi sensibilitatea. Ah, sensibilitatea! Cei care mă cunosc bine ştiu că nu mă dă afară din casă, dar sensibilitatea mea există, este acolo sub suprafeţe dure, ca magma într-un vulcan. Scrisul Nataşei o face să erupă, pentru că propria ei sensibilitate este naturală, autentică, generează o emoţie. Unii scriitori mimează sensibilitatea, o sufocă în fraze înecăcioase, o prăfuiesc în noiane de figuri de stil, dar nu şi Nataşa Alina Culea. La ea, totul e proaspăt, abia cules din adâncurile fiinţei, odată cu prima geană de lumină a zorilor, când orele cele mai întunecate au trecut.

Autoarea construieşte personaje foarte bine marcate. Acest lucru se remarcă prin folosirea persoanei I în cazul lui Fabian, care îşi împărtăşeşte în paginile cărţii experienţele, dar şi prin folosirea persoanei a III-a când eroii sunt Sofia şi Carol.

Fabian este un bărbat de 40 de ani, care se simte blazat şi captiv într-o căsătorie care nu îl mai inspiră. Bine situat material, are senzaţia că viaţa şi-a pierdut farmecul şi nu mai are parte de provocări până când în drumul său apare Sofia, o tânără cu o charismă şi un magnetism ieşit din comun. Această întâlnire îi zdruncină toate coordonatele iar lumea lui îşi schimbă, peste noapte, reperele. Momentul declanşator al acţiunii poate părea cliseic (bărbatul căsătorit ajuns la o anumită vârstă care începe o aventură cu o tânără frumoasă, pentru a-şi reconfirma masculinitatea), dar vă asigur că nu este, iar cea care spulberă clişeele este chiar Sofia, protagonista acestei poveşti.

Sunt analizate diferite faţete ale căsătoriei – Fabian sau chiar Tudor o consideră oarecum o corvoadă sau un rău necesar, în schimb Elvira, mama lui Carol, are o cu totul altă perspectivă.

Revenind la impresia pe care mi-au produs-o personajele, voi enumera câteva idei pe care mi le-am conturat despre fiecare în parte:

 

Fabian – ambiţios, are forţa de a-şi depăşi condiţia de copil sărac, cu un tată alcoolic şi de a reuşi să devină un antrepeneur bine situat, pe cont propriu. Totuşi, această întreprindere cumva i-a secătuit izvoarele de energie şi acum e blocat într-o existenţă insipidă, inodoră şi incoloră, cel puţin acesta este modul în care vede el situaţia. Este un personaj indecis, care se foloseşte de energia şi trăirile Sofiei pentru a-şi lua un avânt existenţial, greu de atins în alte condiţii în cazul lui. Cu toate acestea, el nu merge până la capăt niciodată, nu este un luptător sută la sută, cum este Sofia. Se reabilitează, parţial, prin gestul pe care îl veţi descoperi la finalul cărţii.

 

Sofia – o tânără plină de farmec şi senzualitate, încercată de grele amintiri din trecut, acei “lupi” cu care se luptă încontinuu de ani de zile şi care uneori ameninţă să o copleşească. Cu toate acestea, ea duce această bătălie, aşa cum a dus şi bătălia cu traumele şi prejudecăţile de care s-a lovit în viaţă, cu fruntea sus. Este de o bunătate aproape nepământeană, dar arde cu o flacără prea intensă. Sofia nu este făcută pentru a fi catalogată  şi etichetată, ea este un fenomen din mai multe puncte de vedere. Autoarea reuşeşte să creioneze prin intermediul ei un personaj complex, dar şi să aducă în atenţia cititorului situaţii grele de viaţă, care se petrec în societatea noastră şi trebuie scoase la lumina, combătând indiferenţa şi schimbând mentalităţi eronate de generaţii.

Citind cartea, veţi afla dacă Sofia iese victorioasă din înfruntarea cu “lupii trecutului”.

Carol – este personajul meu preferat, un individ haotic, boem, deocheat în limbaj şi comportament, loial, onest şi bizar. Preferă să fugă de sine însuşi prin fel de fel de aventuri şi substanţe interzise, dar traiectoria lui este una ascendentă, iar acţiunile din carte vor constitui adevărate lecţii de viaţă pentru el, din care iese transformat.

 

Elvira – mama lui Carol, o adevărată doamnă, femeie de caracter, maternă dar şi hotărâtă, tolerantă şi de o fineţe aparte. Îşi asumă rolul de mama onorifică a Sofiei, pe care îşi doreşte chiar să o adopte legal.

 

Ben şi Ana – antagoniştii, personaje care reprezintă tot ce are societatea mai vulgar şi superficial, în lumea celor bogaţi. El, un afacerist fără scrupule, cu un caracter urât, ea, o femeie frumoasă dar profitoare şi parvenită, o formă fără fond.

 

Carina – soţia lui Fabian, o femeie de carieră, sigură pe ea, însă rece, lipsită de orice empatie.

 

Tudor şi Diana, un cuplu căsătorit, cu o relaţie imperfectă însă sinceri unul cu celălalt, îşi asumă căsnicia cu bune şi cu rele.

 

Despre acţiunea propriu zisă nu voi spune prea multe, cartea se citeşte într-un ritm rapid, Nataşa răvăşeşte cititorul sub furtuna sentimentelor şi deciziilor pe care le iau personajele, îl pune faţă în faţă cu realităţi şi conjuncturi uneori incomode, îl scoate din zona de confort dar îl mângâie totodată cu atingerea penei sale vrăjite.

Vă recomand să citiţi această carte, iar cum muzica uneori exprimă în câteva minute tot ce aş încerca eu să exprim prin cuvinte în pagini întregi, aleg în finalul acestei prezentări să vă invit să ascultaţi acest cântec superb, ale cărui acorduri m-au bântuit pe parcursul lecturării cărţii. Meritul este al Nataşei, care face referire la această piesă în roman. Aşadar, pentru Sofia şi Carol, “The Wild Ones”.

 

44 thoughts on “Lupii trecutului. Sofia – Nataşa Alina Culea

 1. Pingback: Lupii trecutului. Sofia (Recenzie ADropOfInspiration) | by Natasha Alina

 2. Pingback: Lecturile din prima jumatate de an – book tag | adropofinspiration

 3. Foarte frumoasa recenzia, multumesc pentru recomandare! Cu adevarat, fiecare cititor are propria lui perceptie. Pe Fabian parca l-as cunoaste cu adevarat, daca l-as intalni l-as placea, l-as intelege. Dar Carol m-ar nelinisti profund. Dar asta prin felul lui de a fi, caci Natasa l-a descris incredebil de realist.

  Liked by 1 person

 4. Minunata prezentare! Daca ar fi sa aleg una dintre cartile Natasei ca fiind preferata mea, cu siguranta aceasta ar fi. Toate sunt frumoase si deosebite, dar aceasta mi-a ramas cel mai mult in suflet.

  Liked by 2 people

 5. Pingback: Autori români contemporani preferați | adropofinspiration

 6. Pingback: Retrospectiva 2017 | adropofinspiration

 7. Pingback: Retrospectiva 2017 – top cinci articole (ADropOfInspiration) | Natasa Alina Culea - scriitoare

 8. Fiecare roman al autoarei Natașei Culea este special. Mi-a plăcut și acesta foarte mult și urmează o nouă întâlnire cu stilul ei inconfundabil, cât mai curând. Mulțumesc mult că mi-a reamintit de povestea deosebită!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.