O viaţă mai bună – Anna Gavalda

O viata mai buna

Am citit zilele trecute, strecurată între “Cele patru lebede” din saga Poldark a lui Winston Graham şi volumul 4 din seria Emperor a lui Conn Iggulden: The Gods of War, o carte numită “O viaţă mai bună”, de Anna Gavalda. Şi bine am făcut că am citit-o, deoarece a constituit o porţie delicioasă, o gustare uşoară şi proaspătă între feluri mai grele şi mai somptuoase, de un farmec indiscutabil şi generatoare formidabilă de bună dispoziţie. Un suflu de contemporan între două lecturi de inspiraţie istorică, pe care eu de altfel le prefer, în cea mai mare parte a timpului.

De fapt, cartea este formată din două mini-romane, “Mathilde” şi “Yann”, fiecare purtând numele protagonistului. În ambele cazuri, vorbim de tineri până în 30 de ani, blazaţi şi prizonieri într-o existenţă limitată atât de mediul modern şi ostil creativităţii, cât şi de propria lor atitudine de viaţă. Cu joburi nesatisfăcătoare, cu relaţii mediocre, se târăsc cumva prin viaţă până în momentul în care nişte împrejurări, nu din cale afară de epatante, le descătuşează energiile stagnate şi îi mobilizează înspre urmărirea unui sens al vieţii.

Stilul este deosebit de plăcut, cursiv, franţuzesc. Ceea ce m-a făcut să dau multe puncte (în maniera mea proprie, pe scara mea de valori, deci subiectiv privind) a fost pe de o parte umorul nestăvilit din carte, care mi-a descreţit fruntea (orice lectură care reuşeşte asta are mii de puncte bonus de la mine) şi mesajul cărţii, un mesaj care mi se pare foarte potrivit pentru mulţi tineri (şi mai puţin tineri) ai zilelor noastre. Totul asezonat cu acel aer parizian atât de şic, o foarte reuşită tehnoredactare a cărţii – felicitări Editurii Polirom – o copertă cu o estetică atrăgătoare. Una peste alta, o lectură estivală pe care o recomand tuturor celor care doresc o evadare din cotidian, relaxare şi, de ce nu, poate un răspuns la unele întrebări … existenţiale. Fiindcă da, uneori e chiar atât de simplu. Nu mereu, dar uneori chiar e.

Anna Gavalda este o scriitoare contemporană franceză. Aţi mai citit cărţi scrise de ea? Ce alte cărţi ale autoarei îmi recomandaţi?

35 thoughts on “O viaţă mai bună – Anna Gavalda

  1. Frumoasa recenzie. Chiar zilele trecute mi-am cumparat si eu cartea, desi nu eram sigura daca imi va placea. Recenzia ta m-a convins ca trebuie sa o citesc in curand.

    Liked by 2 people

  2. O lectura ușoară, plăcută. Nu am mai citit nimic altceva scris de aceasta autoare. Am o întrebare: Cele patru lebede din seria Poldark le-ai citit in Engl? Ador aceasta serie, dar nu am decât primele 5 vol.

    Liked by 2 people

    • Le citisem si in engleza, dar acum in iunie (sambata 10 iunie, daca nu ma insel) au aparut si in romana, tot in colectia “Iubiri de poveste”. In iulie au anuntat ca apare si volumul 7, abia astept. Si eu ador seria “Poldark”.

      Liked by 1 person

  3. Pingback: Lecturile din prima jumatate de an – book tag | adropofinspiration

  4. Pingback: Cadouri de Crăciun – Book Tag | adropofinspiration

  5. Pingback: Împreună – Anna Gavalda | adropofinspiration

  6. Pingback: Selectii de iunie (2) | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.