Paşi pe nisip – Nancy Thayer

pasi pe nisip

Aş dori în cele ce urmează să recomand o lectură foarte potrivită pentru sezonul estival, o carte apărută acum 5 ani în colecţia Lira a editurii Litera – “Paşi pe nisip”, de Nancy Thayer. Am citit-o de câteva ori de atunci şi de fiecare dată îmi stârneşte anumite emoţii, fie legate de evenimentele trăite de personaje, fie legate chiar de spaţiul estival al unei destinaţii de vacanţă, prezentate în special din perspectiva localnicilor.
Au trecut 15 ani de la moartea tragică a Daniellei Fox când cele trei fiice ale ei se reunesc în casa tatălui lor de pe insula Nantucket. Am mai citit cărţi a căror acţiune se desfăşoară în decorul acestei insule şi toate mi-au creat senzaţia de spaţiu pitoresc, deosebit, cu un farmec anume.

Emma, fiica mijlocie în vârstă de 28 de ani, considerată “creierul” familiei, îşi pierde slujba bănoasă de broker în asigurări şi banii investiţi, din cauza crizei financiare începută în 2008 dar şi pe logodnicul său din aceeaşi breaslă, care o părăseşte pentru o colegă mai avută. Soseşte distrusă şi deprimată în casa părintească, muncită de gânduri negre. Sora sa mai mică, Lily, reîntoarsă acasă cu un an în urmă după terminarea facultăţii, la cei 22 de ani ai săi lucrează ca şi corespondent de evenimente pentru presa locală de pe insulă şi visează la ziua când se va învârti în cercuri din înalta societate. Copleşită de starea proastă a Emmei şi de noua vecină care a închiriat Căsuţa lor de Joacă, solicită surorii mai mari Abbie să revină acasă. Abbie, o tânără de 30 de ani, fusese plecată aproape doi ani în Anglia, unde lucrase ca bonă pentru o familie britanică dar se simte nevoită să fie alături de surorile sale şi de tatăl Jim Fox, care are probleme financiare, ca mai toată lumea, din cauza crizei. Abbie putem spune că este “inima”, cea care la moartea mamei sale a preluat o bună parte din atribuţiile ei, îngrijindu-şi surorile mai mici şi pe tatăl său.
Vecina misterioasă este nimeni alta decât Marina Warren, care este nevoită să facă faţă după o căsnicie de 10 ani unui divorţ urât şi dureros, dar şi renunţării la cariera în publicitate pentru care muncise cot la cot cu soţul său în tot atâţia ani. Ea îşi caută liniştea pe insulă şi închiriază Căsuţa de Joacă a familiei Fox pentru 6 luni.
Surorile Fox se frământă în legătură cu planurile lor pentru acea vară, dar găsesc o rezolvare de moment încropind un soi de agenţie pentru slujbe temporare, “Nantucket Mermaids”. Aşadar, cele două fete mai mari fac,în program part time, diferite treburi pentru localnici sau turişti (baby sitting, secretariat, menaj, diverse comisioane etc.), iar mezina Lily găseşte şi ea un job part time ca asistentă personală a unei bătrâne şi bogate văduve, doamna de societate şi fashionista pe nume Eartha Yardley.
Astfel, Abbie ajunge lucreze ca bonă în casa familiei Parker, unde lucrurile nu sunt deloc roz la capitolul sentimente, iar Emma este angajată pentru a-i citi unei bătrâne de vază din Nantucket, Millicent Bracebridge.

Pe parcursul lecturii veţi descoperi cum cele trei joburi temporare le schimbă viaţa fetelor, cum Jim Fox îşi permite după 15 ani să se îndrăgostească din nou, cum Marina se regăseşte pe sine în acea vară de neuitat, totul asezonat cu scene foarte bine realizate, realiste dar fermecătoare în acelaşi timp. Chiar şi cei nu foarte romantici, cum e cazul meu, vor putea să găsească un cuplu preferat în această carte (în cazul meu, Emma şi Spencer).

Ceea ce caracterizează cel mai bine cartea este atmosfera pe care autoarea reuşeşte să o creeze, să o sublinieze pe tot parcursul cărţii, efectiv am simţit că plonjez în mijlocul acelor locuri şi personaje, ale căror trăiri sunt abordate cu multă naturaleţe şi bun simţ. Avem parte de situaţii care se complică din ce în ce înainte de a-şi găsi o rezolvare şi parcurgem tot acest drum alături de personajele cărţii, pe care am ajuns să le îndrăgesc, căci fiecare are farmecul şi personalitatea să.
Trimiterile culinare vă vor face poftă de mâncare, iar dacă citiţi cartea în vacanţă pe litoral (orice litoral) vă veţi simţi inspiraţi în acel cadru marin să trăiţi momentul din plin. Dacă nu aţi făcut-o până acum, vă invit să citiţi această carte, ideală pentru vacanţa de vară. Dacă aţi citit cartea, va rog să îmi împărtăşiţi impresiile voastre.

P.S. Dacă sunteţi curioşi să vedeţi imagini cu Nantucket

 

33 thoughts on “Paşi pe nisip – Nancy Thayer

  1. Pingback: Cadouri de Crăciun – Book Tag | adropofinspiration

  2. Pingback: 10 cărți albastre din biblioteca mea | adropofinspiration

  3. Plină de căldură recenzia! Ai transmis atât de bine atmosfera încât acum aș zbura în Nantucket 🤩🤩 .
    Nu am citit cartea dar o trec la dorințe 😏🙂 . Mulțumesc! 🤗

    Liked by 1 person

  4. Pingback: Selectii de iulie (1) | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.