Iubiri de altădată – Elizabeth Noble

iubiri de altadata

 

După cum spuneam, am terminat cele cinci volume ale seriei Emperor, de Conn Iggulden, despre care o să povestesc la un moment dat. După cum se întâmplă de multe ori după ce mă desprind de o lectură cu tematică istorică, aleg să îmi fac revenirea în prezent cu o lectură mai uşoară, eventual contemporană. De data această, am ales din bibliotecă Elizabeth Noble – “Iubiri de altădată” (“The Way We Were” – în original).

În debutul cărţii eroina principală, Susannah, participă la nunta fratelui său mai mic, Alex. M-a cucerit încă de la început atmosfera britanică a cărţii a cărei notă se va simţi pe tot parcursul acestei lecturi, întrucât acţiunea se desfăşoară în cea mai mare parte în Anglia, iar autoarea este britanică. Deşi scrisă la persoana a III-a, senzaţia este de apropiere foarte mare cu personajul central, încât lasă impresia acelei intimităţi absolute pe care o ai când citeşti o carte scrisă la persoana I. Aceasta în condiţiile în care eu nu am foarte multe în comun cu Susannah ca trăsături de caracter, mai degrabă m-am regăsit în prietena ei, Amelia.

Personajele intră destul de rapid în scenă, capitolele succed o vreme detaşate între prezent şi trecut, până la un punct când trecutul devine limpede şi prezentul preia frâiele acţiunii, dacă pot să mă exprim aşa. Întrucât este o carte despre alegeri şi consecinţe, mi se pare firesc.
În urma unor acţiuni întreprinse în trecut, destinele protagoniştilor se schimbă drastic, din ceea ce ar fi putut fi rămânând doar ipoteze. Bineînţeles, în cazul oricui au loc astfel de momente care aduc modificări importante pe drumul vieţii, însă în cazul celor doi, Susannah şi Rob cauza nu o reprezintă o chestiune externă, din afara sferei lor de influenţă, decât undeva pe finalul cărţii, eventual. Totul constă în modul în care ei au acţionat şi reacţionat la obstacolele apărute în calea relaţiei, deşi aceste obstacole le-au ridicat chiar ei. Dorind în prezent să poată reface acele trasee distruse, deşi sunt oameni maturi, în pragul vârstei de 40 de ani, îşi permit cumva o întoarcere la naivitatea plină de emoţii a adolescenţei.

Autoarea reuşeşte să trasmită emoţie. Stările eroinei sunt foarte bine trasate, inducând în cititor o nerăbdare de a vedea evoluţia lucrurilor. Eu personal agreez finalul ales, un final atipic într-o oarecare măsură.

Cartea aduce în discuţie şi alte subiecte, cum ar fi relaţiile între părinţi şi copii, fie că ne referim la oameni deja maturi sau la adolescenţi, înfruntarea cancerului, pericolele vieţii în misiune în zone de război dar poate cel mai impresionant lucru – puterea prieteniei de o viaţă între două femei diferite ca mod de acţiune şi gândire – Susannah şi Amelia.

Vor reuşi Susannah şi Rob să întoarcă roata destinului şi să descurce iţele încâlcite pornite chiar din propriile lor fapte? Veţi afla citind cartea, care este o lecţie de viaţă pentru cititori de toate vârstele. Presupun că o percep altfel acum decât aş fi făcut-o acum 20 de ani, dar oricum ar fi, este o lectură din care se pot trage învăţăminte importante, acesta fiind motivul pentru care o recomand.

În plus este scrisă bine, are ritm şi coerenţă, realism şi dinamică bună. A constituit o lectură mai profundă decât m-aş fi aşteptat, luând-o de pe raft. În caz că decideţi să o citiţi, va doresc lectură plăcută. Dacă aţi citit deja această carte, vă invit să împărtăşiţi impresiile dvs. într-un comentariu, mai jos.
O zi minunată!

17 thoughts on “Iubiri de altădată – Elizabeth Noble

  1. De Elizabeth Noble am citit doar “Scrisori catre fiicele mele” si constat ca sunt cateva subiecte care ii plac si revine la ele si in aceasta carte: lupta impotriva cancerului, relatii de familie (parinti – copii, frati-surori, sot-sotie etc), dileme ale cuplului.
    Prima carte mi-a placut mult, descrierea facuta de tine la aceasta carte imi place, de asemenea. O voi cauta si eu pentru ca sunt curioasa in ce masura autoarea a creat un tipar pe care il urmeaza in cartile ei.

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.