Somerset – Leila Meacham

somerset

 

Tocmai am terminat de citit încântătoarea saga “Somerset” de Leila Meacham şi doresc să împărtăşesc câteva impresii în legătură cu acest roman.

Acţiunea romanului debutează în 1835 şi se finalizează chiar la începutul secolului XX, acoperind astfel mai mult de şase decenii din viaţa personajului principal, Jessica Windham Toliver, dar şi a familiei şi prietenilor acesteia.

În legătură cu aceasta, pot să afirm cu tărie faptul că am adăugat un nou personaj feminin în panoplia preferatelor mele din toate timpurile. Eroina noastră este la debutul cărţii o tânără de 18 ani, fiica unui bogat plantator din Carolina de Sud, evident stăpân de sclavi, ca toţi ceilalţi plantatori din regiune în acele timpuri. Jessica nu este o frumuseţe, însă are o tărie de caracter, un farmec deosebit şi, cel mai rău în viziunea societăţii de care aparţine, idei aboliţioniste, alimentate de prietenia ei deosebită cu o tânără sclavă de vârsta ei, Tippy. Aceste idei, concretizate în fapte, o bagă în necaz pe tânără şi se vede printr-un concurs de împrejurări căsătorită, de voie de nevoie, cu Silas Toliver, urmaş îndepărtat al ducelui de Somerset, binecunoscut celor familiari cu Războiul celor două roze ca un combatant loial Casei de Lancaster. Acesta este al doilea fiu şi, neprimind nimic prin testament de la tatăl său, decide să îşi facă o nouă viaţă şi o moşie proprie în Texas, unde se cereau colonişti. Porneşte alături de soţia sa şi cel mai bun prieten, Jeremy Warwick, urmaş al casei de York, vechii adversari ai ducelui de Somerset înspre acest “pământ al făgăduinţei” unde speră să întemeieze un cămin pentru urmaşii săi. Însă plecarea are un preţ: a trebuit să renunţe la logodnica lui, Lettie, pentru a se căsători cu Jessica şi a avea astfel finanţare pentru călătorie şi proiectele lui de la autoritarul său socru. Mama sa prevede că un blestem va lovi moşia Somerset şi pe Silas Toliver pentru sacrificiul făcut.

Pe drum li se va alătura Henri DuMont, un tânăr francez din New Orleans decis la rândul lui să îşi facă un nume departe de tatăl său. În viaţa eroilor noştri se succed triumfurile şi tragediile, de la o generaţie la alta. Să fie într-adevăr un blestem la originea acestor evenimente sau doar conjuncturi nefaste şi timpuri dificile? Destinul familiilor fondatoare dintr-un mic orăşel de pe harta Texasului vi se va derula în faţa ochilor minţii, pe tot parcursul lecturii minunat schiţate de autoare.

Veţi fi transpuşi într-o lume de mult apusă, cea a societăţii sudiste de dinainte de Secesiune care va pieri în urma Războiului Civil şi a abolirii sclaviei, deşi urmările acelor vremuri şi mentalităţi vor fi simţite peste decenii. Frumos întrepătrunse în firul narativ sunt nu numai relatările istorice şi antropologice, dar şi toate noutăţile şi invenţiile vremii, dezvoltarea industrială, progresul tehnologic. Atmosfera vremurilor este foarte bine redată.

Texasul este o lume dură, unde noii veniţi înfruntă mexicanii şi indienii, urmând ca apoi să înfrunte în război yankeii. În afară de aceste conflicte, natura se dezlănţuie, bolile, accidente, şerpii, moartea la naştere revendică vieţi.

În afară de Jessica, o serie de alte personaje feminine foarte interesante sunt prezente în carte, accentul fiind pus şi pe diferitele tipologii feminine. Eroii masculini se aseamănă mai mult, cu câteva mici excepţii, bărbaţii Toliver pe care se axează în special cartea împărtăşind o dragoste profundă faţă de pământ, precum şi o strânsă prietenie care leagă membrii familiilor fondatoare de-a lungul deceniilor, trecând de la generaţie la generaţie.

În mijlocul tuturor acestor evenimente există un liant – Jessica, o femeie remarcabilă, un personaj complex şi bine creionat, pe care după cum spuneam, mi-a făcut mare plăcere să îl descopăr.

Cartea mi-a rememorat atmosfera din anumite seriale ale copilăriei mele, cu acţiunea petrecută în acea epocă – “Nord şi Sud” (1985) şi “Dr. Quinn, Medicine Woman” din anii ’90. Chiar dacă acţiunea ultimului serial menţionat nu se petrece în Sud, epoca respectivă şi tăria Jessicai mi-au adus-o cumva în faţă ochilor pe încăpăţânata doctoriţă Michaela Quinn.

Din orice punct de vedere am privi, recomand din toată inima lectura acestei cărţi.

30 thoughts on “Somerset – Leila Meacham

  1. Minunată recenzie! Nu am citit cartea încă, dar am citit “Trandafiri “, care mi-a plăcut foarte mult, așa că sunt convinsă că și Somerset ( care are acțiunea cu mult anterioara celei din Trandafiri) mă va încânta!

    Liked by 2 people

  2. O recenzie frumoasa si tentanta! Mă bucur ca ți-a plăcut cartea! Am citit Trandafiri de aceasta autoare si mi-a plăcut foarte mult! Somerset își așteaptă încă rândul la citit…

    Liked by 2 people

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.