Prin cenuşă de visuri – O. G. Arion

Prin cenusa dew visuri

Sunete de trâmbiţe răsună, tobele răpăie, un marş triumfal se revarsă. Ce s-a întâmplat? Ce victorie neaşteptată şi mult dorită anunţă? Am terminat lectura celui de-al patrulea volum din seria “Nemuritor”“Prin cenuşă de visuri”. Pentru cei care încă nu au avut prilejul să citească seria, menţionez că au apărut anterior aceste trei volume, pe care le-am prezentat aici:

 

Ultimul Viking

Te voi găsi

Dincolo de timp

 

Acest volum patru este fascinant din multe puncte de vedere. Dacă până acum am fost cuceriţi de multitudinea personajelor, aici am constatat că nu mai apare pleiada de nemuritori de rând cu care eram familiarizaţi. În schimb, personajele pe care le întâlneşte protagonista Victoria de această dată sunt figuri cunoscute, istorice, legendare la propriu şi la figurat, inserate cu măiestrie de O. G. Arion în fascinanta poveste pe care o ţese. Nu vreau să dau indicii în acest sens, dar veţi fi surprinşi şi încântaţi de cei cu care scriitoarea a ales să ne întâlnim, atât noi cât şi eroina noastră iubită.

Deja din volumul anterior s-a conturat necesitatea unei călătorii în timp pentru a recupera acel obiect atât de important în realizarea vrăjii ce urma să îl readucă pe Arrio la starea de om. Întrucât cel care călătorea în timp trebuia să fie un muritor, cu toţii aşteptam cu nerăbdare continuarea aventurii şi modul cum se va putea realiza această călătorie neobişnuită. Recunosc că nu am citit multe cărţi cu tema călătoriei în timp. Deşi a mai fost folosită când şi când în literatură, nu este chiar o temă pe care să o întâlneşti la orice pas. Cu toate acestea, sunt o cititoare care îndrăgeşte foarte mult cărţile istorice sau de ficţiune istorică, iată de ce eram foarte curioasă să văd cum se desfăşoară această călătorie. Deşi nu vreau să dau prea multe detalii, afirm cu tărie că scriitoarea nu a dezamăgit deloc: documentarea este solidă, culoarea locală redată nu numai corect, dar şi cu amprenta proprie, detaliile sunt bine gândite, altfel spus povestea are o doză de credibilitate pe care nici cei mai cârcotaşi nu ar putea să o nege.

Victoria, deşi întoarsă în trecut, îşi păstrează întreaga sa personalitate care nu are cum să treacă neobservată în Spania şi Franţa secolului al XVIII-lea, de aici rezultând o serie de situaţii şi întâmplări neaşteptate care declanşează în lanţ alte şi alte reacţii. Doar nu vă aşteptaţi ca un plan, oricât de bine gândit de prietenii noştri, să meargă şnur aşa cum a fost stabilit, nu când la mijloc este Victoria şi o sumă de factori externi, greu de luat în considerare la momentul alcătuirii planului. Nici aici socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, aşadar Victoria trebuie fie să găsească soluţii şi să se adapteze, fie să se dea bătută. Nu vă gândiţi că nu va fi tentată să facă asta, însă tăria ei de caracter şi destinul nu o vor lăsa la greu. Se va vedea în postura de a face lucruri pe care nu şi le-ar fi imaginat în viaţa ei din prezent şi care fără îndoială nu vor rămâne fără urmări în viitor.

Pe de altă parte şi în acest volum m-a încântat umorul şi spiritul eroinei, confruntată nu numai cu situaţii periculoase cum ar fi o bătălie pe mare stârnită de unul dintre cei mai notorii corsari ai istoriei, tentative de asasinat şi alte circumstanţe nefaste. Nu, ea se luptă şi cu factori mult mai banali în aparenţă, dar demni de luat în considerare într-o călătorie în trecut: miasmele adesea copleşitoare, lipsa apei curente şi a unei igiene corespunzătoare, nesiguranţa vremurilor mai ales pentru o femeie călătorind singură, de fapt trebuie să se adapteze la viaţa de acum aproape trei secole cu destulă nonşalanţă cât să reuşească să îşi vadă scopul îndeplinit. Uşor nu e, deşi sunt destule momente plăcute. Cei care aţi citit seria până în acest punct sunteţi deja familiarizaţi cu descrierile elaborate dar nu exagerat de încărcate pe care le creionează cu un talent ieşit din comun O. G. Arion. De la construcţii, peisaje, ţinute vestimentare şi mâncăruri de la cele mai simple la cele mai apetisante, nici în acest volum nu se dezminte. Din nou mi-a lăsat gura apă citind pasajele descriptive pe acest subiect gastronomic şi simţul meu artistic a fost delectat de celelalte descrieri.

Îl găseşte Victoria pe Arrio? Evident, răspunsul este da. Îşi îndeplineşte aşadar misiunea şi în ce mod? Aici răspunsul este mult mai complicat.

În această carte am avut ocazia să îi cunosc atât pe Arrio cel uman, cât şi pe Ian cel din trecut.  Veţi descoperi cât de mult se asemănau (sau cât de puţin) cu eroii noştri îndrăgiţi din prezent. Pregătiţi-vă de multe surprize!

Pe parcursul lecturării acestui roman am avut mai mult ca niciodată revelaţia nu doar a inspiraţiei, dar şi a inteligenţei din spatele acestei serii. Întotdeauna am admirat la scriitorii foarte buni de epic fantasy modul cum au gândit de la început lucrurile, creând scenarii prin care planul lor minuţios prindea viaţă şi piesele unui puzzle se aşezau rând pe rând la locurile lor, lăsându-mă uimită de perspectiva amplă de care dădeau dovadă. Deşi am devenit fan al acestei serii din multiple considerente, faptul că am găsit un astfel de puzzle remarcabil gândit într-un fantasy urban m-a surprins foarte tare (şi implicit foarte plăcut).

Prin prisma acestor fapte, îndrăznesc să afirm că volumul 5 şi ultimul din serie promite o cavalcadă de posibilităţi cum rar am avut prilejul să întâlnesc în afara unor genuri ca high/epic fantasy, SF sau mister de cea mai înaltă treaptă.

Dacă acel ultim volum va întregi în mod apoteotic această serie atât de reuşită vom afla curând, dar ceva îmi spune că răspunsul este da. Condiţiile sunt întrunite în acest sens şi nu pot decât să recomand încă o dată tuturor, iubitori sau nu ai acestui gen, să pătrundeţi în lumea captivantă a seriei “Nemuritor”.

38 thoughts on “Prin cenuşă de visuri – O. G. Arion

 1. O recenzie minunată, felicitări! ❤ Un roman minunat, iar modul tău de prezentare este extraordinar de tentant, dacă nu citisem deja romanul, m-ai fi convins să o fac! ❤

  Liked by 2 people

 2. Desi nu sunt mare fan al seriilor, aceste carti le-am citit de indata ce le-am cumparat. Nu am avut stare pana nu am aflat ce se intampla.
  Abia astept sa descopar finalul, dar cumva ma simt trista de parca m-as desparti de prieteni buni. Stii sentimentul, nu? 🙂

  Liked by 2 people

 3. Intr-adevar o serie intr-un crescendo clar. Si eu consider acest volum cireasa de pe tort a seriei, cel putin pana acum, dar am asteptari foarte mari de la finalul seriei si am un feeling ca imi vor fi atinse cu brio! Felicitari Ana, o recenzie foarte buna si foarte frumoasa, pe masura cartii!

  Liked by 2 people

 4.  ,,Prin cenuşă de visuri” este un portal către final, desluşind o mică parte din ceea ce ne frământa ca şi mister în celelalte volume. Surprizele se ţin lanţ şi cartea te impresionează cu fiecare scenă prezentată.
  Din punctul meu de vedere este cel mai bun volum al seriei.

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Pentru că eu sunt, pentru că tu eşti – O. G. Arion (pre-recenzie) | adropofinspiration

 6. Pingback: Autori români contemporani preferați | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.