Seducţia apei – Monica Ramirez

Seductia apei

Când am început să citesc “Seducţia apei” nu ştiam exact la ce să mă aştept. Fiind primul roman scris de Monica Ramirez pe care îl citeam şi ştiind că este faimoasă pentru cărţile sale de spionaj, m-a intrigat mult să văd cum se potriveşte aceasta cu plăsmuirea unei poveşti historical-romance.

Ca să o spun pe de-a dreptul, m-a fermecat de la primele pagini. Acţiunea se petrece în timpul Războiului Civil din SUA iar protagonista este Nathalie Arnaud, o doctoriţă eminentă care a absolvit L’Ecole de Medicin în Franţa. Călătorind înspre oraşul de baştină – San Francisco – îl întâlneşte în mijlocul unei furtuni de la Capul Horn pe cel mai misterios şi încăpăţânat căpitan de vas. Descrierea acestei întâlniri este delicioasă, ca şi personalităţile celor doi, aşa cum încep ele să se contureze. Nathalie însă ajunge la destinaţie şi este nevoită să se confrunte deja cu o situaţie de criză, cauzată de impetuosul său frate geamăn, un aventurier plin de şarm. Maiorul Moore cel dur nu ştie multe şi, pentru a-l scoate pe fratele său din belele, Nathalie este în stare de orice. De data aceasta misiunea ei este puţin mai specială: este chemată în calitate de medic să depisteze misterioasa boală de care suferă un om foarte influent în zonă, Don Cabrillo, o figură care joacă un rol important în dedesubturile războiului, mai ales când vine vorba despre aur.

Acesta este doar începutul unei acţiuni pline de adrenalină şi care efectiv nu te lasă să pui cartea jos. Te simţi cumva tras într-un vârtej de situaţii neobişnuite, dialoguri foarte bine create şi personaje credibile pe care le vezi uşor cu ochii minţii. Amănuntele prezentate în carte referitoare la felurite aspecte istorice sau sociale cresc nota de autentic a povestirii.

Nu este numai o simplă poveste de dragoste, nu vă aşteptaţi la sirop gros sau romantism desuet. Da, povestea de dragoste într-un cadru istoric bine definit şi destul de zbuciumat este pilonul care susţine construcţia romanului, însă această poveste are un aer de prospeţime similar cu cel al brizei mării atât de iubită de eroii acestei cărţi.

Pe lângă cei doi protagonişti, personajele secundare sunt minunat create, prind viaţă într-un mod natural. Niciun moment nu se simte vreo notă forţată pe care uneori o mai întâlnim în anumite romane din acest gen.

Considerând componenta romance, avem parte de erotism, o zonă bine stăpânită, descrisă firesc şi totodată incitant.

Totuşi, zona de superioritate a acestui roman faţă de altele din acelaşi gen o dă, din punctul meu de vedere, Aventura. Avem parte de jocuri de culise, relaţii familiale complicate, păpuşari care manevrează din umbră, bătălii pe mare, trecuturi tumultuoase. Din bordeluri şi până în saloane, intrigile se insinuează în viaţa Nathaliei, o femeie pentru care cele mai importante lucruri sunt loialitatea faţă de familie şi faţă de meseria pe care o practică cu pasiune. La acestea se va adăuga iubirea neaşteptată pentru cel care devine bărbatul vieţii sale. Mi-a plăcut mult caracterul eroului masculin, însă regina balului este doctoriţa cea neobişnuită tocmai pentru că rolul femeilor era destul de mărginit în societatea acelor vremuri iar ea iese din toate tiparele. Cu toate acestea, avem şi o antagonistă cu o personalitate bine marcată. Binele şi răul se amestecă exact ca luminile şi umbrele create de lumina lunii. Ce e iluzie şi ce e realitate? Cum să poţi vindeca nu doar rănile trupului, dar şi pe cele ale sufletului?

Recomand această carte în primul rând iubitorilor de historical romance, care vor fi cu siguranţă iremediabil îndrăgostiţi de această poveste şi eroii săi, precum şi iubitorilor romanelor de aventuri, de care această carte nu duce deloc lipsă. Pregătiţi-vă să mai faceţi un loc pe raftul cărţilor favorite!

În al doilea rând, recomand cartea oricărui cititor care îşi doreşte o lectură plăcută, o carte bine scrisă, în lumina celor spuse mai sus. M-am ferit în mod deliberat să povestesc prea mult din acţiunea cărţii, întrucât ar fi păcat să vă privez de plăcerea de a descoperi singuri această adevărată comoară a genului.

UPDATE: Țin să vă informez că a apărut și ediția a doua, la Editura Tritonic, unde este disponibilă in prezent. 🙂

Seductia apei editia a doua

Advertisement

45 thoughts on “Seducţia apei – Monica Ramirez

 1. Foarte frumoasă și bine scrisă recenzie, felicitări Ana! Cartea e minunată, a fost prima carte a Monicai pe care am citit-o, când a apărut la prima ediție. Abia aștept să o recitesc în ediția de la Librex. O voi face cu mare plăcere.

  Liked by 2 people

  • Aceasta editie beneficiaza de o tehnoredactare foarte buna, o coperta superba si in general, in afara de continutul foarte bun, are o estetica bine definita. Nu stiu cum era cealalta editie din acest punct de vedere. Multumesc pentru apreciere!

   Liked by 1 person

 2. Pingback: Fantoma de pe lac – Monica Ramirez | adropofinspiration

 3. Pingback: Autori români contemporani preferați | adropofinspiration

 4. Pingback: 10 cărți albastre din biblioteca mea | adropofinspiration

 5. Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Monica Ramirez | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.