Traficantul de umbre – Monica Ramirez

traf de umbre

Înainte de a prezenta cartea “Traficantul de umbre”, scrisă de Monica Ramirez, trebuie să fac o precizare: nu am mai citit cărţi din genul spionaj de foarte mult timp. În liceu mă dădeam în vânt după ele, după care uşor-uşor au rămas în lectura mea mai mult că o excepţie. Am aflat însă că scriitoarea este foarte bună pe această zonă şi am decis că vreau să încerc, iar după lectura cărţii “Seducţia apei” am fost impresionată de stilul de scriere al autoarei şi nu am mai stat prea mult pe gânduri. Mă bucur că am făcut această alegere, pentru că în “Traficantul de umbre” ingeniozitatea şi creativitatea merg mână în mână într-o măsură covârşitoare.

Cartea începe în forţă, cu multă acţiune în care începem să desluşim protagoniştii acestei poveşti: Laurence-Jacques Fournier şi Sybille Caillaud. Cei doi se cunosc foarte bine aproape de o viaţă, întrucât au copilărit ca un fel de fraţi onorifici, ceea ce se şi consideră a fi, chiar şi acum în pragul vârstei de 30 de ani. Laurence însă operează în lumea periculoasă a traficului de armament şi furtului de informaţii, pe când Sybille duce o viaţă de moştenitoare bogată în înalta societate, călătorind prin Europa sau făcând acţiuni caritabile în Istanbul, unde locuieşte de fapt.

Laurence se confruntă cu o situaţie de criză, una dintre afaceri fiindu-i sabotată din exterior, dar şi din interior. Se pare că o grupare foarte puternică l-a luat la ochi, iar el trage toate sforile pentru a afla cât mai multe despre ei. În acelaşi timp, o avertizează pe Sybille în legătură cu unii membri ai anturajului său, implicaţi în afaceri murdare. Reuşeşte să afle un nume: SATT – Agenţia Uniunii Europene Anti-Teroriste, o organizaţie deosebit de periculoasă. Sybille ajunge să fie şantajată de către unul dintre membrii dubioşi ai fostului ei anturaj şi cum şantajul îl vizează pe Laurence, nu are de ales şi îl împuşcă pe şantajist. Este condamnată la închisoare pe viaţă iar Laurence începe să facă planuri de evadare, cu care Sybille nu este de acord.

Sfâşierea pe care o simt şi intensitatea emoţiilor celor doi sunt foarte bine descrise. Până aici credeam că poate Laurence o va ajuta să evadeze şi vor trăi o viaţă în stil Bonnie and Clyde. Dar nu! Este până la urmă o carte de spionaj complexă, nu doar ceva gen băieţii buni vs băieţii răi. Lui Sybille i se înscenează moartea în închisoare şi este racolată cu forţă chiar de… SATT. Profilul ei o face foarte dorită pentru misiuni de spionaj în înalta societate, loc unde nu poate opera orice agent. Aşadar, primeşte antrenamentele necesare unui agent de teren, pentru a putea fi operativă în diverse misiuni, însă câmpul ei de acţiune va fi zona în care se simte ca peştele în apă, printre afacerişti, ambasadori, politicieni.

secret-agent-clipart-5

Laurence este abordat de către Enise, o prietenă bogată din Istanbul a Sybillei, a cărei familie activează în afacerile cu armament. Deşi el nu crede cu adevărat în aşa zisa moarte a fetei, încearcă să uite de durere punând la cale cât mai multe lovituri, mereu cu un ochi deschis la spate din cauza SATT şi a altor rivali care vor să îl elimine. Enise va ajunge să facă parte din grupul lui select de hoţi şi să-i împartă aşternutul, dar oare cum vor sta lucrurile când drumurile lui Laurence şi ale Sybillei se vor întâlni din nou? Căci acest lucru se întâmplă inevitabil, având în vedere zonele lor de acţiune.

europe-political-map-large

De aici acţiunea capătă o amploare ieşită din comun şi ne trezim asaltaţi de o sumedenie de întâmplări şi situaţii pline de adrenalină. Este cumva cinematografic modul de scriere al Monicăi Ramirez, ca şi intensitate, însă având în plus farmecul descrierilor foarte bine puse la punct legate de orice aspect: de la bazele secrete la armament şi dispozitive, ducând înspre săli de recepţii şi hoteluri, protagoniştii străbat toată Europa într-o avalanşă de misiuni şi evenimente.

mr-mrs-smith

Cartea include şi o poveste de dragoste deosebită între cei doi protagonişti, loialitatea lor m-a atins cel mai mult la suflet, ca să zic aşa. În plus, modul cum este descris grupul de acţiune al lui Laurence este la fel de sugestiv, am ajuns să îndrăgesc membrii grupului său, oameni dedicaţi specializării lor şi uniţi. Mi-a plăcut în mod deosebit de Hugues, mâna dreaptă a lui Laurence.

Vom intra şi în culisele SATT şi vom descoperi oamenii din spatele măştilor.

Finalul m-a surprins într-o oarecare măsură, însă pot spune doar atât: mi-a plăcut!

Mai trebuie mentionată şi grafica foarte bine executată a acestei cărţi.

În concluzie, chiar dacă nu sunteţi cititori înrăiţi ai genului, vă recomand această carte pentru calitatea scrierii, pentru construcţia excelenţă de personaje, pentru energia pe care o degajă şi pentru încă multe alte motive, pe care vă las să le descoperiţi!

Dacă sunteţi cititori  ai genului, veţi deveni fani fără doar si poate!

UPDATE: În momentul de față, puteți găsi acest roman într-o nouă ediție, la Editura UP!

Traficantul de umbre UP

45 thoughts on “Traficantul de umbre – Monica Ramirez

  1. Aceasat este prima carte pe care am citit-o scrisa de Monica si am ramas placut surprinsa de multitudinea de detalii, de actiune, de cat de bine sunt construite personajele. Daca aceasat carte ar i ecranizata ar iesi un ilm de actiune cre cu siguranta ar ajunge blockbuster si ar avea incasari record 🙂

    Liked by 1 person

      • Eu una as sustine o asfel d initiativa ca la ce scenarii banale exista in cinematografia romaeasca sa ne fereasca Dumnezeu. De asta unele carti la straini ajung bestselluri pentru ca ii sprijina si aceasta ramura. Numai eu stiu cate carti am cumparat pentru ca am auzit ca vor fi ecranizate.

        Liked by 1 person

  2. Din pacate, doar Kit Black am citit, dar mi-a placut si Kit, plus ceea ce spui tu, fetele, toate imi faceti recomandari catre Monica Ramirez. 🙂 Dar genul mi place mult de tot, preferatul meu inainte de fantasy. Cam trec prin perioada mea de fantasy acum, desi nu ma dau in laturi si de la ceva spioni 😉

    Liked by 1 person

  3. Pingback: Fantoma de pe lac – Monica Ramirez | adropofinspiration

  4. Pingback: Autori români contemporani preferați | adropofinspiration

  5. Pingback: 5 lucruri pe care nu am apucat să le fac în vara asta

  6. Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Monica Ramirez | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.