Astăzi am o recomandare de lectură în mod special pentru iubitorii ficțiunii istorice. Seria “Conqueror” scrisă de Conn Iggulden este un regal pentru acest gen literar, cuprinzând cinci volume dintre care eu voi prezenta pe scurt primele trei. Acestea acoperă viața marelui cuceritor al secolului al XIII-lea rămas în istorie sub numele Genghis Han.
Eu de multe ori mi-am pus întrebări legate de modul cum a reușit acesta să adune atâtea triburi rivale sub steagul său și să le transforme într-o națiune, punând bazele unor viitoare imperii. Genghis Han este o figura istorică proeminentă, un modelator al istoriei. Suntem adeseori tentați să desconsideram popoarele migratoare, nomazii de tot felul, însă deși cele mai mari invenții aparțin popoarelor sedentare totuși reușitele unor astfel de popoare, modul lor de viață și felul în care au influențat istoria merită cercetate și luate în considerare.
Conn Iggulden este un maestru al redării unor evenimente istorice prin modul în care le așază într-un cadru, legând informațiile și sursele istorice prin propria viziune asupra plauzibilului.
Volumul 1 “Wolf of the Plains” prezintă în cea mai mare parte copilăria și adolescența lui Temujin, cel care ulterior va deveni marele lider mongol Genghis. Fiul unui han din tribul lupilor, Yesugei și al lui Hoelun, acesta va trăi o copilărie dramatică din momentul în care tatăl sau este ucis mișelește iar el, împreună cu mama și frații săi se trezește abandonat de trib în mijlocul stepei mongole, gest aproape echivalent cu o condamnare la moarte în acele locuri foarte aspre. Autorul prezintă situația disperată în care se găsește această familie si modul în care reușesc ei să supraviețuiască. Un alt moment important îl constituie întâlnirea sa cu cea care îi va fi prima soție și cea mai importantă, Borte. Aflat în pericol de moarte din partea rivalului tatălui sau, este salvat de către doi rătăcitori, tată și fiu care ajung primii dintre cei care îl urmează pe tânărul Temujin, alături de frații săi. Încet-încet, pune bazele unui clan care atacă triburile din nord presupuse a fi fost vinovate de moartea tatălui sau. Prin întorsături ale sorții, ajunge să se alieze cu încă două triburi, află despre uneltirile chinezilor care intenționau sub principiul “Divide et impera” să ii țină pe mongoli ațâțați unul împotriva altuia, ca nu cumva să se întoarcă la un moment dat împotriva lor și reușește să se înfrunte cu cel care ii abandonase în mijlocul pustietății.
În al doilea volum, “Lords of the Bow“, Genghis adună alături de el triburile unite cu un țel de o îndrăzneală nemaigandita până atunci. Ținta lui sunt regatele chinezești, pe a căror duplicitate vrea să se răzbune. Veți fi martorii unor bătălii de proporții, a strategiilor și a ridicării unor minți militare excelente, deoarece Genghis nu a repurtat aceste victorii de unul singur, ci ajutat de comandanți de oști foarte loiali și capabili. Aceste bătălii sunt descrise foarte detaliat, precum și modul de viață și mentalitatea mongolilor, atât ca nomazi cu familii ci și ca războinici de temut, călăreți și arcași înnăscuți. Subestimați de adversari, ajung să aibă rezultate uluitoare. Numele lui începe să devină cunoscut și temut în cele patru zări, iar cetățile cad în calea lui, însă și dușmanii se înmulțesc și încearcă să îl asasineze.
Al treilea volum citit de mine “Bones of the Hills” aduce în prim plan figurile fiilor lui Genghis și rivalitatea dintre ei. Genghis este în plinătatea forțelor sale iar cuceririle sale încep să se întindă nu doar în est, ci și în vest, înspre ținuturile rușilor și mai ales cele arabe. Bătălia epică cu oastea șahului Ala-ud-Din Mohammed este un exemplu de situație dificilă împotriva unui inamic numeros care se transformă într-o victorie prin eforturile și determinarea generalilor mongoli. Este prezentată și viața personală a lui Genghis alături de Borte și soția sa chineză, Chakahai precum și relația lui cu frații și generalii săi de încredere. Veți întâlni și pe vestitii asasini arabi fumători de hașiș și fortăreața lor din munți, cetăți vestite și în cele din urmă care va fi soarta lui Genghis.
Cu abilitate Conn Iggulden reușește din nou să ne transpună în vremuri vechi, în mijlocul unui popor cu concepții foarte diferite de cele obișnuite chiar și în acea vreme, pentru care războiul și cucerirea erau un mod de viață, un scop în sine. Am învățat multe din aceste cărți în care la final autorul prezintă faptele istorice dar și modificările pe care le-a adus și unde anume a țesut povestea în jurul acestor evenimente dându-le poate o explicație.
Actiune captivantă, o personalitate impunătoare, bătălii și strategie – le gășiți pe toate în aceste volume. Urmează să citesc și celelalte două volume din serie și să descopăr ce s-a ales de tot ce a lăsat în urmă Genghis, prin aventurile fiilor și nepoților săi.
Pare o serie mai mult decât interesantă. Mă bucur ca ne-ai vorbit despre ea, Ana!
LikeLiked by 3 people
Cu drag, Geo! ❤
LikeLiked by 1 person
Ana, ai un instinct special sa-i gasesti pe toti autorii buni de aventuri istorice. 🙂 Eu l-am descoperit pe Conn Iggulden numai cu seria Imparatul, din care au aparut primele doua volume la RAO, si pe care o recomand cu caldura iubitorilor genului. Acolo este preluat Cezar din copilarie, adolescenta, pana la barbatul celebru care a devenit… Vad aceeasi reteta de succes aplicata si in seria asta. Citesc mai rar in engleza si de obicei lecturile preferate parcurse deja in romana, dar daca nu traduce cineva la noi si cartile astea, le pun neaparat pe lista de abordat in original. 🙂
LikeLiked by 2 people
Eu am citit seria “Emperor” in engleza, nu stiam ca au tradus-o si la noi si chiar ma bucur sa aflu asta. Sper sa traduca si seria “Conqueror” pentru ca este foarte buna. Lecturi placute!
LikeLiked by 3 people
Iubesc întotdeauna să îti citesc articolele, sunt sigură ca mereu voi găsi noi tentații. Nu știam autorul, dar ținând cont că seria este o ficțiune istorică și că aduce în discuție viața lui Genghis Han, cred că mi-ar plăcea foarte tare…
LikeLiked by 2 people
Conn Iggulden scrie foarte bine, te transpune in atmosfera acelor timpuri. Genghis Han si generalii sai sunt personaje fascinante. Cred ca ti-ar placea sa citesti aceste carti!
LikeLiked by 1 person
Nu am citit seria, dar pare extrem de interesantă și captivantă!
LikeLiked by 1 person
Intr-adevar, Adriana! Actiune foarte intensa.
LikeLike
Bună, comentariul meu este, poate puțin off topic însă zilele trecute am fost la bibliotecă pentru a returna niște cărți.
Plimbându-mă printre rafturile secțiunii în limbi străine (engleză) Lords of Bow, mi-a sărit în ochi, dar nu am luat-o.
Concluzia: la următoarea vizită toate cele trei volume mă vor însoți acasă pentru 3 săptămâni.
Mulțam!
LikeLiked by 1 person
Nu e deloc off topic si iti multumesc pentru comentariu! Ma bucur sa aud asta si iti urez lectura placuta!
LikeLiked by 1 person
Pare o serie foarte captivantă! Mulțumesc pentru recomandare!
LikeLiked by 1 person
Cu multa placere! ❤
LikeLike
Pare o serie remarcabila, o lectură tare interesantă.
LikeLiked by 1 person
Asa este, Dana. Eu am aflat multe lucruri interesante. 🙂
LikeLiked by 1 person
Atunci, anul ăsta, poate îmi fac curaj. 😀
LikeLiked by 1 person
Reblogged this on adropofinspiration and commented:
O serie de fictiune istorica foarte buna.
LikeLike
Pingback: The Falcon of Sparta – Conn Iggulden | adropofinspiration