Asasin la feminin – Monica Ramirez

Asasin la feminin

Deși am descoperit romanele sale relativ recent, Monica Ramirez a devenit rapid una dintre scriitoarele contemporane aflate în topul preferințelor mele. După ce m-am delectat cu romanele sale de sine stătătoare, a venit în sfârșit momentul să încep seria Alina Marinescu – o serie despre care auzisem numai lucruri bune și foarte bune.

Cum tocmai am terminat primul volum – Asasin la feminin – profit de ocazie ca să îi fac o scurtă prezentare și să îl recomand și celor care nu au făcut deja cunoștință cu faimoșii asasini și spioni din organizația secretă Elite.

Volumul începe cu un prolog plin de adrenalină – o misiune în Yemen ai căror protagoniști, doi agenți pe nume Alex și Alina se află pe muchie de cuțit într-o situație de risc extrem, din care scapă cu dificultate.

Urmatoarea etapă este acțiunea volumului in sine, intensă, cinematografică. Scriitoarea manevrează cu dibăcie pe tot parcursul acestei cărți planurile temporale, rezervându-ne adevărate călătorii în timp în care putem surprinde momente importante din evolutia protagoniștilor, momente care le-au marcat existența transformându-i în ceea ce sunt la momentul acțiunii. Din România comunistă a anilor ’70 și ’80 și până în perioada începutului anilor ’90, îi însoțim pe Alex Therein și Alina Marinescu prin Germania, Italia și Olanda atât separat cât și împreună prin vâltoarea alambicată pe care o presupune recrutarea în structurile agențiilor secrete.

Uneori ne întrebăm care sunt motivațiile pentru care unii oameni aleg să fie agenți secreți. Ei bine, Alex și Alina nu au de fapt de ales, ei fiind forțați să accepte recrutarea în SSO, un departament ultrasecret al Securității, sub amenințarea cu moartea atât pentru ei cât și pentru cei apropiați.

Ca o paranteză aș dori să menționez faptul că seria a văzut lumina tiparului inițial în Statele Unite iar titlul în limba engleză “The Unwilling Assassin” reflectă foarte bine situația ambilor protagoniști și pătrunderea lor în această lume extrem de dură, o lume din umbră unde poți întâlni doar un surogat al vieții normale, în cel mai fericit caz.

Personajele sunt excelent construite, după cum mă așteptăm luând în calcul întâlnirile mele anterioare cu alți eroi creați de Monica Ramirez.

Fiecare dintre cei doi eroi centrali prezintă o tipologie psihică diferită. Eu m-am regăsit destul de mult în anumite trăsături ale lui Alex Therein și am empatizat în consecință cu el. Recrutat la o vârstă relativ fragedă el este reconstruit mai degrabă de SSO în agentul operativ perfect. Datorită talentelor lui native, instrucția sa este mult mai intensă și mai dură forțându-i capacitățile, distrugându-i vechiul eu și recreându-l. Modul lui de apărare îi anihilează sentimentele, dar experții SSO nu realizează că matricea rămâne, o matrice care îi va influența în continuare deciziile și acțiunile.

El este silit să recruteze în ’87 o tânără frumoasă pe care SSO o vrea în calitate de agent. Bineînțeles că acest lucru se realizează tot cu forța ca si în cazul lui Alex, însă de data aceasta el este demonul care îi pregătește fetei căderea și ruperea de tot ceea ce înseamnă familie, prieteni, viață cotidiană, la ordinele superiorilor săi. Devenit deja asasin, călit în multe feluri el nu-și poate ierta însă acest act de trădare nevoit să îl exercite tocmai asupra celei care l-a impresionat prin inocență și căldură sufletească. Destinul a aruncat zarurile și nu mai este cale de întors.

Alina Marinescu are deci parte de o introducere brutală în lumea din umbră. Veți descoperi în paginile cărții cum face ea față acestor provocări. Pot să spun doar că modul ei de a reacționa este diferit de cel al mentorului său, de la care copiază abilitățile de agent dar nu și schema emoțională, spre norocul ambilor îndrăznesc să zic. Oamenii ca Alex Therein au nevoie de cei asemenea Alinei Marinescu pentru a păstra legătura cu eul lor secret, atât de secret că nicio organizație nu îl poate accesa. Acest lucru le menține umanitatea și le dă accesul la resurse interioare nebănuite.

Scriitoarea conturează excelent atât momentele de acțiune în care cartea abundă (de la antrenamente extreme și până la misiuni propriu-zise), cât și pătrunderea în zona psihicului, a sentimentelor, motivațiilor, luptelor interne.

Iubire, libertate sunt deziderate ce nu pier din sufletul omenesc și orice momente furate ajută omul să meargă înainte. Mă pregătesc să descopăr cum vor reuși cei doi agenți să facă față în continuare provocărilor acestei lumi care se guvernează după reguli stricte, unde nu este loc pentru sentimente. Nu mai rămâne altceva de făcut decât să plonjez direct în lectura volumului 2 al seriei – Identități secrete. Fiți pe faza pentru recepția următorului raport.

Pentru că știți că eu iubesc mult și muzica, nu numai cărțile, vă invit să ascultați această melodie care a devenit un clasic. Videoclipul îi are ca protagoniști pe Nikita și Michael, un alt cuplu celebru de agenți care, deși diferiți de Alina și Alex, ne introduc puțin în atmosfera misterioasă a lumii lor.

40 thoughts on “Asasin la feminin – Monica Ramirez

  1. Și uite cum mi se face dor….Seria asta a fost în topul cărților preferate in 2017. Îmi place mult modul cameleonic și cinematografic in care scrie Monica.

    Liked by 3 people

  2. Super, Ana!!! Felicitari, imi place mult prezentarea ta. Am citit-o cu placere si mi-am adus aminte de seria asta cuceritoare de-a dreptul. Sunt fan, dupa cum se stie! Cred ca o s-o recitesc cat de curand, mi s-a facut dor de Alex si Alina.

    Liked by 2 people

  3. Monica Ramirez este una dintre autoarele care și mie îmi place foarte tare ❤ Are un stil extrem de complex. Nu am ajuns încă la această serie, dar recenzia ta minunată mă face să o aduc mai în față.

    Liked by 2 people

  4. Deşi pare banală acesta expresie “mi-a plăcut cartea”, acesta este adevărul şi nu pot exprima ceea ce am trăit citind. Este prea încărcată cu emoţie, acţiune, profunzime şi pasiune încât cuvintele mele ar fi mult prea nesemnificative. Îmi place piesa aleasă evidenţiază foarte bine ceea ce se întâmplă în carte.

    Liked by 2 people

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.