Jurnal roman I

În această miniserie de articole aș dori să împărtășesc cu voi, prietenii blogului meu, relatări și impresii din călătoria de trei zile la Roma pe care am avut prilejul să o fac, grație soțului meu care a avut această minunată inițiativă de a-mi dărui un cadou inedit și a-mi îndeplini un vis – să merg pe Olimpico din Roma. Despre acel moment anume al vizitei, punctul său de apogeu, voi scrie un articol separat.

Așadar, prima zi a început cu un drum cu autocarul până la aeroportul Henri Coandă din Otopeni, unde am ajuns în jur de 4 am. Zborul era programat la 6 am, așadar a fost timp suficient pentru toate formalitățile, având în vedere că facuseram check-in online și aveam doar fiecare câte un bagaj de mână. Pentru că aveam cizme stil bocanc, cu catarame din metal a trebuie să mă descalț, în rest totul a decurs ok. Zborul a fost destul de plăcut, cu mici turbulențe și a ajuns la ora stabilită la aeroportul din Ciampino. De acolo am luat autocar până la Termini, preț 4.90 euro de persoană. Drumul până acolo a durat circa 40 de minute.

Așa am pășit pentru prima dată pe străzile Romei, într-o sâmbătă dimineață însorită și am pornit înspre B&B-ul unde rezervasem camera, să îi anunțăm că am sosit. Cum am ajuns, Roma m-a cucerit de la primii pași. În cele circa 15 minute pe care le-am făcut pe jos până la B&B am și avut prilejul să admir câteva frumuseți.

turn1 (1)san silvestre

Odată ajunși acolo, am fost întâmpinați de o recepționeră filipineză amabilă și simpatică. Întrucât camera, așa cum ne și așteptăm, urma să fie gata abia pe la orele 2 pm, am lăsat acolo bagajele și gecile groase și am pornit la pas prin Roma, îndreptându-ne spre Colosseum.

Ne-a copleșit măreția acestui monumet însă și dimensiunile cozii de la obiectiv (se vizitează și Forul Roman). Am urcat o pantă de-a lungul acestor mărețe ruine și am admirat aceste frumuseți, dar și arborii măreți veșnic verzi din jur (Pinus Pinea, care am aflat că în română s-ar traduce coconar sau pini umbrelă).

colloseum

Drumul se închidea așa că am făcut cale întoarsă, luând-o apoi înspre Piazza Venezia, care găzduiește monumentul regelui Vittorio Emanuele II, o splendoare în marmură albă, unde focurile ard zi și noapte pe Altare della Patria.

altare della patria

În apropiere se află un loc deosebit – Largo di Torre Argentina. Aceste ruine străvechi sunt localizate în vechiul Campus Martius și cuprind câteva temple. Ele găzduiesc o colonie de pisici foarte frumoase, din care am avut ocazia să văd câteva.

torre argentina1

torre argentina 2

O idee mai la nord se află Pantheonul, un templu grandios care este excelent conservat, în interiorul căruia se află în prezent o biserică. Statuile zeităților romane și picturi creștine se împletesc armonios în interior, intrarea este liberă și mi-a făcut o reală plăcere să îl vizitez. Am admirat îndelung coloanele sale.

pantheon1

pantheon2

Următorul pas în peregrinarea aceasta inițială prin Roma a fost Fontana di Trevi, o altă frumusețe în jurul căreia roiau deja turiștii și abia aveai loc să te miști. După câteva poze am hotărât să revenim la Fontana di Trevi a doua zi, mai de dimineață.

Locurile sunt intesate de vânzători ambulanți, de artiști de stradă și, când se apropie ora prânzului (sau a cinei), ospătari și șefi de sală te îmbie când treci prin fața localurilor să intri și să le încerci produsele.

Această primă parte a jurnalului roman se încheie la un ceai și o cafea lângă fântâna din fața Pantheonului, un loc foarte pitoresc, în acordurile muzicantilor de stradă.

18 thoughts on “Jurnal roman I

  1. Îmi doresc foarte mult sa vizitez atât Roma, cât si alte orașe ale Europei. Am citit cu placere prima fila din jurnalul tau si sper sa mai scrii. Apropo, poate ne dai informații cu privire la preturile de acolo:o cafea, mic dejun, intrări etc. 💓

    Liked by 2 people

    • Tehnologia de care dispun nu imi permite sa fac poze foarte detaliate 😀 In plus, fotografia nu este punctul meu forte, ci doar tentativa mea de a imortaliza un moment. 🙂 Nu ma compar cu marile bloguri de calatorii, dar ma bucur daca reusesc sa imprim o senzatie si cu aceasta ocazie sa rememorez si eu momente minunate din calatorie.

      Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.