Recviem pentru un asasin – Monica Ramirez

Trebuie să recunosc că înainte de a începe lectura celui de-al șaselea și ultim volum din seria “Alina Marinescu” m-am întrebat cum ar fi fost dacă finalul seriei ar fi venit după volumul 5, “Abis“. Ei bine, am ajuns la concluzia că ar fi fost un final previzibil și multe lucruri ar fi rămas în suspensie, neterminate. Mă bucur că scriitoarea a scos volumul 6, mai ales că rolul lui nu este neapărat să dea rezolvări și răspunsuri, ci poate chiar să ne facă să ne punem unele întrebări.

Cititorii au fost fascinați de generații de lumea misterioasă a spionajului și a agenților secreți, lume care a fost portretizata și de arta cinematografiei în producții de mare succes, cum poate va fi cazul la un moment dat și cu această serie. Cine sunt oamenii din umbră, cum acționează, ce motivații au? Ce îi determină să meargă mai departe, în afar de simplul instinct de supraviețuire? Au oare și alte opțiuni? Eroilor noștri nu li s-a dat prea mult de ales și pot doar să presupun că în spatele oricărui agent operativ se află o poveste de viață care l-a adus în acel punct. Să atârne oare predestinarea în cazul lor mai mult la cântar decât liberul arbitru? Posibil, însă un lucru poate fi ales: modul cum trăiesc această viață, modul cum aleg să se raporteze la ceilalți, la scopul misiunilor pe care le îndeplinesc, la șefii cărora raportează și la colegii cărora trebuie să le acopere spatele. La balanța atât de greu de echilibrat între bine și rău.

Alex, Alina, Marius, Brett, Ford, Roger, Jason și toți ceilalți eroi ai seriei expun, printre altele, tipologii și alegeri. În afară de protagonistă, personajele feminine prezente în serie sunt episodice iar aparițiile lor nu generează emoții intense, cel puțin în cazul meu. O excepție am găsit-o în Inaya și Gladys, care au reprezentat cu brio misterul feminin. Altminteri, Alina trăiește într-o lume a camaraderiei masculine, fiind înconjurată de sentimente frățești și părintești de către apropiații săi, cu excepția bineînțeles a celor două mari iubiri din viața sa, Alex și Marius. Cumva, tot destinul se pare că îi ușurează sarcina de a alege pe plan sentimental. Deznodământul, deși dramatic în sine, a scutit-o de alte alegeri poate și mai dificile.

Alina este o femeie complexă, cu numeroase fațete: agent secret operativ, o inteligență pătrunzătoare, o femeie frumoasă, o amantă pasională, o iubită altruistă, o mamă iubitoare. Este toate acestea și ceva mai mult. Alegerile sunt mai mereu dificile, dar ea se raportează la conștiința ei, cântărește deciziile, nu este robotizată. Poate în alt context Alina Marinescu ar fi putut fi chiar o femeie de stat marcantă, o figură în istorie, în acest context însă ea este o femeie nevăzută, din umbră, a cărei luptă este cu atât mai impresionantă cu cât nimeni nu ii va ridica statuie. Acest lucru este valabil pentru toți agenții care își riscă viețile și își sacrifică prioritățile. Ei nu vor fi niciodată pomeniți în cărțile de istorie, nici măcar ca eroi căzuți la datorie în războaie. Ei sunt actorii războaielor nevăzute și sper din tot sufletul că nu sunt doar niște pioni ai bătăliilor pentru putere, așa cum a încercat Brett să ii transforme. Prin intermediul acestei serii, am început să ii înțeleg, să empatizez cu ei și să sper că rezultatul acțiunilor lor justifică infernul pe care sunt nevoiți să îl înfrunte.

Pe de altă parte, oamenii ca Brett trebuie scoși din joc cât mai rapid. Puterea corupe, iar consecințele devastatoare ale acțiunii celor cu prea multă putere pe mână au săpat răni adânci în istoria omenirii. Nu am înțeles decizia de a-l păstra pe Brett în structuri de orice gen, consider că acest tip de oameni nu sunt de încredere, chiar trecând peste considerentele de ordin personal.

Nu o să vă povestesc mai nimic din acțiunea acestei cărți, pentru că este important ca fiecare să urmărească firul epic pe toate planurile pe care le-a deschis amplitudinea seriei. Unii se vor axa pe descrierea misiunilor și scenele de acțiune, pe alții îi va cuceri zona poveștilor de dragoste pe care le cuprinde. Unii vor fi atrași de intorsaturile de situație, alții vor cumpăni asupra chestiunilor de etică. Pe unii îi vor captiva strategiile iar pe alții prieteniile. Unii vor privi toate acestea în ansamblu, ca un univers în desfășurare cu diversele sale forțe și energii.

De obicei, nu obișnuiesc să dau citate în prezentările pe care le fac. O fi de bine, o fi de rău, nu știu. Sunt însă rare ocazii când fac o excepție, drept urmare vă prezint un scurt citat din acest volum:

“Îl privesc cum le deschide (notă: ușile duble ale terasei) și aud sunetul vieții de zi cu zi continuând în lumea reală, atât de diferită de lumea noastră. Savurez aroma copleșitoare a toamnei din grădina ce se pregătește pentru somnul iernii. Dacă îmi dau frâu liber imaginației, pot auzi pocnetul dopurilor de șampanie și murmurul vinului turnat în pahare în restaurantele unde oamenii normali se așază la masă fără să ia în considerare numărul căilor de acces. Și, dacă mă concentrez bine de tot, pot să aud sunetul inimii mele care se rupe în două, chiar dacă nu simt că o mai am.”

Mi-a ajuns la suflet și scena în care Alex Therein recită din catrennele lui Omar Khayyam.

Veți descoperi multe lucruri în paginile acestei cărți, o încununare a seriei.

La final există o notă explicativă pe care scriitoarea a ales să nu o traducă, decizie bună din punctul meu de vedere, care va intensifica jocul de lumini și umbre din care este compusă seria.

Pentru că la sfârșitul prezentării primului volum din serie am avut îndrăzneala să introduc o piesă muzicală, voi face același lucru și la sfârșitul acestei prezentări. Am ales “Soldier of Love” a marii artiste Sade, pentru că asta mi-a inspirat Alina pe parcursul întregii lecturi: un soldat al iubirii!

26 thoughts on “Recviem pentru un asasin – Monica Ramirez

  1. Ai un stil captivant, inconfundabil as zice, chiar cuceritor, ademenitor, de a scrie recenziile, provocând cititorul si iubitorul acestui gen literar la lectura. Felicitari !
    Un superb Weekend, draga Ana !

    Liked by 2 people

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.