Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak

cele 40 de legi ale iubirii

Romanul “Cele patruzeci de legi ale iubirii” este prima carte scrisă de autoarea Elif Shafak pe care o citesc.

Acțiunea romanului se înscrie pe două planuri temporale. Primul este cel al prezentului, scris la persoana a treia în care ni se prezintă modul în care o anumită întâmplare declanșează o serie de evenimente care îi schimbă viața Ellei Rubinstein, o femeie aflată în pragul vârstei de 40 de ani, evreică nepracticantă, căsătorită, având trei copii, locuitoare a suburbiilor Bostonului. Momentul este de altfel comparat cu aruncarea unei pietre într-un lac adânc, ceea ce determină undele aferente să perturbe suprafața lacului.

Al doilea plan temporal ne poartă în secolul al XIII-lea d.Hr., în spațiul Turciei de azi unde într-o frumoasă țesătură de perspective privite la persoana I sunt evocate figurile emblematice ale misticilor sufiti Shams din Tabriz și Rumi. Vedem așadar prin ochii lor dar și prin ochii celor care îi înconjoară, care sunt pe rând rude, prieteni, dușmani ba chiar personaje pitorești cum ar fi cerșetorul, târfa și bețivul.

Avem așadar parte de o povestire în ramă, tehnică aplicată prin intermediul unei punți de legătură: cartea scrisă de Aziz. Z. Zahara despre întâlnirea dintre Shams și Rumi și implicațiile ei în viața celor doi, “Dulce blasfemie” care ajunge pe mâinile Ellei, ca parte a activității sale de colaboratoare a unei agenții literare.

Fiind o cititoare a genului historical fiction, nu e de mirare deci că partea din trecut a romanului mi-a captat atenția, fiind de altfel și foarte bine scrisă, cu termeni familiari pentru mine din vremurile în care citeam “O mie și una de nopți“. M-a surprins puțin faptul că incursiunile în prezent și în viața Ellei nu m-au deranjat așa cum mă așteptăm, înțelegând până la un punct mesajul cum că spiritualitatea în general și sufismul în particular nu aparțin unei epoci ci aparțin timpului universal, semințele sale putând fi plantate și aducând rod în orice moment, chiar și în prezentul practic și tehnologizat, chiar și în viața unei persoane ca Ella Rubinstein.

Povestea lui Shams și a lui Rumi este într-adevăr extraordinară. Știam câte ceva despre sufism înainte de lectura acestei cărți, însă destul de puțin. M-am întâlnit pe alocuri cu citate din Rumi pe care le-am apreciat foarte mult, acesta fiind motivul principal pentru care am cumpărat cartea. Aici ne este prezentată ideea de “tovărășie spirituală”, o idee mai rar portretizată decât cea maestru-discipol de exemplu. Când în calea lui apare Shams, Rumi era deja un om învățat, cu o poziție privilegiată în societate însă ceea ce Shams aduce în viața lui este tocmai profunzimea, sondarea adâncă a spiritului și înfruntarea a ceea ce se află în interior. Shams îi dăruiește lui Rumi mai mult decât Rumi îi dăruiește lui Shams, sau cel puțin așa percep eu lucrurile. Relațiile nu sunt neapărat despre un târg sau o echitate, în care dai atât cât primești, iubirea nu e ca un negustor care pune lucruri pe cântar.

Prezența unui om ca Shams nu influențează numai destinul lui Rumi, un astfel de om atinge spiritual pe toți cei cu care vine în contact, inclusiv peste veacuri schimbă existentele lui Aziz și a Ellei.

Cele patruzeci de legi prezentate în carte sunt frânturi de înțelepciune care ar trebui accesate azi poate la fel de mult ca oricând, deoarece lumea e în continuare divizată de concepte superficiale. Am evoluat ca și tehnică însă spiritual oamenii bâjbâie la fel de mult ca în trecut, această confuzie generală ducând la îndepărtarea multora de tot ceea ce are legătură cu viața spirituală și Dumnezeu, confuzia între legile nescrise și cele date și interpretate de om. Mulți dintre oamnii religioși sunt sclavii ritualurilor și ai cutumelor pe care nu le înțeleg, este similar cu a învăța pe dinafară o teorie însă când vine vorba de practică, nu știi de fapt să o aplici. Mesajul religiilor, care a fost lăsat deoparte, este că cea mai importantă este iubirea de Dumnezeu, de oameni, de orice ființă și tot ce ne înconjoară. Inclusiv iubirea direcționată către noi înșine, către interior ca și către exterior.

Am dat doar patru steluțe pe Goodreads dintr-un motiv subiectiv, care nu are legătură cu calitatea scrierii. Deși am înțeles că  Aziz este pentru Ella mai mult sau mai puțin ceea ce Shams este pentru Rumi, aș fi apreciat o altă încheiere pentru Aziz, pentru că deși el și Shams sunt asemănători, sunt totodată și diferiți. Altminteri, o lectură deosebită, pe care o recomand cu drag.

“Lucrul la care ați fost martori astăzi e o veche gâlceavă care se întinde în trecut până la Profetul Mahomed, pacea fie asupra lui, a spus. Dar gâlceava nu e legată numai de istoria religiei islamice. Există în inima fiecărei religii avramice. Aceasta e gâlceava dintre învățați și mistici, dintre minte și inimă. Alegeți voi!”

This slideshow requires JavaScript.

49 thoughts on “Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak

  1. Minunată recenzie! Eu spun de mult timp că vreau sa citesc ceva semnat de ea și nu reușesc deloc. Am acasă “Bastarda Istanbulului”, așa că eu cu ea vii incepe.

    Liked by 3 people

  2. O recenzie absolut minunată! Felicitări, draga mea! ❤ Eu iubesc modul de scriere al acestei autoare, deși mai am multe scrieri de-ale sale de descoperit. Romanul „Cele patruzeci de legi ale iubirii” îl am de foarte mult timp pe listă, sper să ajung și eu cât mai curând la el.

    Liked by 2 people

  3. Îmi place mult recenzia ta. Deși încă nu am descoperit frumusețile de la Polirom și nici cărțile istorice, poate o să îi acord o șansă acestei cărți, cândva.

    Liked by 2 people

  4. Wow, superbă recenzie! „Cele patruzeci de legi ale iubirii” este una dintre cărțile mele de suflet, în care știu că voi descoperi întotdesuna ceva nou cu fiecare lectură. Sunt tare bucuroasâ că am citit-o anul trecut pentru că mă familiarizasem de ceva timp, atât cu poeziile, cât și cu povestea de viată a lui Rumi.
    Dacă aveți nevoie de hrană pentru suflet și vă plac poveștile cu iz oriental, citiți acest roman minunat.
    Felicitări pentru recenzie, m-a făcut să retrăisc ce am citit.

    Liked by 2 people

  5. Frumos – îndeosebi citatul cu care ai încheiat și care mi se pare o sinteză binevenită 🙂
    Ca să zic, totuși, și o glumă în mohoreala cerului de azi: observ dorința de cifre a spiritului uman – 10 legi ale lui Moise, 40 de legi ale iubirii, 50 de umbre ale lui…
    Weekend cald și senin, Ana!

    Liked by 1 person

  6. Neaparat trebuie sa bifez si eu cartile lui Elif Shafak. E deja un semn. Pe langa recenzia ta minunata, care ma face taare curioasa, tot astazi mi-a sarit in atentie Cele trei fiice ala Evei. :*

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.