La drum cu mătușă-mea – Graham Greene

La drum cu matusa-mea

Se zice că orice prezentare trebuie să aibă introducere și sunt total de acord cu acest lucru, însă uneori mi se întâmplă să nu mai știu ce să zic. Toate introducerile mi se par deja extrem de uzate, ca niște piese de vestimentație îndrăgite dar îndelung purtate. Am chef de ceva mai nou, mai fresh uneori. Se pare că nu am găsit acest lucru azi, de aceea vă plictisesc acum cu aceste fraze anoste.

Să trec deci la subiectul prezentării: romanul “La drum cu mătușă-mea” de Graham Greene pe care abia l-am terminat de citit. Trebuie spus din capul locului că este primul roman semnat Greene pe care îl citesc și m-a atras aura de umor din jurul său. După primele 100 de pagini, nu eram convinsă că îmi place suficient de mult încât să îl recomand aici pe blog, apoi mi-am retras această părere și consider că sunt destui cititori care s-ar bucura de lectura romanului, așa cum mi s-a întâmplat și mie.

Henry Pulling este un bărbat trecut de 50 de ani, fost director de bancă, burlac. La ceremonia funerară a mamei sale o cunoaște pe mătușa Augusta, sora acesteia, o septuagenară plină de viață care îl atrage într-un adevărat vârtej de informații și acțiuni, cu totul diferite de existența lui bonomă de până atunci. Henry află lucruri despre propria origine care ar bulversa pe un altul, mai tânăr și mai înflăcărat, el însă reacționează cu mult calm (englezesc), ba chiar pare satisfăcut întrucâtva de aceste vești. Este dispus să facă lucruri noi, străine de modul lui obișnuit de viață și mai ales ajunge să o îndrăgească pe presupusa mătușă Augusta.

Deși Henry Pulling este personajul-narator, totul se învârte în jurul formidabilei mătuși Augusta, o femeie cu un trecut misterios și zbuciumat. Este evident profilul bătrânicii-gangster, care mi-a amintit de Melania Lupu a Rodicăi Ojog-Brașoveanu. Trebuie să recunosc că o prefer pe Melania Lupu mătușii Augusta, acesteia lipsindu-i grația și aerul angelic specifice stăpânei lui Mirciulica. Augusta are totuși ceva din zona lui Holly Golightly, acel aer de zăpăceală și mister care prind atât de bine în preajma bărbaților.

În aventurile lor, cei doi protagoniști întâlnesc o serie de personaje pitorești, ajung în locuri care mai de care mai exotice iar Henry se vede adeseori în postura de cărăuș ilicit, fără voia lui.

Personajele cosmopolite dau farmecul lecturii, ca și atmosfera cinematografică, de film vechi. Iubitul de culoare al mătușii, numit Wordsworth după marele poet precum și Visconti, un personaj la fel de amoral ca și Augusta dau un plus de savoare lecturii.

Romanul a fost de altfel ecranizat în 1972, având în rolul mătușii excentrice pe marea actrița britanică Maggie Smith.

Cartea are o sumedenie de mostre de umor englezesc, de bună calitate. Am intuit încă de la jumătatea cărții situația care se dezvăluie în final, însă finalul însuși mi s-a părut foarte potrivit.

I-am dat cărții 4 stele pe Goodreads pentru primele momente în care acțiunea nu m-a prins prea tare, însă ulterior lucrurile s-au așezat pe un făgaș mulțumitor.

Am început prezentarea într-o notă mai neconvențională, așadar pe post de încheiere o să continui în aceeași notă, însoțită totuși de recomandarea de a citi cartea, dacă regăsiți în elementele prezentate mai sus ceva pe placul vostru.

“Învață regulile ca un profesionist, ca să le încalci ca un artist” (Pablo Picasso)

18 thoughts on “La drum cu mătușă-mea – Graham Greene

  • Intr-adevar, vremea incepe sa ne permita astfel de extravagante, acum mai trebuie si timpul liber sa reusiim sa il organizam corespunzator. 🙂 Macar o lectura agreabila pe balcon, cu o limonada sau un ceai alaturi, in momente de respiro.

   Liked by 2 people

 1. Orice opera de arta reflecta sentimente, stari sufletesti, evenimente mai mult sau mai putin reale, (uneori doar imaginare, fictive) ale autorului, iar perceptia si întelegerea cititorului,(observatorului) difera de la om la om, în functie de capacitatea si profunzimea perceptiei acestuia.
  Un Weekend sublim si fericit, tie si tuturor celor dragi !

  Liked by 2 people

 2. Oh, da, clar am găsit în cele scrise de tine ceva pe placul meu! Super recenzie și recomandare, multumesc Ana, se retine! ❤

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.