Belgravia – Julian Fellowes

belgravia

Astăzi recomand o carte foarte frumoasă, “Belgravia” de Julian Fellowes (mulțumesc, Geo pentru cadou!). Pusesem de ceva vreme ochii pe ea, am citit și câteva prezentări tentante care m-au condus către concluzia că îmi va face plăcere să o citesc. Ceea ce s-a dovedit a fi adevărat.

“Belgravia” este o radiografie a societății victoriene de la jumătatea sec. XIX și surprinde aspecte atât din viața aristocraților, cât și din cea a comercianților sau a servitorilor.

Totul începe în anul 1815, înaintea bătăliei de la Waterloo, acel moment de o importanță atât de mare pentru desfășurarea ulterioară a istoriei, în Bruxelles unde doi tineri proveniți din pături sociale diferite își trăiesc povestea de dragoste cu discreție. Edmund Bellasis este viconte, unicul fiu al contelui de Brockenhurst iar Sophia Trenchard este o tânără fermecătoare, fiica unui comerciant răspunzător cu aprovizionarea trupelor lui Wellington. O parte dintre actorii dramei care va izbucni mai târziu sunt prezenți la balul ducesei de Richmond, care va deveni ulterior un moment de referință în mințile tuturor celor care au fost prezenți atunci în oraș dar și al întregii lumi bune. Așadar, tânărul Edmund obține de la ducesa de Richmond, mătușa sa invitații pentru Sophia și părinții ei, James și Anne Trenchard, oameni din cu totul alt film decât nobilimea prezentă. James este încântat de legătura Sophiei cu tânărul viconte, care i-ar permite o ascensiune pe scara socială la care visează neîncetat. Anne este o prezență mult mai discretă decât necizelatul său soț.

Este ultima seară pe care cei doi tineri o petrec împreună, deoarece gentlemenii prezenți pleacă la luptă. Sophia, care se căsătorise în secret cu vicontele, primește o lovitură puternică: recunoaște, între camarazii de arme ai iubitului său, pe preotul care a oficiat căsătoria și înțelege că această căsătorie este una falsă, ca să o convingă să îi cedeze. Vicontele piere pe câmpul de lupta, iar tânăra se vede în postura de femeie însărcinată și singură. Părinții fac în așa fel încât nașterea să aibă loc discret, iar copilul este încredințat unui preot de țară fără copii și soției acestuia. Sophia însă își pierde viața la naștere.

Acțiunea continuă după 25 de ani de la evenimentele descrise mai sus. James Trenchard este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Londra, asociat cu frații Cubitt în construcția multor zone rezidențiale, inclusiv noul cartier al clasei de sus, Belgravia.

Peregrine, conte de Brockenhurst și soția sa Caroline, părinții defunctului viconte de Bellasis sunt încă neconsolați după moartea fiului și dezolati că vor fi moșteniți de rapacele frate mai mic al contelui, reverendul Stephen Bellasis și fiul sau imoral, John.

În urma participării la un ceai de după-amiază, drumurile doamnei Anne Trenchard și ale contesei Caroline se intersectează din nou, iar trecutul nu mai poate fi nici uitat și nici ascuns.

Cartea se bazează în primul rând pe construcția unor personaje caracteristice epocii. Avem așadar comerciantul care dorește să parvină social, aristocrați rămași prizonierii unei mentalități învechite, un tânăr care nu reușește să se ridice la înălțimea aspirațiilor tatălui, soția sa plictisită și dornică de afirmare, o doamnă distinsă chiar dacă aparține de clasa negustorilor, prezumptivi moștenitori vicioși și o pereche încântătoare de tineri frumoși și plini de virtuți morale. Pe lângă aceștia, mai avem o lume paralelă cu cea dintâi, lumea servitorilor care, la rândul lor, se străduiesc să obțină orice beneficii pot, uneori prin trădare iar alteori prin loialitate.

Unde vor duce toate acestea veți afla citind cartea, care are o acțiune plăcută, un stil cursiv, ceva suspans și o rezolvare pe măsura așteptărilor.

O recomand cu drag tuturor celor care caută o lectură bună, în special cititorilor care îndrăgesc tema victoriană, veți regăsi în carte multe referințe la atmosfera acelor vremuri.

21 thoughts on “Belgravia – Julian Fellowes

  1. Foarte frumoasă și bine punctata recenzie, felicitări Ana! Nu am citit cartea, dar cred ca mi-ar plăcea! Pare în genul cărților clasice, care redau foarte bine atmosfera epocii. Și coperta mi se pare foarte inspirată.

    Liked by 2 people

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.