“Stăpâna destinului”

senhora-do-destino-1

Sursa imagine: http://recreiobrasil.com/2017/03/31/senhora-do-destino-resumo-dos-capitulos-de-03-07-de-abril-de-2017/

Pentru că în seara aceasta mi-am amintit de telenovele și atunci când am prezentat “Victoria” am zis că voi reveni și cu alte propuneri, voi scrie câteva impresii legate de o altă producție pe care o recomand, de dată această braziliană, marca Globo.

Stăpâna destinului” este o producție din 2004 care mi-a intrat la inimă, datorită poveștii foarte frumoase, a protagoniștilor excelent conturați și nu în ultim rând datorită umorului și efervescenței. În general, am observat că producțiile braziliene sunt de multe ori net superioare altora atât ca varietate a subiectelor abordate, calitate a jocului actoricesc precum și rafinament combinat în mod artistic și imprevizibil cu umor nebun.

Serialul debutează cu evenimente care se petrec în anul 1968, unde facem cunoștință cu o pagină tumultuoasă din istoria braziliană. În mijlocul evenimentelor dramatice din viața unei națiuni au loc o serie de drame personale, dintre care se remarcă cea a Mariei do Carmo, mamă a cinci copii, părăsită de un soț fără caracter, femeie tânără, săracă, naivă, de-abia sosită în capitală pentru a se reuni cu fratele său mai mare, șofer. Ea devine ținta unui act mârșav: fetița ei cea mai mică, abia un bebeluș este răpită de la sânul mamei de o tânără cu aparență angelică, aparent ajutătoare care se transformă în coșmarul tinerei mame.

Peste 25 de ani, o regăsim pe Maria do Carmo în postura de patroană a unei firme de construcții, fondatoare a unei întregi comunități la periferia orașului Rio, pe cei patru fii ai acesteia, foarte diferiți unul de altul, prinși în diverse situații existențiale.

Viața ei s-a împletit încă din zilele trecutului zbuciumat cu cea a lui Dirceu de Castro, ziarist de înaltă clasă și a lui Giovanni Improtta, om de afaceri actualmente onest fost interlop. Cei doi duc o luptă permanentă pentru inima Mariei, ceea ce generează o multitudine de situații spumoase. Tot în Rio își duc existența fiica Mariei, Isabel și “mama” acesteia, ticăloasa șarmantă Nazare Tedesco.

Maria și-a dedicat viața creșterii fiilor săi și căutării necontenite a fiicei răpite. Este o figură remarcabilă această femeie, lupta ei, reușita ei, credința, personalitatea, pe mine m-au cucerit. Serialul este asezonat cu multă sare și piper, prin aportul unei multitudini de personaje excelent schițate, de la cele principale până la cele episodice.

Regăsim foarte multe teme care caracterizează societatea actuală, precum și o frumoasă incursiune în lumea școlilor de samba. Dacă Maria do Carmo își va regasi fiica și ce îi va rezerva destinul acestei femei de excepție, puteți afla urmărind “Stăpâna destinului” – “Senhora do Destino”. Nu în ultimul rând, coloana sonoră este de nota 10. Recomand călduros.

5 thoughts on ““Stăpâna destinului”

  1. Pingback: Muzica și telenovele | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.