Adeseori când deschidem o revistă glossy dăm și peste nenumărate articole legate de acest subiect: cum ne îmbrăcăm la interviu? Sugestiile sunt care mai de care, însă lumea se întreabă cât de mult trebuie să marșăm pe niște reguli fără să cădem în monotonie, cum putem să abordăm un look profesionist dar să ne păstrăm și o brumă de personalitate.
Înainte să ne avântăm la concluzii, trebuie să avem în vedere mai mulți factori. În primul rând, atenție la tipul de job pentru care se aplică, la domeniul de care aparține.
Știm că atunci când alegem un logo sau un anumit tip de cărți de vizită, ca exemplu, acestea trebuie să exprime ceea ce dorim noi să perceapă potențialii clienți și colaboratori despre activitatea noastră. Se folosesc deci artificii grafice și cromatice care să transmită anumite mesaje. La un interviu, părerea mea este că nu putem să ne afișăm în același stil pentru a aplica la un job în finanțe cum ne-am înfățișa la unul legat de design interior și viceversa. De ce? Pentru că, evident, angajatorii noștri caută anumite lucuri la angajații lor, anumite calități și atribute pe care putem să le sugerăm prin vestimentația abordată. E un pas folositor să aflăm cât mai multe despre firma la care dorim să ne angajăm, care este stilul lor, ce anume caută de la angajați. Ne va ajuta nu doar să ne îmbrăcăm adecvat, dar și să răspundem în mod satisfăcător la întrebări în timpul interviului, să ne facem o strategie.
Sunt, bineînțeles și ținute “universale”, care merg în aproape orice context și le putem doar asezona puțin, în funcție de situație.
Pentru zonele formale, unde ținuta office este considerată dressing code de zi cu zi, clar trebuie să ne prezentăm întocmai și la interviu.
Pentru joburile care permit un look mai casual, putem lua în considerare așa ceva și la interviu, mai ales dacă forța personalității ne-o permite. Pentru cei mai nesiguri sau mai șterși în aparență, aș crede că un look impecabil poate să ajute foarte mult.
De obicei, culorile recomandate pentru un interviu sunt negru, bleumarin, gri și alte nuanțe neutre, maronuri și nude. Fiecare poate alege în funcție de culoarea tenului, a părului și siluetă acea combinație care dă bine.
Deși în mod normal ador combinația alb-negru, o rețetă clasică cu care e greu să greșești,eu personal am ajuns să detest combinația cămașă albă cu pantaloni negri, într-atât a devenit de cliseica. Prefer bleumarin, dar dacă totuși avem pantalon negru zic să mergem pe un top în nuanță nude sau o cămașă cu un tip de imprimeu, buline, dungi, orice să spargă acest clișeu.
Domnii pot folosi cămăși uni sau cu dungi fine verticale. Evitați cămășile cu modele extravagante, tropicale dar și cele cu imprimeuri bizare, de orice fel ar fi.
Pentru multe joburi mai puțin formale, chiar și în corporații se poate folosi varianta sacoului, în locul unui costum întreg, care poate foarte bine fi combinat cu o cămașă și pantaloni, chiar jeans.
Atât pentru doamne cât și pentru domni, dacă mergeți în zona aceasta de casual-chic e mai bine să alegeți un model de jeans drept, clasic, într-o nuanță de albastru potrivită. E un gen de look foarte potrivit pentru tineri.
Fustele conice sau cloș sunt o alegere potrivită, în lungimea midi.
Dacă aplicați într-un domeniu artistic sau unde creativitatea este un mare plus, uitați de marouri și griuri. Puteți încerca nuanțe nude sau pastel în cazul doamnelor, sau accesorizati costumul bleumarin cu o poșetă în culori tari, puneți o eșarfă interesantă sau pantofi inediți. Atenție, doar un element, nu toate deodată! Doar dacă nu aveți deja o reputație de geniu excentric.
Domnii pot alege și ei cămăși pastelate. Pentru cei cu o personalitate puternică, mergeți pe all black. Veți ieși în evidență rapid.
Orice alegeți, trebuie să vă asigurați că hainele sunt curate, proaspăt spălate, că nu au cusături desfăcute și că nu sunt mototolite. Nu vreți să aveți un aspect neglijent, deci evitați obiectele fanate, scamosate, decolorate.
Este bine ca pantofii să fie la rândul lor bine curățați, cu un aspect îngrijit și nu prea uzat.
Păstrați o coafură simplă, un machiaj minimalist, bijuterii discrete. Dacă sunteți în zona artei puteți plusa cu un accesoriu mai spectaculos, un colier sau un inel care să vorbească despre personalitatea și gusturile voastre.
Un alt factor important este să îmbinați piesele folosite astfel încât să vă stea bine. Degeaba aveți un model de costum impecabil dacă nu va flatează silueta și reușiți doar să arătați nelalocul vostru. Asigurați-vă că probati hainele din timp, ca să nu vă treziți cu surprize neplăcute. Fiți cât mai fresh. Folosiți un deodorant, parfum discret. Când ajungeți la locație, faceți în așa fel încât să ajungeți ceva mai devreme decât ora programată, pentru a avea timp să vă eîmprospătați făcând o vizită la toaletă. Luați în acest scop cu voi o perie, deodorantul și, în cazul doamnelor, trusa de machiaj, dacă folosiți așa ceva precum și șervețele umede. Arată foarte rău rimelul întins sau rujul care curge.
Foarte important este să aveți în vedere ca piesele pe care le alegeți, inclusiv încălțămintea să fie comode, să vă simțiți bine în ele. Să nu vă strângă, să nu vă dea mâncărimi materialul, să nu vă înțepe și așa mai departe, deorece nu vă veți putea concentra cum se cuvine în timpul interviului. Trebuie să transmiteți siguranță și dorința de a vă alătura echipei, nu senzația că stați ca pe ace.
Întotdeauna, indiferent ce purtăm și ocazia cu care o facem , nu trebuie să uităm cel mai important element: atitudinea. În plus, indiferent ce citiți într-un articol, oricât de bine intenționat – chiar și acesta 🙂 – treceți totul prin filtrul personal și aduceți o notă de originalitate.
Mult succes la interviuri! Dacă aveți ceva trucuri vestimentare de divulgat legat de acest subiect, vă invit să o faceți într-un comentariu, mai jos.
Acest articol nu este unul publicitar și are un caracter informativ, ilustrat prin imagini preluate de pe internet cu intenția de a exemplifica.
Bune si utile sugestii! 🙂
LikeLiked by 2 people
Multumesc! 🙂 O saptamana frumoasa, Marius!
LikeLiked by 2 people
păstrați zâmbetul în comun, stați motivați …
LikeLiked by 2 people
Zambetul este foarte important, intr-adevar. Un zambet natural ajuta mai mult decat zece zambete false.
LikeLiked by 2 people
da ai dreptate..
LikeLiked by 2 people
Asa da, felicitări. Superb articolul.
LikeLiked by 2 people
Multumesc mult!
LikeLiked by 1 person
Foarte utile informațiile. Felicitări Ana! Super articolul! 😍 Prima ținuta îmi place!
LikeLiked by 2 people
Multumesc, Geo! Bleumarin este printre preferatele mele.
LikeLiked by 1 person
🙂 știu!
LikeLiked by 2 people
Pingback: Vestimentația pentru interviu – andone_liliana@yahoo.com
Reblogged this on adropofinspiration.
LikeLiked by 1 person
Foarte bun articol! Mi s-a pus pata pe costumul gri din primul set de imagini. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca iti place. E foarte dragut, asa e. ❤
LikeLiked by 1 person
❤
LikeLiked by 1 person
Foarte util articolul. Nu prea ma îmbrac eu colorat, mai ales la astfel de întâlniri /interviuri.
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca iti place! 🙂
LikeLike
Bine că am scăpat de mers la interviuri, sper să nu mai fie cazul. NU mai pot vedea combinatis de cămașă albă și pantalon negru.:))
Oricum, um articol util, cum te prezinți ca vestimentație la un interviu, este foarte important.
LikeLiked by 1 person
Sper sa fie de folos, cred ca si angajatorii s-au cam saturat sa vada numai “uniforme”, mai ales ca stilul office poate fi personalizat putin si el. 🙂
LikeLike
Pingback: Selecții de iunie | adropofinspiration