CM 2018 – Impresii după faza grupelor

2018-background-ball-752961

Iată că după două săptămâni de la debutul acestui Campionat Mondial, cunoaștem deja echipele calificate în optimi. Fără îndoială, deși România nu s-a calificat, fiecare avem simpatiile noastre printre candidatele la titlul suprem. Impresiile mele după această fază a grupelor:

 • multe dintre echipele favorite la titlu nu au impresionat foarte tare prin jocul lor, excepție făcând, după părerea mea, Croația, Brazilia și Belgia;

 • surpriza acestui mondial o reprezintă, fără doar și poate, eliminarea încă din această fază a detinatoarei trofeului, Germania. Totuși, acesta nu este un lucru nemaiîntâlnit, și alte deținătoare ale titlului au fost eliminate, de-a lungul vremii, exact în același moment al competiției;

 • țările considerate outsidere și-au jucat bine șansele, de multe ori dând peste cap socotelile “granzilor”. Pe mine m-au încântat țări precum Islanda sau Iran, care au dat dovadă de mult apetit de joc și putere de luptă;

 • la polul opus am găsit reprezentativele Poloniei și Serbiei, de la care așteptăm ceva mai mult din punct de vedere fotbalistic.

  Iran_and_Portugal_match_at_the_FIFA_World_Cup_2018_6

Legat de echipele care s-au calificat în faza optimilor, câteva opinii de-ale mele:

 1. Franța. O echipă cu multe nume sonore, de o valoare incontestabilă, nu s-a ridicat (încă) la nivelul renumelui;

 2. Același lucru se poate spune și despre adversara sa din optimi, Argentina. S-a calificat cu ceva șansă, un joc mai mult șters nu numai al vedetei Messi, dar și a altor jucători bine cotați. Plus antrenorul nu mă convinge.

 3. Uruguay. A câștigat o grupă relativ slabă, cu o Arabie Saudită fără experiență și un Egipt cărora nu le-a ieșit jocul. Suarez și Cavani sunt un atac de temut, oricum.

 4. Portugalia. A fost una dintre echipele cu joc bun, iar Cristiano Ronaldo a dat randament, în ciuda ratării acelei lovituri de pedeapsă.

 5. Spania. O echipa bună, însă oarecum lipsită de constanță. A arătat joc bun, totuși defensiva puțin cam slabă, în ciuda celor doi giganți din centrul ei, Ramos și Pique.

 6. Rusia. S-a calificat de pe locul 2 într-o grupă ușoară, a părut că defilează în primele două meciuri însă în momentul în care a dat de o adversară puternică nu a putut ține ritmul.

 7. Croația. Una dintre echipele care m-a convins până aici, atât în faza de atac cât și în cea de apărare.

 8. Danemarca. Joc relativ șters, nimic convingător.

 9. Brazilia. O echipă spectaculoasă, trebuie însă să acorde mai mult atenție pe finalizari și, ca de obicei, ușoare probleme în defensivă.

 10. Mexic. O altă echipă cu un joc bun, chiar dacă nu foarte constantă. A arătat chef de joc și calități, calificându-se meritat mai departe.

 11. Belgia. Una dintre echipele tari, cu jucători tineri și foarte talentați. Ar putea face o figură frumoasă în continuare, dacă se concentrează meci de meci.

 12. Japonia. Oarecum o surpriză, japonezii au muncit mult pentru acest rezultat și s-au calificat în urma unui criteriu nou, criteriul fair-play, fiind altminteri la egalitate cu Senegal atât ca puncte cât și ca golaveraj sau număr de goluri înscrise.

 13. Suedia. O surpriză plăcută, au jucat mai bine decât mă așteptasem la începerea campionatului.

 14. Elveția. Jocul lor nu este deloc genul meu, deși au o oarecare eficiență imprimată de antrenorul lor Petcovic.

 15. Columbia. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, însă poate fi oricând un adversar redutabil, El Tigre și ai săi lovesc când nici nu te aștepți.

 16. Anglia. Una dintre echipele cu mulți tineri valoroși, însă în ciuda victoriei cu 6-1 în fața reprezentativei statului Panama pe mine încă nu m-au convins că formează un grup bine sudat. Plus ultimul meci din grupe împotriva Belgiei a ridicat anumite semne de întrebare.

Acest campionat mondial a adus și noutăți: criteriile de departajare în cadrul grupelor de care vă spuneam și video arbitrajul, așa-numitul VAR. Varianta de VAR prezentă în cadrul CM mi s-a părut mult mai bine implementată decât cea din Serie A, din sezonul trecut, bineînțeles vorbim și de alte circumstanțe și resurse. Părerea mea este că rata de eroare chiar este redusă considerabil. Există loc de îmbunătățiri, dar lucrurile evoluează și asta e numai de bine.

round-of-last-3502695_960_720

Acestea sunt meciurile care se vor desfășura în optimi. Echipele pe care le văd eu câștigătoare în fiecare confruntare sunt scrise boldat.

30 iunie

17:00 Franța – Argentina

21:00 Uruguay – Portugalia

1 iulie

17:00 Spania– Rusia

21:00 Croația– Danemarca

2 iulie

17:00 Brazilia– Mexic

21:00 Belgia– Japonia

3 iulie

17:00 Suedia– Elveția

21:00 Columbia– Anglia

Pe voi ce echipe v-au convins la această ediție? Aveți vreo favorită? Comentați cu încredere, mai jos!


9 thoughts on “CM 2018 – Impresii după faza grupelor

 1. De acord cu absolut toate aprecierile! Chiar am cautat anume ceva la care sa te contrazic si nu am gasit. :mrgreen: Poate totusi cu VAR-ul asta… Nu stiu daca eu l-as pune la evolutie. Parca strica bucuria jocului. Mai bine cate o eroare uneori, decat sa astepti verificari din afara pana sa te poti bucura de un gol. 😛

  Like

  • Ma bucur ca impartim majoritatea impresiilor, inseamna ca am urmarit acelasi campionat 😀 Glumesc! Eu consider VAR o evolutie in sensul in care multe “erori de arbitraj” sunt de fapt furaciuni, ca sa ma exprim plastic. Trebuie insa aduse mereu imbunatatiri, felul in care a fost aplicat sezonul trecut in Serie A a fost nemultumitor, neaducand de fapt niciun mare plus.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.