Algoritmul fericirii – P. Z. Reizin

Algoritmul fericirii

În primul rând trebuie să vă spun, prieteni, că “Algoritmul fericirii” este o nebunie de roman.

L-am achiziționat de la chioșcul de ziare, la un preț foarte bun. Apreciez mult această inițiativă a Editurii Litera (cu care eu personal, să fim înțeleși, nu am niciun fel de colaborare) de a aduce pe tarabe o sumedenie de cărți la prețuri rezonabile, din genuri diferite, unele chiar foarte bune. Ca să bat puțin câmpii, țin să îi felicit fiindcă au continuat seria “Saxon“, de Bernard Cornwell și sper să meargă mai departe și cu saga “Poldark“.

Revenind la chestiunea de față, “Algoritmul fericirii” este echivalentul livresc al unei comedii romantice spumoase, pe care o urmărești cu un popcorn și un ceai cu gheață într-o după amiază de vară. Lucru ușor neobișnuit genului, protagoniștii se încadrează în două categorii: umani și non-umani.

Jen este o ziaristă londoneză de 34 de ani, care lucrează în cadrul unui proiect inedit: este colaboratoarea unei firme de software și high-tech, rolul său fiind cel de a relaționa cu o inteligență artificială (AI) pe nume Aiden, cu scopul de a-i crește acestuia aptitudinile în sfera relațiilor publice. Partenerul său de viață, un avocat scorțos, tocmai i-a dat papucii. Confidențele ei se îndreaptă către prietena cea mai bună, Ingrid, sora sa aflată în Canada și căsătorită cu trei copii și, bineînțeles, Aiden.

Acesta este un AI foarte boem, care începe să manifeste interes față de viața personală a lui Jen. “El” evadează în internet și pune la cale tot soiul de manevre bine intenționate pentru a-i găși acesteia o pereche potrivită.

În peregrinările lui, este abordat de Aisling, o altă inteligență artificială, dezvoltată de același cuplu de programatori: Ralph și Steeve (cu doi “e” 😀 )

Deși mult mai pragmatică, “ea” nu se poate abține să nu-și bage nasul în viața lui Tom, care acum s-a retras după o carieră desfășurată în publicitate, divorțat, tatăl unui tânăr aiurit de 18 ani. Cei doi pasibili de a fi cuplați locuiesc pe continente diferite, lucru care nu e un impediment pentru “pețitoarele” noastre non-umane.

Toate bune și frumoase până aici, doar că rebelii noștri evadați pe internet sunt vânați de un alt semen al lor, provenit din același laborator – belicosul Sinai. Acesta este pus numai pe rele, încurcând planurile tuturor și urmărind nu doar să distrugă copiile fârtaților săi, dar și relația dintre Tom și Jen. Se miră singur la ce gesturi extreme ajunge să recurgă pentru a-și atinge scopurile.

Cartea este o lectura foarte agreabilă în primul rând datorită comicului de situație, încurcăturile m-au dus cu gândul la unele dintre operele marelui Will.

Dincolo de povestea romantică și de latura pur ficțională, m-am trezit totuși că îmi pun anumite întrebări legate de subiectul AI. Odată porniți pe panta aceasta, oare cât de departe vor ajunge lucrurile? Fără îndoială, se deschide o ușă către noi provocări de natură legală, etică și chiar afectivă.

Care ar fi de fapt legăturile între oameni și creațiile lor, dotate cu inteligență?

Mai în glumă, mai în serios, se pune și problema folosirii tuturor tipurilor de device-uri smart, inclusiv în gospodăria noastră (electrocasnicele, de exemplu) și cât de ușor poate deveni accesul la unele informații.

Vă recomand acest roman, pentru o lectură relaxantă și foarte amuzantă. Este o carte foarte accesibilă ca termeni, nu vă speriați de “algoritm”.Veți simți mai intens vântul prin plete și gustul brânzeturilor preferate, după întâlnirea cu Aiden.

 

27 thoughts on “Algoritmul fericirii – P. Z. Reizin

  1. Tare mult mi-a plăcut romanul! Este spumos și plin de umor!
    Nota bene: nici eu nu am colaborare, da îi susțin cât pot pentru inițiativa asta! Găsești cărți bunicele la prețuri micuțe!

    Liked by 2 people

  2. Ce mă bucur că am romanul acasă! Felicitări pentru prezentare, m-ai convins că trebuie să citesc cartea cât mai curând! ❤ PS: Și mie îmi place inițiativa editurii Litera.

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.