Serii de top – Seria Saxon, de Bernard Cornwell

Seria Saxon

Se știe că eu iubesc mult tot ce ține de mitologie și istorie, mai ales cea scandinavă, prin urmare am urmărit cu mare plăcere serialul “Ultimul regat“. Când am aflat, anul trecut, că romanele care stau la baza acestui serial au fost publicate de Litera și se puteau găsi la chioșcurile de ziare, am luat cu asalt aceste spații comerciale pe care, altminteri, nu le onorez cu prezența foarte des.

Primele patru romane le-am prezentat deja, AICI. Chiar dacă nu am mai scris nimic despre ele între timp, asta nu înseamnă că nu am continuat să cumpăr romanele, pe măsură ce apăreau și să le citesc.

Mă bucur să pot spune că Litera a făcut o treabă foarte bună, traducând mai repede decât mă așteptam toate cele zece volume care apăruseră deja în engleză, volumul al unsprezecelea (War of the Wolf) fiind abia lansat pe piață în original. Sper să facă același lucru și în ceea ce privește seria Poldark, din care mai sunt doar patru volume de tradus și a căror apariție o tot aștept de ceva vreme.

Seria aceasta, Saxon, este o adevărată delectare. Volum după volum, acțiunea curge fără ezitare iar aplombul protagonistului Uhtred de Bebbanburg nu încetează să mă încânte. Deși este ficțiune istorică, autorul brodând pe marginea evenimentelor reale din secolul X care au marcat începuturile regatului englez, este foarte bine documentat, realist prezentat, cu o bogăție clară de termeni și noțiuni. La capătul fiecărui volum autorul menționează, în bună tradiție a autorilor de ficțiune istorică, ce anume a preluat și ce anume a prelucrat din datele istorice, unde există încă speculații privitoare la anumite evenimente și modul în care acestea s-au desfășurat, precum și alte elemente edificatoare.

Personajele sunt bine construite, umorul nu lipsește, descrierea bătăliilor este foarte elocventă și pot spune că am învățat multe lucruri noi citind aceste cărți.

Îmi place și imparțialitatea autorului, care, deși englez, nu creează acel gen de personaj habotnic, plictisitor, care arată doar una dintre fețele istoriei și anume cea care îi avantajează propriul neam. Istoria este un amalgam de evenimente, de întâlniri între neamuri, de momente dificile, de decizii grele. Există o anume tendință de a prezenta propria varianta întotdeauna luminoasă, dușmanul fiind mereu celălalt. Uhtred lupta pentru saxoni, dar nu este eroul lor. În realitate, îi place mult mai mult pe danezii lângă care a crescut și îi înțelege mai bine. Aceștia, la rândul lor, deși dușmani par să îl aprecieze mai mult decât cei pe care îi protejează și să îl respecte ca războinic. Cu toate acestea, soarta îi dictează parcursul iar arma sa ajunge adeseori în slujba Wessexului sau a Merciei.

Visul lui este să își recupereze fortăreața natală, Bebbanburg, aflat sub stăpânirea rudelor sale uzurpatoare. Drumul până acolo este însă lung și sinuos, Uhtred câștigând și pierzând titluri, averi, femei iubite, camarazi și dușmani.

Modul de scriere al autorului este de-a dreptul captivant, odată ce ai început un volum nu poți face altceva decât să-l duci până la capăt și asta cât mai repede.

Dacă îndrăgiți acest gen literar și în general romanele cu multă acțiune și aventură, merită să aveți această serie în bibliotecă. Eu, una, mai am de citit două volume  din cele apărute la noi și abia aștept să mă apuc de ele.

Iată titlurile volumelor:

Ultimul regat

Călărețul morții

Stăpânii nordului

Cântecul sabiei

Ținuturi în flăcări

Moartea regilor

Lordul păgân

Tronul gol

Războinicii furtunii

Purtătorul flăcării

36 thoughts on “Serii de top – Seria Saxon, de Bernard Cornwell

 1. Am si eu patru volume, sper sa le gasesc si pe celalalte. Serialul nu l-am urmarit, in schimb ma uit la Vikings (mi se pare cel mai bun). Abia astept sa incep si eu primul volum 😀

  Liked by 2 people

 2. Pingback: Recenzie ,,Ultimul regat” de Bernard Cornwell (The Saxon Stories #1) – Magia literaturii

 3. Pingback: Serii de top – Seria Outlander, de Diana Gabaldon | adropofinspiration

 4. Pingback: Recomandări | adropofinspiration

 5. Pingback: Nebuni și muritori – Bernard Cornwell | adropofinspiration

 6. Tu scrii așa de frumos, că ai tenta și un… habotnic ca mine la un asemenea gen de roman 🙂
  Poldark are legătură cu serialul acela vechi, pe care îl urmăream cu sufletul la gură, dar din care nu mai țin minte nimic?

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.