Gemini – Monica Ramirez

Gemini

La începutul acestui an am făcut cunoștință cu seria Alina Marinescu, în condițiile în care nu mai citisem o serie de spionaj de ani de zile și, în general, nu se află în topul genurilor pe care le prefer. A fost o mare plăcere să citesc seria respectivă și, evident, trebuia să vină momentul să încep seria “Gemini“, care se deschide cu romanul cu același nume.

De această dată, subiectele abordate sunt foarte actuale, la ordinea zilei, indiferent dacă ne referim la tehnică, geopolitică, terorism. Monica Ramirez ne introduce direct în lumea complicată din Orientul Apropiat și Mijlociu, plasându-și personajele strategic în zonă, atât ca poziție cât și ca funcție.

Jadyn Mathinson este o tânără americancă, pe jumătate libaneză, fiica unui om important din aparatul de stat libanez, Hani Ijaaz. Acesta nu este văzut cu ochi buni de către fundamentaliștii islamici, deoarece pledează pentru relații bune cu SUA și o orientare pro-vest.

Farouk Tehrazzi este un terorist foarte ambițios, implicat în proiecte de gen în multe grupări, care de curând vrea să se extindă în ISIS. Momentul în care Hani participă împreună cu fiica sa la un dineu organizat de Ambasada SUA din Beirut este ocazia perfectă de a da lovitura, punând în scenă un atac asupra ambasadei și răpindu-i pe Jadyn și tatăl ei. O trupă din Navy SEALs aflată în regiune este solicitată de Jack Silva, actualmente om al CIA, să se alăture misiunii de salvare a celor doi din mâinile teroriștilor. Ținuți în condiții disperate într-o văgăună din deșert, aceștia simt cum viața li se scurge minunt cu minut, înfometați și însetați. O bătrână ii ajută dându-le apă, însă va plăti scump această intervenție, chiar dacă este nimeni alta decât bunica lui Tehrazzi. Aceste amănunte aduc o notă aparte de dramatism situației, însă unul necesar pentru a pătrunde dimensiunea deviatiei în gândire, rațiune și sentiment pe care o presupune fanatismul de orice fel.

Astfel, Owen Wallace și colegii lui iau cu asalt locația secretă unde sunt ținuți prizonierii, urmând o procedură de extragere a acestora foarte dificilă și riscantă, în condițiile în care unul este o femeie neantrenată iar celălalt un bătrân grav rănit. Lucrurile sunt duse la îndeplinire, cu două consecințe: Hani nu reușește să supraviețuiască întregii aventuri, iar Tehrazzi devine furibund la gândul eșecului, considerându-l o pată pe obrazul lui și punând preț pe capul lui Jadyn.

Credeați că v-am povestit o bună parte din acțiune? Ei bine, vă înșelați – este doar începutul, factorul declanșator. De aici înainte, se succed cu o viteză amețitoare, în stilul care a consacrat-o pe Monica Ramirez, o serie de acțiuni pe viață și pe moarte de ambele părți ale conflictului, fiindcă motivațiile combatanților sunt deosebit de puternice.

În afară de descrieri foarte bine realizate ale armelor și echipamentelor din dotare, care denotă o documentare minuțioasă, autoarea captează într-un mod foarte reușit atmosfera locurilor, aerul de deznădejde dar și de speranță din zonele afectate de război. Precizia cinematografică cu care face aceste lucruri o egalează pe cea din seria Alina Marinescu, poate și fiindcă totul este atât de actual: sunt situații și probleme ale zilelor noastre, despre care auzim mai mereu la știri, dar ale căror dedesubturi adesea scapă publicului larg, fiind în general accesibile analiștilor politici și de război cu vastă experiență în problema terorismului arab și al influențelor din regiune. Avem un cadru vast în care se desfășoară acțiunea și o viziune ca din satelit, urmată apoi de punerea țintei pe un număr restrâns de personaje, urmărite ca prin obiectiv în acest ansamblu global, cu tot cu deplasări, incursiuni, organizare.

Frumusețea și farmecul de 1001 de nopți al locurilor se amestecă dezolant cu distrugerea și pericolul extrem. Trăind emoții atât de intense, Jadyn și Owen se descoperă unul pe celălalt în tumultul amenințărilor și al operațiunilor menite să fie un pas în fața lui Tehrazzi, pentru a-l elimina. Owen are acum o dublă motivație: să scape lumea de un terorist periculos dar și să o salveze pe Jadyn de această veritabilă sabie a lui Damocles, senzația că este vânată în permanență și pericolul în sine pe care îl presupune vendetta lui Tehrazzi. Credeți că acesta este un fanatic ignorant, analfabet, cum uneori sunt înfățișați jihadistii de sursele media? Portretul său nu aduce deloc cu cel prin care percepem în general un terorist arab. Este un bărbat educat la Harvard, șaten cu ochi verzi, unul pe care îl poți întâlni în orice metropolă a lumii fără să îți dea de două ori de gândit. Poți călători lângă el în avion, sau poți să cinezi la masa alăturată în restaurant, fără să îți imaginezi măcar că este un terorist fanatic, foarte inteligent, un cap din umbră care organizează atacuri pe care le execută cu fervoare adepții acestor ideologii.

Tehrazzi își pune la bătaie inteligența și rafinamentul, totul devenind o bătălie nu doar prin folsirea gloanțelor și bombelor, dar și un joc de șah între CIA și Mossad pe de o parte și acest om, care își folosește calitățile native doar pentru distrugere. Această înfruntare a inteligențelor este fascinantă, suspansul se amplifică de la un moment la altul până când te întrebi cum se va termina acest joc mortal.

Monica Ramirez a adus din nou la viață personaje vibrante, de care te atașezi sau pe care le detești, dar excelent conturate, fie ei protagoniști, antagoniști sau personaje secundare. Miles, Vaughn, Spence, Sam – toți sunt minunați, dar favoritul meu în această carte este Jack Silva.

Coperta, tehnoredactarea au rolul de a amplifica senzația aceasta de imersiune în lumea forțelor armate și a serviciilor secrete de informații.

Vă invit să pătrundeți în lumea lor, lumea în care “singura zi ușoară a fost cea de ieri”, dictonul Navy SEALs.

Cât de curând, urmează să descopăr și povestea din “Rogue“, al doilea volum al seriei. Judecând după acest volum, se anunță o lectură pe cinste.

” Liniștea era atât de profundă încât avea impresia că rămăsese singurul om de pe planetă. Cerul o copleși, o perfectă cupolă sferică neîntreruptă de nicio construcție umană și nicio lumină artificială, doar imensitatea de culoarea cernelii și stelele parcă ieșite la paradă cu milioanele și miliardele. Realiza că nu mai privise cerul în acel fel de mult prea mult timp. Orașul o dezvățase, forțând-o să-l privească printre clădiri, încadrat de geamuri și birouri luminate veșnic de neoane, decolorat de faruri de mașini și de stâlpi de iluminat. Însă acolo, prinsă între pământ și cer, fu copleșită de imensitatea acelui spațiu deschis și uită de amorțeala minții și a trupului provocată de rutină, gânduri și senzații vagi, dorințe nemărturisite și fantome ale inimii ce-o asaltau noaptea înainte de a închide ochii. În acel moment, își jură că avea să supraviețuiască. Și mai apoi, poate chiar să trăiască.”

16 thoughts on “Gemini – Monica Ramirez

    • Draga Ane, acestea nu sunt recenzii, ci doar recomandari ale unor carti care mi-au placut mult. Sunt ca niste umbre pe perete in comparatie cu romanele in sine, niste reflectii doar. Daca ti-au placut articolele, cartile iti vor placea si mai mult! Iti multumesc pentru apreciere!

      Like

  1. Pingback: Rogue – Monica Ramirez | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.