Ziua în care am învățat să zbor – Alina Șerban

Ziua in care am invatat sa zbor

Pe această carte am pus ochii citind recenzia făcută de Geo pe Delicatese literare. Acum, dacă tot m-a tentat cu cartea, a făcut o faptă bună și mi-a trimis-o cadou (de fapt ambele volume). Mă bucur foarte mult că a făcut-o și îi mulțumesc pe această cale, fiindcă lista autorilor români pe care i-am citit cu drag s-a îmbogățit cu încă un nume, vorbesc desigur despre autoarea acestui roman, Alina Șerban.

Ziua în care am învățat să zbor” m-a surprins plăcut prin multe aspecte. În primul rând, mi-a plăcut modul în care personajul-narator își desfășoară povestea, deschis, onest, fără fasoane, fără dulcegării și siropoșenii. Poate fiindcă personajul-narator este masculin și autoarea a considerat că îl prinde mai bine acest stil, nu știu, cert este că îmi plac atât introspecțiile lui cât și interacțiunile cu alte personaje.

Acțiunea este plasată într-un cadru urban, germanic, care în ciuda faptului că nu este deloc personalizat reușește să creeze o atmosferă autentică – ar putea fi orice oraș, cu reperele sale specifice: străzi, parcuri, tribunale, clădiri de birouri, cafenele. Este orașul în care trăiește Oskar Kaufmann, un scriitor în pragul vârstei de 30 de ani, care observă că sănătatea i se deteriorează pe zi ce trece. Medicii nu pot pune un diagnostic clar în dreptul acestor simptome și tânărul începe să aibă tot mai des atacuri, momente în care se prăbușește, la propriu. Oskar este plasat nu doar în spațiul orașului, dar și în spațiul familiei sale. El provine dintr-o familie cu cinci copii, fiind al patrulea ca vârstă, o familie care pare, la prima vedere, una comună, fără probleme semnificative, cu părinți aspri, pretențioși, dar muncitori, dedicați familiei. Deși oameni decenți, de treabă, cum s-ar spune pe la noi, Heinrich și Helena nu sunt mulțumiți de calea pe care și-au ales-o în viață fiii lor. Sunt mândri de mezina Elsa, care a ajuns avocat, precum și de Karolina, o pictoriță care s-a căsătorit cu un afacerist bogat. Nu îi satisface prea mult faptul că Josef, fiul cel mare, bucătar de renume și-a deschis un restaurant, deși admit că face mâncare bună. Cu atât mai puțin sunt mulțumiți de alegerea lui Oskar, care renunță la studiile de medicină și devine scriitor. Martin, un alt suflet de artist, rebel și neînțeles, ia drumul vieții interlope.

Cartea se focalizează pe Oskar, pe experiențele și trăirile lui, însă și pe frații și surorile acestuia, ca și pe Rudi, cel mai bun prieten al lui Oskar, la rândul său un avocat de succes.

Membrii familiei Kaufmann sunt în același timp legați de sentimente profunde, dar dezbinați de realitățile vieții, de micile și sâcâitoarele controverse, mai ales ale bunelor intenții părintești concretizate în atitudini dezaprobatoare și inițiative deloc agreabile.

L-am îndrăgit pe protagonist, pe Oskar. Este un om cu caracter puternic, care nu ezită să își impună punctul de vedere, atâta timp cât îl consideră corect. Este, în același timp, un om sensibil, nesigur în multe privințe, dar care știe ce vrea de la viață, sau, mai bine zis, știe bine ce nu vrea. Nu vrea să fie modelat după cerințele altora, refuză să fie o marionetă, să fie manevrat de mamă sau de tată, ba chiar de iubită. Norocul lui este să se poată baza pe prietenia lui Rudi, care, nefiind vreun model de erou modern, este un prieten sincer, bine intenționat, care îi vrea binele lui Oskar și îl ajută, dincolo de propriile probleme.

Oskar, deși se confruntă cu depresia și atacurile de panică, mi-a mai plăcut și din alt punct de vedere: refuză să fie o victimă. În felul lui, este un luptător care își recunoaște slăbiciunile. Ar vrea să își ajute frații, mai ales pe Martin, care are probleme cu legea și pe Karolina, care are un soț bădăran, însă nu are soluțiile la el întotdeauna. Pur și simplu, încearcă, se străduiește să ia o decizie bună, fapt care nu îi reușește uneori. Acest lucru îi dă o notă autentică.

Trimiterile culinare și dar și cele muzicale m-au încântat: Sinatra și Dean Martin, mamma mia!

Mi-a plăcut și accentul pe care autoarea l-a pus pe atitudinea anxioasă la nivelul întregii noastre societăți, atât în scena de început, când Oskar dorește să îi dăruiască o jucărie unui copil care nu și-o permitea, însă părinții puștiului sunt deranjați și ofensați de acest gest, dar și pe momentele în care un Oskar care se simte extrem de rău în autobuz este ignorat și ocolit de oameni. Acest paragraf mi-a amintit de o experiență similară pe care am experimentat-o pe propria piele, la un moment dat, într-un autobuz RATB, în care fiind pe punctul de a leșina nu am găsit nicio mână întinsă. Modul în care el redă aceste episoade s-a mulat bine pe percepția mea, expunându-le fără dramatizare, ca fapte concrete, mod care mi se pare și mai emoționant. O atitudine generală de ignorare a celor suferinzi, de teamă de a se contagia, dar nu numai: am întâlnit încă o problemă a zilelor noastre, dorința de a parveni, de a-ți crea faima pe spatele altora. Viktor Perlmann, un așa-zis prieten al lui Oskar, jurnalist de scandal, scrie o serie de articole calomnioase la adresa lui. Motivația? Oskar este persoană publică, deci vinde. Nu contează că sunt invenții sau fapte așezate trunchiat, care pot prejudicia imaginea unui om, contează doar rating-ul. Vă sună cunoscut?

Finalul are o încărcătură emoțională puternică și mă face să mă întreb ce alte dezvăluiri voi întâlni în volumul doi. Pe mine m-a convins povestea lui Oskar și sunt curioasă cum continuă.

19 thoughts on “Ziua în care am învățat să zbor – Alina Șerban

  1. Pingback: Ziua în care am învățat să zbor, vol.2 – Alina Șerban | adropofinspiration

  2. Felicitări pentru recenzie! Ziua în care am învăţat să zbor a ieşit un pic din sfera cu care eram obişnuiţi ca şi latură literară. Mi-au plăcut momentele filosofice, deşi nu am fost atinsă emoţional de sindromul depresiv al personajului. Uneori, trebuie să fi experimentat o experienţă pentru a lega conexiuni. Dar Alina Şerban a venit cu ceva diferit, asta este evident. 🙂

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.