Rogue – Monica Ramirez

Rogue

Rogue… Ce aș putea eu oare să zic despre Rogue, ceva ce n-a mai fost zis, fără să dezvălui aspecte importante din acțiune și fără să apelez la o serie de clișee, pentru a descrie în oarecare măsură intensitatea acestei lecturi? Mă uimește permanent felul cum țese Monica Ramirez aceste povești, încât te captivează chiar dacă nu este genul tău literar preferat. Atâta am zis că nu sunt fan al romanelor de spionaj încât, probabil, ajunge să sune a fandoseală să tot repet asta la fiecare recomandare pe care o fac a unui roman care mi-a plăcut, dintr-ale Monicăi Ramirez. E mai corect să spun că scriitoarea face ea ce face, mă tentează și nu pot să rezist.

Volumul al doilea din seria Gemini duce mai departe povestea lui Vaughn, unul dintre personajele întâlnite în primul volum, despre care am scris aici.

De data aceasta, autoarea schimbă zona geopolitică: focusul nu mai este pe lumea Orientului Mijlociu și terorismul arab, ci pe înfruntarea care deja a devenit istorică încă de pe vremea Războiului Rece, între două mari superputeri ale lumii: SUA și Federația Rusă, Washington și Moscova, Casa Albă și Kremlin. Doi titani ai politicii mondiale, președinții acestor două state, William Powell și Alexandr Rodin se înfruntă de la distanță, mișcându-și pionii pe tabla de șah.

Rodin pune în scenă un complot fals împotriva lui Powell, pentru a-i provoca pe americani să facă mutări pripite. De fapt, el vizează sabotarea unui program militar spațial, SPACEON, care le-ar da americanilor un avans considerabil. Împreună cu strategul său Vladimir Petroff, pune la punct detaliile acestui proiect de sabotaj extrem de dificil, în acest scop folosindu-se de experiența lui Konstantin, un agent SVR capabil și descurcăreț și de farmecele Lanei Alexeev, o stea de cinema care ascunde ceva mai mult de un singur secret.

Pe partea cealaltă, americanii doresc eliminarea lui Rodin și fac apel la Vaughn, în cadrul unei operațiuni ample, la fel de îndrăznețe precum cea a rușilor, pentru că, ce să vezi, Rodin are foarte puține puncte slabe.

Bineînțeles, este inevitabilă ciocnirea celor trei, o întâlnire explozivă, cu scântei. Avem parte de o nouă poveste de dragoste în mijlocul pericolului intens, iar viața celor trei eroi ia o turnură neașteptată. M-ați auzit bine, trei eroi. M-am despărțit cu mare părere de rău de un personaj foarte plăcut, însă Monica l-a băgat la înaintare pe Konstantin, care este cu totul deosebit.

Chinezii nu puteau nici ei să lipsească dintr-o poveste de spionaj militar și industrial iar ițele afacerii se adâncesc.

Monica Ramirez ne poartă pe calea imaginației din Washington la Moscova, în Hawaii, apoi prin California, Seattle sau Elveția. Descrierile sunt impresionante, atât ale peisajelor cât și ale clădirilor cum ar fi vila președintelui rus de la malul Mării Negre și diferitele locații de interes. Protagoniștii fac uz de fel de fel de instrumente sofisticate, dar și de reacțiile lor extrem de rapide și de inteligența sclipitoare. Mai ai timp să îți lămurești sentimentele, când ești într-o cursă contra cronometru continuă? Când șansele de a ieși cu bine dintr-o situație sunt atât de mici iar modalitățile de a face asta sunt atât de riscante, nu ai de ales decât să încerci să duci planul la capăt și să improvizezi pe parcurs.

Situația se schimbă de la un moment la altul, Monica Ramirez calcă pedala de accelerație a acțiunii și ne propulsează cu viteză în ceea ce poate fi descris drept o succesiune de faze explozive, timp în care te întrebi ce fel de rezolvare pot găsi eroii romanului în această misiune imposibilă care le acaparează toată atenția. Miza nu este doar propria lor viață, dar și viața a mii de oameni și chiar ruperea echilibrului precar care ține populația planetei într-o stare de pace relativă.

Eu, recunosc, am trăit acest suspans la intensitate mare alături de Vaughn, Konstantin și Lana, pe care i-am îndrăgit în egală măsură.

Îmi place faptul că regăsesc un mesaj important în această serie, acela că iubirea este un limbaj universal, care unește oameni indiferent de proveniență sau de ideologie. În “Rogue” nu doar iubirea romantică are acest rol, dar și prietenia poate prinde rădăcini în inimile unor oameni care au fost dintotdeauna pe baricade opuse.

Mă bucur să găsesc o altă serie în creștere de la un volum la altul și aștept cu nerăbdare să văd ce ne pregătește Monica Ramirez în volumul trei “Ops Files: Intelligenex”, care va apărea în curând.

“În momentul acela, președinții celor mai puternice națiuni aveau o problemă personală cu el și cea mai bună soluție pentru ambii era să dispară definitiv de pe fața pământului. Splendid. O frăție a asasinilor americani și ruși urma să-l vâneze ca pe un animal turbat. Trebuia să se miște și asta cât mai repede. Când ești pe fugă, acoperă-ți urma și seamănă cât mai multă confuzie în urma ta, îi răsăriră cuvintele lui Jack în minte.”

17 thoughts on “Rogue – Monica Ramirez

  1. Pingback: Recenzii de octombrie - Blog.Tritonic.ro

  2. Pingback: Leapșa Curcubeu | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.