Serii de top – Seria Outlander, de Diana Gabaldon

This slideshow requires JavaScript.

Data trecută am vorbit despre seria “Saxon, de Bernard Cornwell.

A venit timpul să vă prezint o altă serie foarte bună, după părerea mea, care este tradusă și publicată și la noi într-un timp foarte rezonabil, de Editura Nemira. Este o serie foarte cunoscută, care a căpătat o notorietate și mai mare odată cu apariția ecranizării reușite, cu actori foarte bine aleși în rolurile protagoniștilor Claire și Jamie.

Seria este uneori catalogată ca fiind fantasy, datorită călătoriei în timp care constituie intriga întregii acțiuni: în anul 1945, o tânără de 28 de ani, Claire Randall, asistentă medicală trece printr-un cerc de pietre în timpul unei vacanțe petrecute în Scoția alături de soț și se trezește tocmai în anul 1743, în exact aceeași regiune, în mijlocul unor evenimente furtunoase care vor preceda bătălia de la Culloden.

Din acest moment, după părerea mea accentul se pune în mod deosebit pe ficțiunea istorică, întrepătrunsă cu măiestrie de povestea de dragoste dintre Claire și un tânăr scoțian, Jamie Fraser, o poveste care va continua peste ani, făcând din cuplul Claire-Jamie unul dintre cele mai convingătoare din literatura contemporană.

Odată cu Claire avem ocazia să profităm și noi de întoarcerea în timp pentru a da piept cu toate greutățile acelor vremuri, să putem înregistra mental schimbările care s-au petrecut în acești 200 de ani dintre călătoriile în timp. Vom fi martori, alături de Claire, ai unor evenimente istorice de o mare importanță în istoria Scoției, Franței și ulterior, odată ajunși peste ocean alături de ei, din istoria Statelor Unite.

Culoarea locală este foarte bine redată, documentarea minuțioasă, dialogurile spumoase și veridice.

                         Diana Gabaldon a construit doi protagoniști extraordinari.                                                      Claire Beauchamp/Randall/Fraser este un personaj feminin preferat (vorbesc, evident, în nume propriu), narațiunea la persoana I ne face să o cunoaștem în detaliu, rezultând un portret fizic și mai ales moral extrem de natural. Claire este o medicine woman într-o vreme în care chiar și medicii bărbați aveau cunoștințe de multe ori inexacte și foloseau tratamente rudimentare. Dubla ei călătorie în timp îi permite să studieze medicina în prezent și să o aducă înapoi cu ea în secolul al nouăsprezecelea, încă o dată am remarcat documentarea bună și din punct de vedere medical, în măsura în care pot opina, nefiind de specialitate. Explicațiile despre microbi și cauzele bolilor pe care i le împărtășește lui Jamie sunt fenomenale. Sentimentele ei, modul său de acțiune, frământările alcătuiesc o imagine de ansamblu excelent realizată. Claire este un personaj firesc, pragmatic, autentic.

Lucrurile stau similar în legătură cu Jamie, deși în cazul lui narațiunea rămâne la persoana a treia. Prin ochii lui Claire ajungem să îl cunoaștem foarte bine, atât ca fizic cât și din punct de vedere al caracterului. Jamie Fraser este un bărbat al timpului său și totuși deosebit, un om trecut prin multe, care se transformă dintr-un tânăr viteaz dar încă necopt într-un mascul alfa, dacă vreți. O bună parte a acestei transformări se datorează relației lui cu Claire. Încercările prin care Jamie trece îi modelează permanent caracterul, evoluția personajului fiind evidență.

În afară de eroii principali, reflectoarele vor fi de multe ori îndreptate către familia lor, atât urmași cât și membri ai clanului, aliați sau inamici, o panoplie de personaje bine conturate, fiecare aducând aportul pentru a creiona acest demers remarcabil din punct de vedere istoric și cultural, de a reconstitui o epocă trecută legând-o cumva și de prezent.

Zona romantică și erotică din carte este bine nuanțată, descrisă foarte uman. Zona de acțiune este la fel de bine marcată. Nu vă închipuiți vreo poveste siropoasă – avem parte de multă adrenalină, lupte, bătălii, confruntări de tot felul.

Am apreciat cum seria a crescut de la un volum la altul, căpătând profunzime și sunt foarte curioasă în ceea ce proveste continuarea firului epic. Nu vă lăsați înșelați de grosimea volumelor, stilul autoarei este foarte cursiv și nici nu vă veți da seama cât de repede veți termina volum după volum.

Percutantă, de efect, combinație reușită între ficțiune istorică, fantasy și romance, recomand cu încredere această serie.

Până acum, au apărut la noi volumele:

Călătoarea

Talismanul

Cercul de piatră vol.1

Cercul de piatră vol.2

Tobele toamnei vol.1

Tobele toamnei vol.2

Crucea de foc, vol.1

Crucea de foc, vol.2

 

9 thoughts on “Serii de top – Seria Outlander, de Diana Gabaldon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.