Asaltul bucătăriei cu… Oli: tocăniță de mazăre cu cartofi – Storming the Kitchen with…Oli: Peas and Potatoes Stew

După cum am început în forță data trecută “Asaltul bucătăriei“, așa și continuăm. Caut rețete simple și bune, care să ne facă poftă de viață. Astăzi suntem în bucătărie cu Oli, una dintre fondatoarele proiectului Delicatese literare. Deși promovează în primul rând plăcerea lecturii și cărțile care ne bucură sufletul, Oli știe că și hrana trupului este importantă și a demonstrat-o chiar pe site, unde găsiți o serie de rețete delicioase, multe preparate chiar de ea.

Recenzii și prezentări de carte, noutăți editoriale, articole legate de tradiții și personalități, călătorii, liste cu serii și autori, le găsiți pe toate, într-un ansamblu elegant, pe Delicatese literare. Trec acum la obiectul interesului nostru – o rețetă gustoasă. Iată ce ne spune Oli:

Avem nevoie de:


• 4 cartofi albi de mărime medie (se pot pune si cartofi roșii, dar mi se par mai gustoși cei albi, și se gatesc mai repede)
• 1 ceapă mare
• 1 cutie mazăre 800gr (sau se poate folosi mazare congelată)
• 2 morcovi
• 1 ardei capia
• 2 linguri ulei
• o legătură pătrunjel
• sare, piper, condimente aromatice după gust
• 1 lingură pastă de roșii

 

Tocăm ceapă mărunt și o călim în ulei încins până capătă o culoare aurie.
Adăugăm ardeiul tăiat cubulețe și morcovii tăiați rondele, adăugăm mazărea scursă de zeamă și cartofii tăiați cuburi mari.
Presărăm apoi condimente, după gust: cimbru, sare, piper.
Adăugăm apă (fierbinte) cât să acopere legumele și lăsăm la foc mic cam 20-30 de minute (până se pătrund legumele). Spre final, adăugăm pastă de roșii.
Se servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra, alături de copănele de pui la cuptor.
E o rețetă ușoară, rapidă și sănătoasă. Varianta aceasta este pentru sezonul în care suntem, vara însă se face cu mazăre proaspătă, iar în loc de pastă de roşii se pun roşii proaspete date pe răzătoare. Poftă bună!

 

Mie, sincer, îmi lasă gura apă. Este o rețetă bună și pentru post sau vegetarieni/vegani, lăsați carnea deoparte în acest caz. Mulțumesc, Oli, pentru că ai acceptat invitația mea! Să vedem data viitoare, ce bucătărie acceptă provocarea?

 

This slideshow requires JavaScript.

As we strongly began last time here on “Storming the Kitchen“, the same way we go on. I’m looking for good, simple recipes to bring us the joy of living. Today in the kitchen there is Oli, one of the founders of Delicatese literare project. Although she promotes, first of all, the pleasures of reading and the books that bring joy to our hearts, Oli knows that feeding the body is also important and she proved it, with a series of fine recipes right on site, many of them prepared by herself.

Book reviewes and presentations, new editorial releases, traditions and personalities related articles, travels, lists of authors and series, you can find them all, in an elegant assembly, on Delicatese literare.

Now – let’s go directly to our main subject, a tasty recipe. Here is what Oli’s got to say:

We will need:

  • 4 white potatoes, medium size (you can use the red types also, but I find the white ones tastier and easier to cook);

  • one big onion;

  • a can of peas (800g) – you can also use frozen peas;

  • 2 carrots;

  • 1 red pepper;

  • 2 tablespoons vegetal oil;

  • a bunch of fresh parsley leaves;

  • salt, pepper, aromatic herbs according to your taste;

  • a tablespoon tomato paste.

We cut the onion finely and then we cook it in the vegetable oil until it’s golden.

We add the diced pepper and sliced carrots, then the drained peas and the largely cut potatoes.

We sprinkle the seasoning, according to taste: thyme, salt, pepper.

We add some hot water to cover the vegetables and let it simmer on low heat for 20-30 minutes, so they develop flavor. Towards the end of the cooking time, we add the tomato paste.

This is served best with fresh cut parsley on top, with some nice oven baked chicken drumsticks.

It’s an easy, quick and healthy recipe. This variant is for the cold season, in summer you can use fresh peas and grated tomatoes instead of tomato paste. Enjoy!

Frankly, my mouth is already watering. It can be a fine recipe for fasting or for vegetarians/vegans, just let the meat out. Thank you, Oli, for answering my invitation! Let’s see next time, what kitchen will take the challenge?

 

Advertisements

20 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Oli: tocăniță de mazăre cu cartofi – Storming the Kitchen with…Oli: Peas and Potatoes Stew

  1. Multumesc de invitatie Ana, am acceptat-o cu mare placere! Multumesc de asemenea de prezentare si felicitari pentru idee, imi place mult aceasta serie de articole cu invitati in bucatarie pe care ai lansat-o pe blog. O voi urmari cu interes, ca de altfel toate articolele de pe blogul tau!

    Liked by 2 people

  2. Pe asta o fac cel mai des, pentru că îmi dacă fac doar mazăre, mi-e dor de cartofi și invers :))) Sinceră să fiu nu credeam că mai fac și alții mazăre cu cartofi în aceeași oală, de obicei ne făcea mama acasă când ne întreba pe mine și pe soră-mea.. ce mâncare să fac ? ce vreți? mazăre sau tocăniță de cartofi? iar noi bineînțeles că ziceam una mazăre, alta cartofi, iar mama ca să împace și capra și varza făcea 2 în 1 :))

    Liked by 3 people

  3. Pingback: Asaltul bucătăriei cu… Tyna: cordon bleu de porc cu cartofi natur – Storming the Kitchen with… Tyna: Pork Cordon bleu with Boiled Potatoes | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.