Regina din umbră – Lesley Downer

Regina din umbra

Regina din umbră“, de Lesley Downer face parte dintr-un ciclu de patru volume intitulat sugestiv “The Shogun Quartet Series, fiind romanul de deschidere al acestuia. Ediția de față, citită de mine, a apărut la noi publicată de Editura Litera, în cadrul colecției “Iubiri de poveste“, lucru relativ surprinzător, întrucât aceasta este cunoscută drept o colecție de romane historical-romance, pe când “Regina din umbră” este un historical fiction veritabil.

Acțiunea romanului se desfășoară în anii ’50 ai secolului al XIX-lea, în Japonia, într-un moment de cotitură în istoria acestei țări – perioada în care occidentalii au început să pătrundă în forță în zone până atunci considerate tabu din spațiul geografic și cultural nipon. Autoarea plasează în centrul acțiunii o eroină puternică, o personalitate istorică a vremii, urmărind-o din perioada adolescenței, pe când era doar fiica unui senior relativ neînsemnat din Satsuma și de-a lungul treptelor parcurse până la rangul de Midai, soția shogunului.

Tânăra Okatsu știe că zilele fără griji se apropie de sfârșit, odată cu sosirea barbarilor din țări străine. Iubirea ei cu tânărul samurai Kaneshige nu poate să dureze și ambii sunt conștienți de asta, întrucât datoria le cere să se supună mai marilor lor și să accepte misiunile trasate pentru ei, misiuni importante pentru destinul acestei țări. Cadrul idilic în care se desfășoară această poveste de dragoste are un aer exotic și prețios: palmieri, vulcani, plaje cu nisip negru, care vor rămâne pentru totdeauna în inima tinerei, nevoită să își părăsească ținuturile natale. Ea devine Atsu, fiind înfiată de lordul de Satsuma, marele senior Nariakira. Acesta are planuri mărețe pentru această tânără, dotată nu numai cu o frumusețe rară, dar și cu un spirit puternic și inteligență. Devenind fiica adoptivă a seniorului Nariakira, ea este educată să fie nu numai o prințesă ireproșabilă, dar și să aibă o înțelegere profundă a politicii și a vremurilor, lucru rar întâlnit printre femeile epocii.

Nariakira este un om de viziune, care deși nu apreciază deloc începutul intromisiunii barbarilor din Occident în comerțul și politica niponă, este orientat spre progres, fiind un admirator al tuturor invențiilor și promotor al dezvoltării tehnologice. El îi inoculează acest spirit și tinerei Atsu, care mai urcă o treaptă înspre mărire, fiind adoptată de prințul Konoe, văr cu însuși împăratul.

Deși imperiu, țara este condusă de 250 de ani de familia cârmuitoare Tokugawa iar puterea – exercitată prin shogun. Împăratul este o figură eterică, onorifică, aflat cumva “deasupra norilor”, dincolo de treburile mundane. Nariakira dorește să o introducă pe Atsu chiar în palatul shogunului din Edo, plasând-o în centrul puterii și să o facă Midai, soția shogunului, una dintre cele mai puternice femei din Japonia. Astfel, el urmărește ca Atsu să îl poată influența pe tânărul shogun, care este bolnăvicios și aflat sub înrâurirea mamei sale, Văduva Răposatului Shogun, Honju-in.

Este necesară o mână de fier care să poată ține fragilul echilibru atât în confruntarea cu puterile externe, cât și în conflictele interne, țara fiind divizată ca opinii în privința amenințării barbare și a drumului de urmat, iar Atsu trebuie să se asigure că shogunul își va desemna un moștenitor adecvat.

Iată cum Atsu ajunge să aibă un rol crucial în aceste evenimente de stat, ajungând în palatul femeilor, un loc periculos, bântuit de fantomele multor victime și plin de primejdii concrete, unde soacra lui Atsu domnește ca un păianjen în mijlocul urzelii. Ea trebuie să uite vechea ei viață, să se implice în intrigile palatului și să îndeplinească o misiune aproape imposibilă, ajungând în același timp la inima neobisnuitului shogun.

Personajele sunt foarte bine conturate, descrierile te pun față în față cu parfumul unei epoci de mult trecute și a unor locuri aflate foarte departe de zilele noastre, atât în timp cât și în spațiu. Se vede faptul că autoarea deține vaste cunoștințe cu privire la epoca respectivă și o documentare atentă, minuțioasă, reușind să redea împrejurări decisive cu vigoare și totodată cu delicatețe, oglindind spirirtul nipon, aspru și suav deopotrivă.

Te face martorul unor întâmplări istorice, introducând în același timp detalii de ficțiune în firul narativ, care ajută la crearea unui adevărat spectacol al zbuciumului sufletesc.

Notele de la final atestă grijă pentru detalii a autoarei și preocuparea ei pentreu a reda cât mai fidel culoarea locală.

Sper ca editura să publice curând și celelalte romane aparținând cvartetului Shogun și vă invit să faceți o călătorie literară în Extremul Orient, într-una dintre epocile sale de răscruce.

21 thoughts on “Regina din umbră – Lesley Downer

  1. Zici ca-i mai buna decat Shogunul ?? nu de alta, dar maaare dezamagire am avut cu cartea aia. Era si-o vorba pe-atunci cand era in mare voga : “Nu e carte ca Shogunu’, nici masina ca lastunu’ ” 😀 😀 😀

    Liked by 2 people

    • Actiunea din romanul “Regina din umbra” se petrece cu peste doua secole dupa evenimentele din “Shogun” de James Clavell, pe care am citit-o cu multi ani in urma si nu o am foarte proaspata in memorie. Stilul este diferit, accentul nu este pus neaparat pe interactiunea dintre occidentali si japonezi, ci pe efectele acestei invazii, mai ales a americanilor, asupra intregii scoietati nipone. Olandezii, la acel moment in sec. al XIX-lea erau deja acceptati de societatea nipona sub anumite conveniente.

      Liked by 2 people

    • Cvartetul “Shogun”, intr-adevar identic ca nume cu romanul lui Clavell pe care l-am citit acum multi ani, un roman emblematic. Poate ar fi fost mai potrivit sa se intituleze “Ultimii shoguni” sau ceva asemanator – “The Twilight of an Era”, “The Dusk of an Age” etc.

      Liked by 2 people

  2. Foarte frumoasă și bine punctata recenzie! Îmi plac cărțile care ne oferă o incursiune în tradiția și cultura altor popoare, mă fascineaza acest subiect. Am cartea, dar necitita încă. In schimb, am citit al doilea volum al seriei (pot fi citite de sine-stătător), Ultima concubina, care a apărut cu ani în urmă la Editura Humanitas.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.