Asaltul bucătăriei cu… Anca: fasole cu carne afumată -Storming the Kitchen with… Anca:Beans with Smoked Meat

Erați nerăbdători să vedeți în care bucătărie se dă asaltul azi? Răspunsul este simplu: a Ancăi. Ea are o legătură aparte cu cărțile, deci numele blogului său nu este deloc întâmplător –    Anca și cărțile. Recenziile ei sunt originale și pline de emoție, în plus scrie versuri minunate, în care își exprimă cu multă naturalețe și muzicalitate sentimentele și opiniile. Întrucât sâmbătă am celebrat Ziua Națională a României, într-un moment important de rememorare istorică – 100 de ani de la Marea Unire, propunerea de azi este un clasic culinar al acestei sărbători, pe care însă o puteți degusta cu plăcere întreg sezonul rece. Anca ne invită cu căldură să descoperim varianta ei:

Nu este ziua națională dacă nu mâncăm fasole cu ciolan, corect?
Aștept de câteva luni bune să îmi prepar mâncarea mea favorită: fasole cu zeamă. Borș de fasole, fasole cu zeamă…oricum îi spui, fasolea este fasole și tare bună mai este!

La noi, la câmpie, fasolea se prepară fără borș. Aceasta este și varianta în care o prefer. Este un fel de mâncare care se pune rapid la foc, dar care necesită răbdare, mai ales dacă nu nimerești una care să fiarbă repejor.

De dimineață, m-am înfățișat hotărâtă la ușa magazinului. Era musai să cumpăr fasole astăzi!

Ingrediente:

– fasole (eu am folosit 500 de grame doar, mănânc numai eu)
– 2 cepe medii (încă două vom folosi mai târziu)
– 1 morcov mare
– 2 ardei kapia (eu îi prefer pe aceștia)
– oregano, cimbru, foi de dafin și piper boabe.
– de obicei, lumea preferă ciolanul. Eu am folosit carne afumata de fratele meu. Am folosit o bucată de mușchi și una de carne care avea și un strat de grăsime. Știu că este post, dar nu avea gustul ăla bun dacă nu puneam.

 

Fasolea se pune la fiert în puțină apă. Când clocotește, se scurge și se repetă procedura. Eu schimb apa de 2 ori.

Adăugăm ingredientele tocate cuburi, un strop de ulei și un cartof curățat, dar lăsat întreg (așa m-a învățat bunica).

De acum vine partea cea mai grea! Răbdarea pe lângă oală. Când a fost aproape gata, am pus și carnea tocată bucăți măricele. Am preferat varianta asta pentru că îmi doream ca să rămână întreagă.

Separat, am tocat două cepe, le-am prăjit până au devenit ușor aurii și am adăugat o lingură cu pastă de roșii.
Prăjeala aceasta se adaugă în oala cu fasole și se mai dă câteva clocote (circa 15 minute).

La final, am adăugat mărar verde. Murăturile au completat prânzul și țuiculița cu piper a asigurat drumul mâncăricii mele preferate! Vă doresc poftă bună!

 

Anca, arată minunat! Mulțumesc mult pentru că ai împărtășit cu noi această rețetă delicioasă, tradițională, într-o prezentare apetisantă!

Vă invit, prieteni, să încercați rețetele de la “Asaltul bucătăriei” și să urmăriți în continuare ce ne propun invitații mei.

Vă doresc o săptămână superbă!

Faasole cu carne afumata

You were anxious to see which kitchen we are storming today? The answer is simple: Anca‘s. She has a special connection with books, so the name of her blog is not casual at all –      Anca și cărțile (Anca and her books). Her reviews are original and full of emotions, plus she writes wonderful poems, where she expresses very naturally and full of musicality her feelings and opinions.

As on Saturday we celebrated the National Day of Romania, in an important historical remembrance moment – 100 years from the Great Union, today’s proposal it’s a classic of this holiday, one that you can enjoy also the entire cold season. Anca invites us warmly to discover her version:

It’s not quite the National Day if we don’t eat beans with smoked pork hock, isn’t it?

I’ve been waiting for a couple of months to cook my favorite dish: beans in broth… whatever you call it, beans are beans and they are so good…

Us, in the lowlands prepare the beans without borș (translation note: a wheat bran fermented liquid, used to sour broths in Romanian cuisine). This is also my favorite version. It’s a dish that you put quickly on the stove, but it takes patience, especially if you find one that doesn’t boil fast.

In the morning, I presented myself at the shop’s doorsteps: it was imperious to buy beans today!

Ingredients:

  • beans (I only used 500g as I am the only one eating);

  • 2 medium size onions (and another 2 later);

  • a big carrot;

  • 2 long red chilli (I prefer these);

  • oregano, thyme, laurel leaves and peppercorns.

Usually, people prefer the hock. I used meat smoked by my brother. I used a tenderloin piece and some meat with a little fat on it. I know it’s the fasting period but it wouldn’t taste the same without it.

Put the beans to boil with some water. When it’s boiling, drain it and repeat the procedure. I change the water twice. We add the other ingredients, diced, a drop of vegetal oil and a whole peeled potato (that’s how my grandma taught me).

Now it comes the hardest part – being patient around the steaming pot! When it was almost done, I added the meat largely cut. I chose this way to keep it whole.

Separately, I cut 2 onions, fried them until golden and added a tablespoon of tomato paste. Add this mixture into the pot and simmer for another 15 minutes.

In the end, I added some green dill. Pickles completed the lunch and the peppery plum brandy assured the path for my favorite dish. I wish you to enjoy it just as much as I did!

Anca, this is looking wonderful! Thanks a lot for sharing this delicious, traditional recipe with us!

I invite you, my friends, to try the recipes here on “Storming the Kitchen” and to keep on following what my guests share with us.

I wish you to have a great week!

9 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Anca: fasole cu carne afumată -Storming the Kitchen with… Anca:Beans with Smoked Meat

  1. Pfff….. mi-ai adus aminte de strabunica mea…
    Avea un tuci maaaare – mi-l aduc aminte si-acum – pentru ca eram 15 oameni in casa aia in vacanta de iarna. Il punea pe foc – pe pirostrii – si iesea o fasole…mmmmm dadeai cu caciula dupa caini 😀 😀 😀

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.