Asaltul bucătăriei cu… Diana Elena: Lasagna bolognese – Storming the Kitchen with… Diana Elena: Lasagna Bolognese

Bine v-am găsit din nou la Asaltul bucătăriei! Săptămâna trecută am luat o pauză, fiind ziua dinaintea Revelionului, timp pentru retrospective și alte minuni. Un nou an, un nou început, și nu oricum. Astăzi invitată de onoare este Diana, cea care scrie lucruri foarte frumoase pe străduța ei, numită Illusion’s Street. O străduță liniștită, rafinată, cu o atmosferă foarte plăcută! Străduța are bibliotecă, cinematograf, cafenea, este bine dotată și abundă în creații originale care transmit spiritul bun al stăpânei locului. Străduța are, se pare, și restaurant sau mai bine zis, o trattoria veritabilă. În plus, invitata și-a tradus singură rețeta, motiv de dublă recunoștință din partea mea. Iată ce ne propune Diana:

RO Nu sunt vreo mare expertă a bucătăriei, dar ador să gătesc. În mod surprinzător, gătitul mă relaxează la fel de mult precum scrisul – asta o fi vreo trăsătură de familie căci bunicii din partea mamei au fost bucătari? Vă dați seama că am fost tare bucuroasă să primesc invitația Anei de a lua bucătăria cu asalt! 😉 (Sincer, mi se pare că am scris prea puțin despre mâncare și mi s-a părut o bună ocazie să mai îndrept puțin lucrurile).

Am ales să vă arăt o rețetă de care multe persoane se feresc: Lasagna Bolognese. Veți vedea că nu e chiar atât de complicată dacă o veți face pas-cu-pas, nu e nevoie să vă grăbiți (căci da, recunosc, necesită puțintică răbdare!). Ah, înainte să vă explic cum se face țin să menționez că prin unele locuri am mai schimbat un picuț rețeta așa că aceasta nu e rețeta italiană originală.

Ingrediente:

  • Pentru sosul Bolognese:

    • 500 g carne tocată – rețeta originală e cu vită, dar eu am încercat și cu pui și mi-a plăcut (de data aceasta am folosit vită)

    • 500-700 g de roșii pasate (eu pun un picuț mai mult că-mi plac roșiile sub orice formă)

    • Puțin ulei

    • 1 morcov mare

    • 1 ceapă mare

    • 2-3 căței de usturoi (după gust)

    • Ierburi aromatice: rozmarin, cimbru, ierburi italiene – acestea sunt cele tradiţionale, cred

    • Sare

    • Piper

  • Pentru sosul bechamel:

    • 700 ml lapte

    • 70 g faină

    • 70 g unt

    • 1 foaie de dafin

    • Cimbru (nu am pus, că nu prea-mi place)

    • Nucșoară

    • Piper

    • Sare

  • Pentru montat:

    • Foi de lasagna (în funcție de tavă, pentru a mea folosesc un pachet de 500 de grame, de asemenea vă recomand să alegeți foi ce nu necesită pre-fierbere – veți găsi acest lucru menționat pe ambalaj)

    • 200 g de mozarella rasă (eu folosesc, de fapt, un amestec de brânzeturi rase)

    • 100 g parmezan

    • Unt pentru uns tava

Preparare:

Așa cum v-am spus, vom prepara lasagna treptat și, la final, sunt sigură că o să vi se pară foarte simplu 😊

Pentru început, vom prepara sosul Bolognese. Pentru acesta curătați ceapa, morocovul și usturoiul și tăiați-le mărunt (sau, mai simplu puneți-le într-un robot de bucătărie, în felul acesta vă protejați și ochii 😉). Puneți legumele la călit în ulei încins, iar când acestea se înmoaie adăugați carnea. Gătiți carnea până când aceasta își schimbă culoarea, apoi adăugați sarea, condimentele și ierburile aromatice. Amestecați ușor. Adăugați roșiile pasate, amestecați, apoi adăugați 1-2 căni de apă și lăsați la fiert până când sosul scade.

După ce am terminat de preparat sosul Bolognese, îl dăm deoparte și scoatem ierburile. Apoi ne apucăm de a doua etapă: pregătirea sosului Bechamel. Până de curând, acest sos era un soi de sperietoare pentru mine, dar acum ador să-l prepar. Topim untul apoi adăugăm făina. Amestecăm cu o spatulă până obținem un soi de amestec moale, adăugăm puțin lapte și amestecăm ușor. Adăugăm restul de lapte, condimentele, sarea și foaia de dafin. Amestecăm cu un tel până când obținem un sos cremos și ușor fluid. (Nu vă speriați dacă la început o să vi se pară că nu se întâmplă nimic și cu sosul, continuați să amestecați!) Oprim focul, scoatem ierburile și lăsam sosul puțin la răcorit.

Ungem o tavă cu unt. Punem un strat subțire de sos Bolognese (pentru ca foile de dedesubt să nu se ardă), apoi un rând de foi (aveți grijă să le puneți puțin suprapuse, pentru ca sosul să nu curgă). Peste foi punem un strat de Bechamel, apoi sos Bolognese, puțin din amestecul de brânzeturi, apoi un strat de foi și repetăm straturile. Ultimul strat va consta dintr-un rând de foi acoperit cu sos bechamel, parmezan și restul de amestec de brânzeturi. Dăm lasagna la cuptor la 180 de grade pentru 40 de minute – o oră sau până când aceasta devine aurie la suprafață. Pentru a o tăia frumos, vă recomand să o lăsați să se răcească.

Și gata! Așa-i că nu e chiar atât de greu? Lasagna e o rețetă ideală pentru o duminică în familie, o cină consistentă… sau orice ocazie!

Poftă bună!

Spuneți și voi, cum să îi reziști? Sincer, bucătăria italiană este slăbiciunea mea culinară, urmată îndeaproape de cea grecească. Inutil să mai spun că ador lasagna! Ia ceva mai mult timp, dar merită să încercați într-un weekend. Până atunci, îi mulțumesc Dianei pentru rețeta minunată și vă invit să faceți o plimbare, oricând doriți, pe străduța ei fermecată – Illusion’s Street. Vă aștept cu drag și data viitoare, să vedem ce se mai gătește prin bucătării!

This slideshow requires JavaScript.

Welcome back to Storming the Kitchen! Last week I took a break, being New Year’s Eve, time for a summing up and other stuff. A new year, a fresh start and not any start. Today the honored guest is Diana, who writes beautifully on her street, the blog called Illusion’s Street. A quite, refined street, a very pleasant atmosphere! The street has its own library, cinema, cafe, it’s well endowed and full of original creations that convey the good spirit of the owner. It looks like the street also has a restaurant, or, to be fair, a true trattoria. More so, the guest translated the recipe on her own, reason for double gratitude from my part. Here is Diana’s proposal:

EN I`m not a big expert in the kitchen, but I love to cook. Surprisingly, cooking relaxes me as much as writing – maybe it`s a family trait because my grandparents from my mother`s side were cooks? You realize that I was more than happy to receive Ana`s invitation to storm the kitchen! 😉 (To be honest, I feel that I wrote too little about food and it seemed a good opportunity to mend things).

I have chosen to show you a recipe that many people avoid: Lasagna Bolognese. You will see that it is not that complicated if you do it step-by-step, there is no need to hurry (because, I admit, it requires a bit of patience!). Oh, before I start I must mention that I slightly changed the recipe here and there so this is not the genuine Italian recipe.

Ingredients:

  • For the Bolognese sauce

    • 500g minced meat – the original recipe is with beef, but I tried with chicken and I liked it (this time I used beef)

    • 500-700 g of strained tomatoes (I put a little bit more because I like tomatoes in any form)

    • oil

    • 1 big carrot

    • one big onion

    • 2-3 cloves of garlic (to taste)

    • Aromatic herbs: rosemary, thyme, Italian herbs – these are the traditional , I think…

    • Salt

    • Pepper

  • For the Bechamel sauce

    • 700 ml of milk

    • 70 g flour

    • 70 g butter

    • one bay leaf

    • Thyme (I did not put, I don`t like it too much)

    • Nutmeg

    • Pepper

    • Salt

  • For assembling

    • Lasagna sheets (the quantity depends on the dimension of the tray – I normally use a pack of 500 g, also I recommend that you use sheets that don`t require precooking – you will find this written on the pack)

    • 200 g of grated mozzarella (in fact I use a mix of grated cheese)

    • 100 g of parmesan

    • Butter for coating the tray

Preparation

As I told you, we will prepare the lasagne gradually and, in the end, I`m sure that you will find it very easy 😊

To begin with, we’ll prepare the Bolognese sauce. For this, peel the onion, the garlic and the carrot and cut them finely (or, simply place them in a robot, by doing so you`ll protect your eyes too 😉 ). Cook the vegetables in hot oil, and when they soften, add the meat. Cook the meat until it changes color, then add salt, spices and herbs. Mix gently. Add the strained tomatoes, mix, then add 1-2 cups of water and boil until the sauce reduces.

Once we have finished preparing the Bolognese sauce, we put it aside and remove the herbs. Then we move on to the second step: preparing the Bechamel sauce. Until recently, this sauce was a sort of spook for me, but I now love to make it. Melt the butter then add the flour. Mix with a spatula until we get some kind of soft mixture, after that add a little milk and mix lightly. Add the rest of the milk, the spices, the salt and the bay leaf. Whisk gently until we get a creamy and slightly fluid sauce. (Do not be afraid if, at first, it seems that nothing will happen with the sauce, keep on whisking!) Stop the fire, remove the herbs and let the sauce to cool a little.

Coat a tray with butter. Lay a thin layer of Bolognese sauce (so that the sheets below do not burn), then a row of lasagna sheets (be careful to put them slightly overlapped so that the sauce does not flow). Place a layer of Bechamel over the sheets, then Bolognese sauce, a little of the cheese mixture, then a layer of sheets and repeat. The last layer will consist of a row of sheets covered with bechamel sauce, parmesan cheese and the rest of the cheese mixture. Place the lasagna in the oven at 180 degrees for 40 minutes – one hour or until it gets golden on the surface. To cut it nicely, I recommend you let it cool.

And that’s it! See that it`s not that hard? Lasagna is an ideal recipe for a Sunday meal with the family, a consistent dinner … or any ocasion! Good appetite!

Now you say, how to resist it? Honestly, the Italian cuisine is my soft spot, followed closely by the Greek one. Needless to say I adore lasagna. It takes more time to make, but it’s worth to try on a weekend. Meanwhile, I thank Diana for the wonderful recipe and I invite you to take a walk, any time you wish, on her charmed street – Illusion’s Street. I fondly expect you again next time, to see what’s cooking in the kitchens!

29 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Diana Elena: Lasagna bolognese – Storming the Kitchen with… Diana Elena: Lasagna Bolognese

  1. Pingback: Eu + bucătăria = love - De-ale Dianei

  2. Pingback: Mâncare pentru suflet. Bucurii și nostalgii culinare (Plus o rețetă bonus) - De-ale Dianei

  3. Pingback: Idei de mâncăruri pentru zilele acelea când nu te-ai apropia de bucătărie - De-ale Dianei

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.