Sora lui Caroline – Sheila O’Flanagan

sora lui caroline

Zilele trecute am citit acest roman “Sora lui Caroline“, apărut la Polirom în colecția “Romance“.

A fost o lectură foarte plăcută și vreau să vă spun câteva cuvinte despre el.

În ciuda coperții roz și a titlului colecției, cartea nu abundă de romantism, cu atât mai puțin din cel siropos.

Protagonistele romanului sunt, așa cum sugerează și titlul, cele două surori O’Shaughnessy, irlandeze din Dublin. În timp ce Caroline, sora cea mare, în vârstă de 20 de ani, este o frumusețe comparabilă cu modelele din reviste, Tossa, mai mică decât aceasta cu patru ani, se simte în permanentă rățușca cea urâtă, în comparație cu blonda și sclipitoarea sa soră. Ele trăiesc alături de tatăl lor, Patrick, văduv și proprietar al unui magazin de cartier. Caroline a decis să nu meargă la colegiu, are un job obișnuit de birou, câștigă un salariu și își petrece timpul liber distrându-se. Se împacă și se ceartă în permanență cu Jimmy Ryan, fără să ducă această relație adolescentină la un nivel serios. Când îl cunoaște pe Damien Woods, un contabil promițător de 27 de ani, este fermecată de el și decide să renunțe la virginitate. Lucrurile însă nu merg cum și-ar dori și, după numai o noapte împreună, Caro se trezește însărcinată, tocmai când Damien primește o ofertă de muncă foarte bună în Japonia. Damien decide să își asume răspunderea, renunțând la oportunitatea profesională și se căsătorește cu Caroline, care rămâne iar însărcinată, în scurt timp.

Visul Tossei este să se înscrie la colegiu, dorind să studieze și să își facă o carieră, convinsă că nu va avea niciodată succes la bărbați. Își permite să viseze cu ochii deschiși la fratele prietenei sale, Conor Gallagher, dar aceasta este singura concesie pe care și-o face. Un moment de pierdere a controlului, în timpul unei petreceri în casa surorii sale, o pune într-o poziție foarte dificilă față de aceasta și va fi nevoită să plece la Londra, renunțând la planurile de până atunci. Acolo își va construi o carieră la care nu se gândise vreodată, însă relația cu sora ei pare compromisă definitiv.

Ce traseu vor lua destinele celor două surori, ce le rezervă mai departe soarta puteți afla citind acest roman.

Mai degrabă un roman despre legăturile de familie decât unul clasic de dragoste, are însă multe elemente interesante. Descrie modul în care anumite întâmplări și acțiuni pripite pot determina consecințe dintre cele mai importante în viața cuiva, cum încrederea se poate pierde atât de ușor, în condițiile în care se recâștigă mult mai greu, arată modul diferit în care soții pot vedea căsnicia și contribuția fiecăruia și ce greutăți poate să întâmpine o femeie care se avântă într-un domeniu profesional predominant masculin.

Atmosfera dublineză este frumos redată, precum și cea londoneză. Personajele sunt bine construite, credibile iar ceea ce este de remarcat este modul în care acestea se schimbă, evoluează în urma evenimentelor și se maturizează, învățând din greșeli. Chiar și la romanele mai ușoare, nu îmi plac eroii statici, lipsiți de personalitate, ca niște figuri de carton. Acțiunea decurge lejer și natural.

Un roman plăcut, deconectant, ai cărui eroi sunt oameni obișnuiți puși în fața unor situații mai mult sau mai puțin plăcute și care trebuie să își descopere propria cale.

Tocmai această lipsă de senzațional îl face potrivit pentru o lectură relaxată, nelipsindu-i însă stropul de element educativ. Îl recomand în special tinerelor în jurul vârstei de 18 ani, care pot extrage anumite învățăminte din povestea celor două surori, dar și oricui dorește o lectură ușoară și destinsă, frumos așternută pe hârtie și fără exagerări inutile.

 

17 thoughts on “Sora lui Caroline – Sheila O’Flanagan

    • Exact, tot acest roz induce in eroare putin. Este un roman feminin, insa se bazeaza mult pe greutatile de a te impune ca femeie intr-o lume preponderent patriarhala, fie ca vorbim de viata de familie sau de afaceri.

      Liked by 2 people

  1. Dacă spui ca nu e romance ul ăla siropos de care fug cât văd cu ochii😂😂, și citind recenzia ta tare atrăgătoare, pun cartea pe lista, chiar am nevoie de ceva relaxant. Mulțumesc! ❤️

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Connections – Sheila O’Flanagan | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.