Martie in fotbal

Calificare istorica

Nu am mai scris de ceva vreme un articol pe teme sportive, iată însă că martie a adus o serie de evenimente pe care vreau să le notez, din sporturile mele preferate.

În primul rând, în cupele europene s-au extras la sorți următoarele înfruntări.

Pentru Champions League, acestea sunt meciurile din sferturi:

Ajax – Juventus

Liverpool – Porto

Tottenham – Manchester City

Barcelona – Manchester United

Anglia are o mare reprezentare, după cum vedeți, cu patru echipe în această fază a competiției, ceea ce este foarte mult. Olanda, Italia, Portugalia și Spania sunt prezente cu câte o echipă, în timp ce Franța și Germania nu mai au nicio echipă.

În Europa League, lucrurile stau astfel:

Napoli – Arsenal

Villareal – Valencia

Benfica – Frankfurt

Slavia Praga – Chelsea

După cum vedeți, și aici Anglia este reprezentată, alături de Italia, Spania și Portugalia, adăugându-se și o echipă germană și una cehă.

Înfruntări foarte interesante, meciuri tari de urmărit.

Vreau să spun câteva cuvinte și despre meciul Naționalei de fotbal a României disputat în deplasare, în Suedia. S-a făcut un mare tam-tam zilele acestea pe această temă, fiecare zicând ce ar fi făcut și n-ar fi făcut în locul lui Contra. Acum o să vă spun părerea mea. Din punctul meu de vedere, România nu a jucat rău. Meciul a fost departe de a fi unul slab, a fost chiar unul echilibrat. Diferența s-a făcut în câteva aspecte. Primul gol al suedezilor a fost unul “la bulan”, cum se spune, unul din acele goluri ghinioniste greu de imputat defensivei sau portarului. Al doilea gol al suedezilor a venit în urma unei naivități, a unei greșeli personale. În schimb, unde noi am fost naivi, ei au fost pragmatici și acest lucru a făcut diferența.

Contra a mutat ofensiv, așa cum era firesc atunci când ești condus și vrei să câștigi. Din păcate, au lipsit jucători importanți în ofensivă. Ceea ce aș avea eu de reclamat este atitudinea: trebuia mult mai multă determinare, Mitrită nu s-a descurcat atât de rău din punctul meu de vedere, dar a primit prea puține mingi cu care să intre în careu, întrucât cu fundașii suedezi jocul pe sus este dificil. Trebuia jucat în viteză, cu mingea jos, cu incursiuni rapide în careu sau în preajma lui.

Stanciu, în ciuda faptului că este un jucător talentat, trebuie să lucreze mult la moral și siguranță de sine.

M-a deranjat și atitudinea comentatorilor, care, după ce am primit gol deja ne vedeau învinși. Cu toții trebuie să înțelegem că meciul se termină abia la ultimul fluier al arbitrului, să fim incisivi, determinați, să nu cedăm. Despre presă și atitudinea lor, mai bine nici să nu vorbesc. Avem o echipă în formare, care mai are mult de învățat, plus o serie de tineri care vin puternic din urmă. Problema este că nu avem jucători în campionate puternice, unde se capătă experiență, încredere în sine, știința fotbalului modern la nivel înalt. Contra este un fotbalist care a activat în marile campionate și care a antrenat în La Liga, nu la arabi sau la chinezi. Deocamdată, este una dintre soluțiile bune pe banca tehnică și trebuie lăsat să își vadă de treabă, eu așa consider. Campania este abia la început.

Meciul cu Faroe a decurs bine, deși în primele 20 de minute lucrurile au stagnat, ulterior jocul s-a desfășurat așa cum trebuie, în sfârșit ofensiv. Încurajați probabil de cele două goluri înscrise la interval foarte scurt de timp , românii au pornit iureșul. Keseru a avut o zi bună, în care a putut să își pună în evidență calitatea lui de bază, plasamentul. M-am bucurat că a înscris și Pușcaș, merita acest gol. După intrarea lui Ianis Hagi, s-a văzut un joc mult mai rapid, mai clar din punct de vedere ofensiv. Părerea mea este că astfel trebuie să jucăm cu Norvegia și Suedia, cu iureș la poartă, în viteză. Egalul dintre ele este un joc bun de rezultat. Răzvan Marin confirmă din nou, lucrurile sunt puțin neclare pe benzi, dar eu cred că avem șanse bune să obținem calificarea.

Deși articolul are în centru fotbalul, fac o mică paranteză în legătură cu săriturile cu schiurile: s-a încheiat încă un sezon, dominat în mod remarcabil de Ryoyu Kobayashi, care a câștigat nu numai Globul de Cristal, dar aproape toate turneele din cadrul competiției. O performanță care a intrat în istorie, un sezon excelent pentru tânărul săritor japonez. Pe locurile 2 și 3 s-au impus Ștefan Kraft și Kamil Stoch, doi dintre cei mai constanți săritori.

În calitate de suporter, nu pot să nu menționez victoria lui Lazio împotriva A.S.Roma, un 3-0 foarte clar, în aceeași etapă Juventus a casigat la Napoli cu 2-1. În derby-ul orașului Milano, Inter a învins pe Milan cu 3-2. În Serie A, urmează și alte meciuri tari, chiar în acest weekend, Inter-Lazio, dar și Roma – Napoli.

Despre fotbal sunt mereu multe de spus, de povestit. Să ne bucurăm de fotbal!

6 thoughts on “Martie in fotbal

 1. Excelenta analiza! Sunt total de acord cu tot ce ai spus despre fotbal. Daca era macar Tucudean, probabil ca scoteam cel putin un egal si cu Suedia. Nu ar trebui in niciun caz renuntat la Budescu. El poate castiga orice meci, daca e intr-o zi buna, si cat Mitrita face si-n aparare. 😀 Ce pacat totusi ca toata perioada asta nu l-am avut pritre fundasi pe lazialul Stefan Radu. 😦

  Liked by 1 person

  • Din pacate, tratamentul aplicat inainte de era Contra a dus la indepartarea de echipa nationala a mai multor jucatori experimentati . Ma refer aici la toti factorii: federatie, antrenori, presa, opinie publica. Trebuie sa avem grija ca aceste lucruri sa nu se mai repete si cu tinerii de acum, sa ii sprijinim pe cat posibil si sa incetam cu exagerarile, de la conducerea federatiei si pana la suporteri.

   Liked by 2 people

 2. nationala nu o mai urmaresc de ceva vreme cu interes… nu cred ca ne mai reprezinta, ci simt ca e o echipa axata doar pe bani si atat. parerea mea. cat despre champions league, pentru mine e o surpriza sezonul asta. bayernul meu a facut-o fiarta…

  Liked by 1 person

  • Sa stii ca noua generatie e altfel, ma refer la cei pana in 25-26 de ani. Mie imi plac atat ei, cat si cei de la tineret care, cat de curand, vor juca si ei la nationala mare. Asa e, multe surprize in CL, mai ales cu atatea echipe englezesti!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.