Asaltul bucătăriei cu… Diana: Kabsa – Storming the Kitchen with… Diana: Kabsa

Asaltul bucătăriei a început ca un proiect menit să încurajeze oamenii să gătească, accentuând faptul că și într-o lume foarte ocupată, putem găsi, măcar din când în când, un moment pentru acest act străvechi, care ne aduce, până la urmă, dincolo de hrana propriu-zisă, și o mare satisfacție. Oameni frumoși, cărora le mulțumesc mult, s-au alăturat acestui demers. Astăzi a acceptat invitația mea Diana Shamaa, pe care o știți de pe blogul cu același nume – dianashamaa.com. Aici am găsit articole foarte interesante, pe teme diverse, inclusiv obiceiuri și tradiții arabe, călătorii si recenzii ale unor cărți foarte bune, recomandări de lectură deosebite. Dacă nu ați vizitat acest site, vă invit să o faceți, sigur veți găsi ceva captivant printre articolele Dianei. Să vedem însă ce ne propune ea astăzi:

Kabsa

Mîncarea favorită a saudiților, este  gătită din carne, orez (de regula basmati) și diferite condimente. Carnea este de regula de pui, miel, ied, și chiar cămilă. Din carne și condimente se face o supă în care apoi se gătește orezul. 

Această rețetă eu o prepar la kuktă, adică în oala sub presiune.

Ingrediente pentru 2-3 porții: o ceapa medie, un morcov, stafide, 1kg carne de miel (poate să fie macră cu puțină grăsime, dar la fel poate să fie carne cu os), un bețigaș de scorțișoară, o foaie de dafin, 3 cuișoare, 2 lămîi negre (în arabă poartă numele de loomi), cîteva boabe de piper negru, sare, o linguriță de sabah baharat ( șapte condimente sau mai cunoscut ca all spices) și puțină paprika pentru culoare, orez basmati o cană și ½ (eu folosesc pentru a măsura o cană de ceai).

Sabah buharat se poate pregăti și acasă.Conține: nucșoară, chimion, coriandru,scorțișoară,cardamon,piper negru,cuișoare.

Mod de preparare: se călește ceapa pînă devine sticloasă, se adaugă condimentele, apoi carnea și se amestecă bine. Se adaugă apă de preferință fierbinte, se măsoară cu aceeași cană cu care se măsoară orezul (la o cană de orez basmati se adaugă o cană și jumătate de apă). Se pune capacul kuktei și se lasă circa 45 de minute la foc mic. Între timp se pune orezul în apă. După ce a trecut timpul de fierbere al supei, se deschide capacul kuktei și există două metode, fiecare după gustul lui. Ori se pune direct orezul scurs de apă în supa gătită sau se scoate mai întîi carnea pentru a fi prăjită dacă se vrea a fi mai crocantă si apoi adăugăm orezul. Se mai lasă la foc mic încă 10-12 minute. Apoi, kabsa e gata de servit pe un platou.

Saudiții pregătesc și un mix din morcov și stafide care servit alături de kabsa oferă dulceață mîncării. Acest mix se pregătește astfel: se dă morcovul pe răzătoarea mică și se pune într-o crăticioară cu stafidele (după gust) și puțină apă. Se fierbe la foc mic pînă cînd s-au înmuiat și s-a evaporat apa. Se pune peste kabsa așezată pe platou sau se pune separat, fiecare servindu-se după cum îi place.

Deasupra puteți presăra semințe de pin prăjite, migdale și stafide.

Kabsa are o mulțime de variații, depinzînd de zona geografică, de tradițiile familiale și nu în ultimul rînd de gusturi.

Cât de exotic și de interesant! Pare desprins direct din “1001 de nopți”. Vă spun sincer că, deși nu mănânc carne de miel, condimentele acestea mă încântă și vreau să încerc cu carne de pasăre. Sunt o mare fană a condimentelor! Voi ce ziceți?

Nu uitați să vizitați dianashamaa.com pentru multe articole interesante, eu îi mulțumesc mult Dianei pentru că a acceptat invitația la Asaltul bucătăriei și vă doresc tuturor o săptămână cu mult spor!

This slideshow requires JavaScript.

Storming the Kitchen began as a project meant to encourage people to cook, emphasizing the fact that, even in a busy world, we can find at least now and then the time for this ancient act, which brings us, beyond the food itself, a great satisfaction. Beautiful people, to whom I am very grateful, joined me in this process. Today has accepted my invitation Diana Shamaa, known to you from her blog with the same name: dianashamaa.com. Here I’ve found very interesting articles, on different topics, including Arab traditions, travels, very good book reviews, great literary recommendations. If you haven’t visited the site yet, I invite you to do so, surely you’ll find something captivating in Diana’s articles. Let’s see what she’s got in store for us today:

Kabsa

Saudi’s favorite meal, it’s cooked with rice (usually basmati) and different spices. The meat is usually chicken, lamb, goat and even camel. From meat and spices a soup is made where the rice will boil.

I cook it at kukta, which is a pressure cooker.

Ingredients (2-3 portions): a medium size onion, a carrot, raisins, 1 kg lamb meat (it can be low fat but also with bone), a cinnamon stick, a bay leaf, three cloves, 2 black lemons (they are called loomi in Arabic), some black peppercorns, salt, a teaspoon sabah baharat (known as seven spices or all spices), some paprika for the color, 1 cup and half basmati rice (I use a tea cup for it).

You can make sabah baharat at home. It contains: nutmeg, cumin, coriander, cinnamon, cardamom, black pepper, cloves.

Preparation:

Cook the onion until it softens, add the spices, then the meat and stir well. Add water (preferably hot) with the same cup you used for rice – one cup basmati rice with one and a half cup of water. Put the lid on the kukta and let it simmer for 45 minutes on low heat. Meanwhile put the rice in water. After the time due to the soup to boil is over, take the lid off – there are two methods, depending on each preference. Either put the drained rice in the cooked soup, or remove first the meat to fry it if you like it well done and then add the rice. Let it simmer on low heat for another 10-12 minutes. Kabsa is ready to be served on a plate.

Saudis prepare also a mix of carrot and raisins which gives sweetness to the kabsa, served alongside it. It’s made like this: grate the carrot on the small grater, put it in a little pot with raisins (according to your taste) and water. Simmer on low heat until it softens and it’s reduced. Serve together with the kabsa, directly or as a side dish, as you prefer. You can sprinkle on top pine seeds, almonds or sultanas.

Kabsa has got many varieties, depending on the geographic area, family traditions and, last but not least, personal taste.

How exotic and interesting! It seems taken from “1001 Arabian Nights”! I tell you honestly that, even I don’t eat lamb, these spices thrill me and I want to try it with poultry. I’m a big fan of spices. What do you think about it?

Don’t forget to visit dianashamaa.com for many interesting articles, I thank Diana for accepting the invitation here, on Storming the Kitchen and I wish you all a great week!

11 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Diana: Kabsa – Storming the Kitchen with… Diana: Kabsa

  1. Foarte interesant, e o reţetă inedită! Sper să mă pot organiza şi eventual o încerc de Paşti când oricum voi avea ceva miel de gătit. Sper!
    Şi mai sper că-n secolul să aduc şi eu o reţetă la tine 😳

    Liked by 3 people

Leave a reply to anasylvi Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.