Namaste: un roman de aventuri spirituale în India – Sega

Sega1

“Sacru e lăcașul din tine unde sălășluiește universul întreg. Din iubire, înțelepciune și pace e locul acela. Când și tu, și eu suntem acolo, amândoi suntem unul. Ești în inima mea, sunt în inima ta,

NAMASTE”

Cu acest citat incepe romanul semnat Sega, citit weekend-ul trecut. Nu mai citisem de ceva timp un jurnal de călătorie sau aventură, iar Namaste: un roman de aventuri spirituale în India a picat foarte bine printre alte lecturi consistente. Cu toate acestea, nu l-am dat gata chiar atât de repede pe cât mă așteptam, fiind destul de detaliat și minuțios.

Una peste alta, intriga este ușor de trasat: Sega, călătorul nostru, pleacă într-o zi de 11 iunie 2008 într-un avion cu destinația India, scopul călătoriei sale fiind să ajungă la celebrul așezământ spiritual al lui Osho, din Pune, unde să petreacă trei luni. Iată că eu, după aproape 11 ani (ce zici, Sega) de la aceste întâmplări, am citit relatările lui, relatate cu multă onestitate și umor.

Probabil multă lume a auzit de Osho, maestrul cu foarte multe Rolls Royce-uri. De-a lungul anilor, am citit câteva cărți semnate Osho (de fapt sunt redate discursurile lui, nu a scris el propriu-zis cărțile) și eram curioasă în legătură cu așezămintele lui spirituale, atât cel din SUA de unde a fost evacuat de către autorități cât și cu acesta, cel din India, unde și-a și sfârșit viața.

Sega descrie întreaga aventură, începând cu călătoria cu avionul, cele câteva zile în care a stat în Mumbai, unde a dormit, ce a făcut, ce a mâncat, oamenii, locurile. O senzație puternică de documentar, dar din cel bine personalizat.

Urmează călătoria cu trenul la Pune și înscrierea la stațiunea de activități spirituale marca Osho. Nu vă imaginați cine știe ce ashram prăpădit, locul este un întreg complex luxos, cu multe clădiri și dotări, un resort în toată regula. Totul se bazează pe reguli stricte, programul este, de asemenea, încărcat cu activități, însă există și tot ce e nevoie pentru relaxare: cafenea, saună, piscină, grădini zen, Buddha Grove etc. Sega trebuie să se adapteze la viața din această veritabilă stațiune spirituală și o face, înșirând pe hârtie fiecare pas, fiecare sentiment, fiecare trăire. Oamenii cu care vine în contact sunt portretizați cu atenție, activitățile la care participă sunt și ele descrise în amănunt.

Am observat că acest concept a început să se dezvolte și la noi, un fel de tabere sau sejururi unde participanții combină diverse activități, sport, mâncare sănătoasă, cursuri de nutriție.

În “Osholand”, ca să-i zic așa, Sega are parte de multe surprize. Meditația dinamică, în special, îi produce inițial o mare angoasă, la fel cu Gibberish‘ul intrunirilor de seară, dar, treptat, începe să asimileze și aceste tehnici. Fiecare bărbat și femeie din complex are propria poveste, o multitudine de lumi care se ciocnesc, de naționalități și tradiții, de vârste și profesii. Mi s-a părut foarte interesant modul cum funcționează acest mini univers, populat cu oameni atât de diferiți, care au în comun acest țel al căutării de sine.

O mare parte din timp îi este ocupată de muncă, fiind repartizat la biroul Work as Meditation, departamentul de resurse umane din complex. Creativul Sega nu se împacă prea bine cu munca de birou, ceea ce generează multe situații amuzante. Mintea îi joacă feste, la fel și inima “zburdalnică”, el punând ochii pe diferite prezențe feminine de acolo, care mai de care mai fermecătoare. Una dintre ele îl va marca serios, făcându-l să își pună inima pe tavă.

În afara tehnicilor marca Osho, se desfășoară activități sportive, Chi Kung, Tai Chi, muzică, dansuri, iar restaurantul propriu furnizează o gamă largă de preparate vegetariene absolut delicioase.

Eu am citit cartea drept un jurnal de călătorie, din punctul meu de vedere bine formulat, onest, amuzant. Să zicem, puțin prea încărcat pe alocuri, dar nu atât încât să devină deranjant. Se pare că îmi place cum scriu foștii publicitari. 🙂 Sunt curioasă să văd cum continuă aventurile lui Sega în Nepal. Recomand romanul tuturor celor atrași de subiect, veți avea parte de o lectură bine documentată și amuzantă în același timp, iar curajul autorului de a-și expune astfel experiențele și trăirile este de apreciat. Îi mulțumesc pentru prilejul de a cunoaște, chiar și de la distanță, locuri, oameni, împrejurări ieșite din cotidian, o evadare din rutină.

18 thoughts on “Namaste: un roman de aventuri spirituale în India – Sega

  1. Cred că un astfel de roman m-ar scoate puțin din zona mea de confort, dar pare o cale buna de a te conecta cu alte culturi și de a afla mai multe despre acestea. Nu știam de cartea asta, așa ca îți mulțumesc pentru recomandare! O trec pe wishlist, îmi place cum sună. ❤

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal – Sega | adropofinspiration

  3. Pingback: O întrebare și câteva recomandări | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.