Colcannon

Dacă și voi, ca și mine,ați îndrăgit seria irlandeză a Norei Roberts “Născută în…”, probabil la un moment dat ați fost curioși să aflați ce anume prepara Brianna sub denumirea de colcannon. Eu m-am interesat de ani de zile, am descoperit rețeta, m-am consultat și cu un prieten irlandez, Simon, un adevărat suporter Celtic, în ceea ce privește autenticitatea. Nu mai știu nimic de Simon, dar îi mulțumesc pe această cale și îl salut călduros, dacă prin cine știe ce minune citește aceste rânduri vreodată.

Cum spuneam, am preparat prima dată colcannon acum mulți ani și m-am gândit să vă zic și vouă ce și cum, în caz că vreți să încercați. Este o rețetă foarte simplă și gustoasă, poate fi gătită cu sau fără carne, după plac. Eu o să scriu aici varianta fără carne, dar puteți adăuga costiță sau cârnați. Se poate servi cu cârnații alături, ca în poza mea, sau simplă.

Ingrediente:

  • un kg cartofi, curățați, spălați, tăiați cuburi;

  • o jumătate de varză albă, tocată;

  • 3-4 fire ceapă verde, spălate, tăiate mărunt;

  • 50g unt;

  • o ceașcă lapte;

  • sare, piper.

Fierbeți varza în puțină apă, cam un sfert de oră, până se înmoaie bine (Simon sugera să o fierb cu costiță, pentru gust – e la alegere). Strecurați. Fierbeți cartofii în apă cu sare până se înmoaie bine. Strecurați, zdrobiți cartofii cu unt, sare, piper, amestecați și laptele, bateți bine piureul. Între timp, ceapa și varza scursă se călesc cu puțin unt câteva minute într-o tigaie. Opriți focul și turnați amestecul din tigaie peste piureul obținut din cartofi, amestecând bine. Colcannon e gata! Mie îmi place să las cartofii mai mari, nu să fac un piure foarte fin. Îi da o textură mai rustică, după cum și este acest fel de mâncare tradițional irlandez.

Aceasta este varianta cea mai simplă, unii adaugă și alte frunze verzi, sau, după cum spuneam, costiță sau cârnați.

Poftă bună!

Colcannon

If you, same as I, enjoyed Nora Roberts’ Irish trilogy “Born in…”, maybe at some point you were really curious to learn what exactly did Brianna prepare under the name colcannon. I searched for it years ago, discovered the recipe and consulted my Irish friend Simon, a true Celtic fan, regarding the authenticity. I don’t know Simon’s whereabouts now, but I thank him and send a warm greeting, if he ever reads these lines, by miracle.

As I said, I prepared colcannon the first time many years ago and I decided to share it with you, in case you want to try it. It’s a very simple and tasty dish, it can be cooked with or without meat, according to your taste. I will write here the meatless version, but you can add bacon or sausages. You can serve as a side dish for sausages, as I did, or simple.

Ingredients:

  • 1 kg potatoes, peeled, washed, diced;

  • half white cabbage, chopped;

  • 3-4 green onions, finely chopped;

  • 50 g butter;

  • a coffee cup milk;

  • salt, pepper.

Boil the cabbage in a little water, for around 15 minutes, until it’s very soft (Simon suggested to boil it with the bacon, for the taste – it’s up to you). Drain. Boil the potatoes in salty water until really soft. Drain, mash them with butter, salt, pepper, add the milk and mix well. Meanwhile, cook the green onions and the drained cabbage with a bit of butter in a pan, for a couple of minutes. Remove from heat and pour it over the mashed potatoes. Mix well. Colcannon it’s ready! I like my potetoes chunkier, it gives a rustic touch to it, being after all a traditional Irish food. This is the simpler recipe, as I said, some add other green leaves, bacon or sausages.

Enjoy!

13 thoughts on “Colcannon

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.