Ce autori români am mai citit

books

Cei care citiți de mai multă vreme articolele pe care le scriu aici, pe blog, ați remarcat poate că, în general, undeva în decembrie, fie cu ocazia Zilei Naționale, fie ca retrospectivă anuală, public câte un articol în care menționez ce autori români am mai citit sau descoperit între timp.

M-am hotărât să postez mai des acest gen de articole, din mai multe motive. Primul, pentru că am remarcat un interes crescut al cititorilor români față de tot ceea ce înseamnă literatură contemporană românească și nu are rost să îi lăsăm să aștepte foarte mult pe cei interesați de acest subiect; al doilea, se adună un număr prea mare de recomandări și risc să fac un articol prea stufos, lucru care nu mă prea caracterizează.

Așadar, mai jos voi enumeră titlurile și autorii citiți în ultima vreme, precum și câteva mențiuni privind aceste lecturi. Pentru informații pe larg despre fiecare, vă invit să citiți articolele dedicate fiecărui roman în parte, pe care le găsiți fie aici, pe blog (titlurile roșii), fie pe Delicatese literare (titlurile albastre). Să începem!

Iubitorii povestirilor SF, dar și iubitorii prozei scurte în general vor fi bucuroși să descopere, dacă nu au făcut-o încă, volumul de povestiri “Singurătatea singularității“, de Alexandru Lamba. Acest volum abordează multe teme interesante, care dau de gândit din ce în ce mai mult, pe măsură ce știința și tehnica evoluează.

Nici fanii fantasy nu sunt uitați! Veți intra intr-o lume fascinantă prin intermediul seriei create de Laura Știrbu, “Vicontele Verenței Pierdute“. Adolescenți și adulți deopotrivă vor fi vrăjiți de atmosfera celor două volume apărute până acum – “Lumina lui Trodheim” și “Copiii din ceață“. Veștile bune nu se opresc aici: volumul trei va apărea în curând, fiți pe fază!

Al șaselea roman al Natașei Alina Culea, “Arlechinul“, îl poartă pe cititor din lumea tumultuoasă a circului din secolul al nouăsprezecelea până în spațiul contemporan urban, cu trimiteri la lumea teatrului și la evenimente istorice de mare însemnătate pentru bătrânul continent, acestea constituind cadrul de desfășurare a unor povești de dragoste ieșite din comun.

Romane și proză scurtă din zona aventură și ficțiune istorică, pentru toate vârstele, cu un stil aerisit, cursiv, atrăgător chiar și pentru cei mai puțin iubitori de lectură, plin de informații binevenite găsim sub semnătura Marinei Costa. Le enumăr mai jos:

Echipajul

Prietenii dreptății

Soarta mercenarului și alte destine

Pribegii mărilor

Nu-i uităm nici pe iubitorii de romantism! Chiar dacă citesc destul de rar cărți aparținând acestui gen, Lucian Dragoș Bogdan ne aduce în al său “Parfumul Cracoviei” povești de viață frumos schițate, pe fundalul grandios al acestui mare oraș european.

O figură istorică autohtonă, controversată și ades neînțeleasă se ridică din umbrele vremurilor pentru a ni se înfățișa ca un om în carne și oase, remarcabil portretizat de Raluca Alina Iorga, în romanul sau excelent de debut “Până la sfârșitul timpului“. Mă refer, bineînțeles, la Vlad Basarab III, cu care veți face cunoștință altfel decât în manuale de istorie sau în feluritele versiuni deformate de iubitorii de senzațional.

Revenind în zilele noastre, având la bază experiența de viață a unui jurnalist cunoscut, Liviu Iancu, vede lumina tiparului sub numele de “Xanax“, un roman curajos, care surprinde o bună parte a societății românești actuale, cu bune și cu rele. Un altfel de tratament! 🙂

Tot din experiența autorului este izvorât și alt roman pe care îl recomand – “Namaste” de Sega. Așa cum este descris, “un roman de aventuri spirituale în India”. Onest, amuzant, curajos, un prilej de a călători alături de Sega la mii de kilometri distanță și de a cunoaște oameni și locuri.

Când am început să citesc volumul de proză scurtă “Jurnalul unei iubiri imposibile“, nu știam că autoarea este româncă. Am aflat foarte rapid, deși încă nu știu multe despre misterioasa Kaya de Vos. Dacă iubiți proza scurtă fantastică, orașul Florența și detaliile estetice, acest volum va constitui o lectură foarte plăcută pentru voi.

A fost o reală plăcere pentru mine să parcurg aceste lecturi. După cum vedeți, paleta de genuri este largă, aveți de unde să alegeți.

Acest articol nu este o pledoarie pentru a citi numai autori români, nici eu nu fac acest lucru și nici nu am de ce să mă limitez. Este un îndemn, dimpotrivă, de a nu ne limita refuzând să îi citim din cauza unor stereotipuri și prejudecăți.

Lecturi plăcute, tuturor!

 

38 thoughts on “Ce autori români am mai citit

  1. Pingback: Ce autori români am mai citit (2) | adropofinspiration

  2. Pingback: Ce autori români am mai citit (3) | adropofinspiration

  3. Am citit si eu `Singuratatea singularitatii`, mi-a placut mult. De la Lucian Dragos Bogdan am citit mai multe, scrie misto, e un tip foarte ok. Am citit si cartea Ralucai Iorga, ba chiar l-am cautat pe dl Lazar din Sighisoara, un domn care se costumeaza ca Vlad Tepes la Festivalul de la Sighisoara, si i-am facut poza cu `Pana la sfarsitul timpului`. }nca nu am apucat sa citesc cartile Laurei si Marinei, dar le am in biblioteca. O sa mai scriu si eu articole despre autori romani, doar ca eu sunt mult mai lenes 😀

    Liked by 1 person

    • Eh, nici eu nu le scriu toata-ziua-buna-ziua, de exemplu anul trecut am avut trei astfel de articole sumative. Acesta este primul de anul trecut, mai scrisesem cateva inainte ca retrospectiva anuala, dar avand in vedere ca am inceput sa descopar din ce in ce mai multi, s-au inmultit si articolele. 🙂 Sunt foarte faine cartile Laurei si ale Marinei, lecturi placute!

      Liked by 1 person

  4. Mulțumesc pentru recomandări! “Arlechinul ” și “Până la sfârșitul timpului sunt citite 🙂!
    Am în plan” Parfumul Cracoviei ” care mă așteaptă în bibliotecă 😉🙂 .

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.