O carte este o insulă

Paper_birds

sursa imaginii: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paper_birds.jpg

Fiecare carte este, în felul ei, o insulă. Un loc pe care îl vizităm și care ne îmbogățește experiența și sufletul. Dincolo de sensul figurat și accesele mele poetice, pe care le cunoașteți, azi vreau să vă recomand cinci cărți care au acțiunea plasată pe insule. Sinceră să fiu, mie îmi plac mult acest gen de cărți, au întotdeauna o atmosferă deosebită, un ritm anume. Insulele, prin natura lor fiind izolate, favorizează dezvoltarea unui anumit tip de comunitate, una mai intimă, în care este dificil să fii un anonim, ca în marile orașe, de exemplu. Aceste cărți transportă cititorul în mijlocul acestor comunități, ale oamenilor simpli.

Așadar:

Scrisori din insula Guernsey, de Mary Ann Shaffer și Annie Barrows. Un roman epistolar unde tema literaturii și cea a războiului se ating, demonstrând modul în care cărțile pot uni o comunitate, pot ajuta oamenii să treacă peste încercări grele și pot lega prietenii veritabile.

Pași pe nisip, de Nancy Thayer. Plasat în cochetul Nantucket, este una dintre cărțile care mi-au pătruns la suflet. În centrul romanului sunt plasate trei surori, care trec prin anumite experiențe și descoperă iubirea, la fel ca și tatăl lor, tocmai când totul părea dat peste cap. Lucrurile încep zbuciumat, dar în final își găsesc o rezolvare, iar atmosfera creată de autoare este deosebită.

Zvonul, de Elin Hilderbrand este un alt roman cu acțiunea plasată în Nantucket. Se axează pe viețile mai multor localnici, întâmplările prin care trec, dilemele lor și mai ales, bârfa. Așa cum sugerează titlul, un loc micuț și izolat va fi mereu împânzit de zvonuri, de exagerări de tot felul. Ce repercusiuni au aceste zvonuri și în care măsură afectează viața comunității și a indivizilor în parte, puteți afla citind romanul.

Dorința, de Amanda Quick este un historical romance de referință. Acțiunea nu este plasată nici în epoca victoriană, nici în vremea Regenței, ca în majoritatea cazurilor, ci taman în secolul al XII-lea. Pe insula Dorința se petrec lucruri ciudate, iar Lady Clare, stăpâna insulei, trebuie să își găsească un soț. Temperamentala tânără își va uni destinul cu al Cerberului din Wickmere, iar împreună ei trebuie să deslușească misterele care planează asupra insulei, să înfrunte amenințări și să descopere iubirea.

Casa de la Marginea Nopții, de Catherine Banner, este minunata istorie a unei familii de-a lungul unui întreg secol, începând cu anul 1914, când pe insula Castellamare se stabilește un doctor tânăr. Între Europa și Africa, într-un spațiu parcă atemporal, mediteranean, familia Esposito trebuie să facă față tuturor provocărilor: războaie, crize economice și căutarea propriei identități. Mai e loc și de miracole? Veți descoperi citind romanul.

Eu vă recomand cu mult drag aceste romane și vă invit să lăsați în comentarii și alte titluri de cărți cu acțiunea plasată în insule.

25 thoughts on “O carte este o insulă

  1. Cât de frumos ai spus: fiecare carte e o insulă! ❤ Am citit doar prima și ultima recomandare de pe lista ta, pe celelalte le voi avea în vedere, mulțumesc! ❤

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Connections – Sheila O’Flanagan | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.