Drob de ciuperci – Mushroom “Drob”

Știu că a trecut Paștele, dar vreau să vă împărtășesc rețeta mea preferată de drob, anume varianta fără carne. Întrucât, în general, de Paște se prepară cel puțin un fel principal cu carne (în cazul meu, de pasăre), nu este chiar bine, după părerea mea, să ne mai încărcăm și cu un drob tot cu carne. Acest drob din ciuperci este absolut delicios. În plus, dacă aveți invitați ovo-lacto-vegetarieni veți avea cu ce să îi serviți, pe lângă ouă, cozonac și alte produse tradiționale. Așadar:

Ingrediente:

  • 4 cutii de ciuperci, scurse, tocate mărunt;

  • două legături de ceapă verde, spălate, tocate fin;

  • o legătură usturoi verde, spălată, tocată fin;

  • o legătură pătrunjel verde, spălat, tocat;

  • o legătură mărar, spălat, tocat;

  • 7 ouă;

  • 2-3 linguri pesmet;

  • sare, piper.

Se pun pe foc ciupercile în puțin ulei și se gătesc la foc mediu câteva minute, apoi se adaugă ceapa și usturoiul. Se călesc împreună până când orice zeamă rămasă de la ciuperci se evaporă. Luați de pe foc și lăsați să se răcească bine. Adăugați mărarul, pătrunjelul, pesmetul, ouăle întregi, sare și piper după gust, amestecați foarte bine.

Într-o tavă de dimensiuni medii puneți hârtie de copt și apoi compoziția, introduceți la cuptor preîncălzit la 180C până când se rumenește, circa 40 de minute. Lăsați să se răcească.

Poftă bună!

This slideshow requires JavaScript.

I know Easter has passed, but I want to share with you my favorite “drob” (Romanian Easter specialty, traditionally made from lamb meat or poultry, but with vegetarian versions too, like this one) recipe, the meatless version. Since, generally, on Easter there is at least one main course with meat (in my case, poultry), it’s not wise, in my opinion, to burden ourselves with a “drob” made of meat as well. This mushroom drob is absolutely delicious. More so, if you have some ovo-lacto-vegetarian guests you’ll have some more products to put on the table, except for the traditional eggs and sweet bread. So:

Ingredients:

  • 4 cans mushrooms, drained, finely chopped;
  • two bunches green onions, washed, finely cut;
  • a bunch green garlic, washed, finely cut;
  • a bunch green parsley, washed, chopped;
  • a bunch dill, washed, chopped;
  • 7 eggs;
  • 2-3 tablespoons breadcrumbs;
  • salt, pepper.

Cook the mushrooms in a bit of vegetable oil on medium heat for a few minutes, then add the onion and garlic. Cook together until the liquid evaporates. Remove from heat and let it cool very well. Add the dill, parsley, breadcrumbs, whole eggs, salt and pepper according to your taste and mix well.

Line a tray with baking paper and fill with the mixture, put to preheated oven at 180C until golden, around 40 minutes. Set to cool.

Enjoy!

17 thoughts on “Drob de ciuperci – Mushroom “Drob”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.