Despre fotbal, pasiune si diverse

with-passion-462942

sursa imaginii: Pexels

Recunosc că nu sunt neapărat un om al reflecțiilor. Într-un fel sunt un blogger atipic, întrucât celor mai mulți le place tocmai aceasta – să își transpună gândurile în scris și să le dea drumul în lume. Eu sunt un om de acțiune, destul de simplu, 1+1=2 , asta dacă nu devin un Hulk al poeziei sau ceva. Aceasta este metoda mea de a reflecta – versurile.

În fine, azi o să fac ceva inedit și o să scriu câteva gânduri. Ce m-a inspirat? Meciul dintre Liverpool și Barcelona de aseară.

Această ediție a CL 2019 a fost destul de plină de surprize. Multe echipe mari au fost eliminate, inclusiv campioana Real Madrid, după trei trofee consecutive câștigate. Aseară a fost rândul Barcelonei. Liverpool părea că are șanse minime după ce au pierdut cu 3-0 pe Nou Camp. Mulți își aminteau de coșmarul trăit de Barcelona în urmă cu un an, când AS Roma reușea să întoarcă un 3-0 și să se califice, dar puțini credeau că se va repeta. Anul trecut, în returul contra Romei, Barcelona a jucat foarte slab, poate unul dintre cele mai slabe meciuri făcute de ei. Aici, pe Anfield Road, s-au străduit mai mult, dar au dat de “cormorani” și de suporterii lor, o echipă absolut fantastică.

Pe partea cealaltă, diseară avem Ajax-Tottenham. Un alt exemplu de fotbal superb, indiferent de ce se va întâmpla în acest meci, Ajax a demonstrat ceva întregii lumi a fotbalului. Și nu numai a fotbalului. Eu sper că ei vor câștiga și că vom avea o finală Ajax-Liverpool, o finală a fotbalului intens, adevărat.

Unde vreau de fapt să ajung? Vreau să spun că ceea ce se petrece acum în Champions League este triumful pasiunii de a face ceea ce îți place. Dincolo de bani, de sumele enorme care se învârt în fotbal, s-a demonstrat că doar banii nu sunt de ajuns, doar investițiile nu fac treaba sigură, doar să tacticizezi fotbalul la maxim nu-ți garantează victoria. Dacă te blazezi în ceea ce faci și pasiunea dispare, nu mai încânți pe nimeni.

Fotbalul mare se joacă în campionatele europene. Toți fotbaliștii talentați din America de Sud, Africa, Asia vin să joace aici. Uneori însă, tot o doză zdravănă de “jogo bonito” ne face să ne bucurăm ca niște copii, deși fotbalul european îi schimbă pe acești fotbaliști și nu neapărat în bine. Ceea ce s-a întâmplat aseară trebuie să inspire toate echipele din lume, să dea ce e mai bun în ei, acolo în liga lor. Champions League e terenul granzilor, dar fiecare echipă are propriul obiectiv – o calificare în cupe europene, cupă, titlu. Noi, suporterii, avem mereu la ce să visăm. Să luăm exemplu de la fanii lui Liverpool, care au umplut stadionul ca să-și susțină echipa cu șanse minime de calificare, care nu s-au bosumflat după 3-0 din tur și au făcut o seară fenomenală pe stadion. Vreți ca echipa voastră să lupte până la capăt, susțineți-o! De aceea vă numiți suporteri. E ușor să susții o echipa la victorie, sunt nenumărați fani de circumstanță, e greu să treci peste dezamăgire când lucrurile merg prost.

În altă ordine de idei, nu numai în fotbal e valabil acest lucru. E valabil oriunde, chiar și aici, pe bloguri. Favoritele mele sunt tocmai acelea care lasă pasiunea să vorbească. Nu îmi plac cei etern nemulțumiți, cârcotașii de serviciu care caută cu obstinație numai și numai probleme și defecte în orice. În primul rând, nu îmi plac fiindcă nu vin și cu soluții. Dacă ridici o problemă, trebuie să vii și cu rezolvarea sau ceea ce crezi că ar fi rezolvarea, măcar una-două soluții. Ca în matematică.

Spuneau aseară comentatorii un lucru cu care am fost de acord (nu mi se întâmplă foarte des): anume că Liverpool și Ajax sunt singurii care nu și-au trădat stilul, care au continuat să joace așa indiferent de scor. Mai spuneau și alt lucru care trebuie să dea de gândit, anume că Rafa Benitez, cu care Liverpool a câștigat un trofeu de Liga Capionilor, nu este foarte iubit și respectat de fani, spre deosebire de Jurgen Klopp, care a ratat sezonul trecut marile obiective, acum se luptă pentru ele, dar e iubit și respectat. Pentru că nu doar trofeele contează, ci și cum faci să le obții.

Vrem o lume mai bună, măcar puțin mai bună? Să facem, pe cât putem, un joc frumos. Indiferent în ce ligă jucăm.

11 thoughts on “Despre fotbal, pasiune si diverse

  1. Frumoasa concluzie! 🙂 Mie in subsidiar mi-a venit si una mai trista pentru cei care se bazeaza doar pe talent. Ca e tot mai greu sa razbati doar cu super-talentul. fara o implicare fizica totala si munca rutiniera in echipa. Pana la urma, fotbalul e un sport de echipa. 🙂

    Liked by 1 person

  2. Nu sunt fan fotbal, dar imi place articolul tau, iar concluzia de final e minunata:” Vrem o lume mai bună, măcar puțin mai bună? Să facem, pe cât putem, un joc frumos. Indiferent în ce ligă jucăm.” Si asta universal valabil!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.