Sinuzita si hreanul

horseradish flickr

sursa imaginii: Flickr

Acest articol face parte din seria “Useful tips” subcategoria “Leacuri băbești”. Mai întâi și înainte de toate, să ne înțelegem: nu sunt medic (nici din ăla adevărat nici din ăla fals, cum se mai poartă zilele astea) și nici babă nu sunt. Nici nu vă zic să vă legați la cap dacă nu vă doare. Dacă totuși suferiți din cauza sinuzitei și tot ce ați încercat nu a funcționat, puteți asculta și varianta mea. O încercați pe barba voastră (sau mai bine zis pe fruntea voastră).

Această variantă am descoperit-o la un moment dat, acum mulți ani, de nici nu mai știu câți exact (mai mult de 15 și mai puțin de 20), într-o revista Formula As sau Asul Verde (nici asta nu mai știu). Sinuzita m-a chinuit cea mai mare parte din adolescență. Aveam carnet de sănătate (vă amintiți poate de el) și cam asta scria cel mai des acolo. Am luat felurite hapuri, am făcut chiar și injecții, am făcut și inhalații (astea ajută, să știți). Totuși, durerea cruntă de cap revenea, precum și o fotofobie care mă făcea să ies după apusul soarelui din casă, atunci când aveam de ales. De obicei nu prea aveam de ales și trebuia să înfrunt razele nemiloase. Vântul mă zăpăcea și el de cap.

Ca să nu o mai lungesc degeaba, iată care este remediul:

Pe o bucată de pânză lungă de culoare roșie (musai) se pune hrean proaspăt ras, care se stropește cu puțin oțet sau alcool medicinal. Se îndoaie materialul ca să formeze o legătură pentru cap, iar partea cu hreanul se plasează în dreptul frunții. Se strâng capetele legăturii (așa ca la luptătorii kung fu când își pun o legătură pe frunte). Se ține acest hrean cel puțin 5 minute, dar nu foarte mult, fiindcă ustură tare și vă arde fruntea (nu glumesc).

Prima dată când l-am folosit l-am ținut mai mult. Nu am avut nimic atunci, chiar dacă mă ustura rău. După acea dată, nu m-a mai durut capul vreo șase luni. Apoi, au început să revină durerile de cap, am repetat procedura, l-am ținut tot cam ca prima dată și mi-a ars fruntea (am avut semne de arsură pe frunte vreo două săptămâni). Deci, atenție!

Încercați-l doar dacă sunteți majori și vaccinați! Eu aveam vreo 18 ani când l-am încercat, deci ar trebui să vă descurcați, în teorie. Pe mine m-a ajutat mult, l-am folosit în total cam de 3 ori la intervale de luni de zile și nu am mai avut probleme cu sinusurile. Trebuie să menționez că aveam sinuzita frontală.

Sper ca această cataplasmă cu hrean să vă fie de folos!

21 thoughts on “Sinuzita si hreanul

  1. Mie nu, dar tatălui meu da. Nu știam de acest ajutor inedit care este atât de la îndemâna noastră, mulțumesc pentru recomandare! ❤ Vom pune și aici în practică.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.