Autori nordici (1)

Edvard_Munch_-_Shore_with_Red_House_-_Google_Art_Project

Edvard Munch – Shore with Red House

În acest articol vă voi vorbi, pe scurt, despre cinci romane scrise de autori nordici. Am citit câțiva autori nordici și mi-a plăcut mult ceea ce am citit, așa că vreau să dezvolt puțin și să îi grupez la un loc, să fie mai ușor de găsit. 

Frați pe jumătate – Lars Saabye Christensen

Aceasta este, fără urmă de îndoială, o lectură de impact. Nu este ușoară și te ține prins până în momentul în care pui romanul jos și zici “Am terminat!”. Îi însoțești pe eroii cărții de-a lungul anilor, printr-un Oslo emblematic sau în Nordul rural, privești destinele unei familii descrise cinematografic – nu degeaba protagonistul-narator este un scenarist. O carte scrisă cu mare artă, pentru care este necesară o anume stare de spirit. O lectură consistentă, la propriu și la figurat, alegeți-vă un moment potrivit pentru ea, fără grabă.

Frați de cruce – Ingvar Ambjørnsen

Avem parte tot de frați, de data aceasta într-un alt registru, unul dulce-amar, amuzant dar și puțin trist, specialitatea nordicilor. Elling și Kjell Bjarne, cei doi protagoniști, demonstrează cât de importantă este prietenia, în ciuda tuturor imperfecțiunilor și problemelor de care au parte. Foști rezidenți ai unui centru pentru persoane cu probleme de adaptare în societate, acum trebuie să facă față multor provocări, care oamenilor obișnuiți li s-ar părea chestiuni de rutină. O lecție de viață care aduce zâmbetul pe buze.

O poveste – Jonas T. Bengtsson

Un bildungsroman neconvențional, povestea unui tânăr care trece prin copilărie alături de un tată problematic, dar care îl iubește mult și face totul pentru el, în felul lui. Ajuns la maturitate, după ce acțiunile tatălui îi despărțiseră la un moment dat, află motivul din spatele acestei stări de fapt, rănile vechi ale tatălui său. O poveste impresionantă, despre răul pe care îl poate produce abuzul, despre sufletele sensibile rănite iremediabil de cei care ar fi trebuit să le fie protectori.

Bufnița vânează întotdeauna noaptea – Samuel Bjork

Trebuia să fie și un noir nordic pe aici, nu? Nu sunt o cititoare avidă de thriller, dar acesta este unul bun, din punctul meu de vedere. O crimă ritualică, polițiști cu probleme și o atmosferă sumbră și încărcată.

Piazza Bucarest – Jens Christian Grøndahl

La această carte m-a atras personajul feminin – Elena, fiindcă este româncă. Ea întruchipează un mister feminin văzut din două perspective – cea a lui Scott, americanul care a ajutat-o să părăsească România comunistă în ’88 și naratorul danez, fiul vitreg al lui Scott care reușește să o descopere peste ani pe adevărata Elena.

Acestea sunt primele recomandări semnate de autori nordici. Ați citit vreunul dintre aceste romane? Dacă nu, care vă atrage?


24 thoughts on “Autori nordici (1)

 1. Mie mi-a placut mult N-a dansat decat o vara. Este si film.
  https://www.bookaholic.ro/n-a-dansat-decat-o-vara-de-per-olof-ekstrom.html

  De asemenea, o carte superba de un autor finlandez (tot nordici sunt) – Cantec despre invapaiata floare rosie.
  https://worldlitterature.wordpress.com/2017/05/12/johannes-linnankoski-cantec-despre-invapaiata-floare-rosie-1905/

  Ca sa nu mai pomenesc, pentru amatorii de romane istorice, Mika Waltari…

  Liked by 1 person

 2. Eu am citit cativa de la Editura Trei, in frunte cu Stieg Larsson, regretatul autor al trilogiei Millennium. Deja m-ai convins sa il abordez si pe Samuel Bjork, aparut la RAO. Dar am impresia ca Bufnita e al doilea volum si trebuie sa incep cu Calatoresc singura, nu? 🙂

  Liked by 1 person

 3. Nu am citit nimic de pe lista ta, dar toate mă atrag, mulțumesc pentru recomandări! ❤ Am avut o perioadă în care făcusem o adevărată obsesie pentru autorii nordici, apoi, cu timpul, s-a mai estompat.

  Liked by 1 person

  • Imi place sa citesc autori europeni, in general. Citesc autori de pe toate continentele, dar in ultima vreme ma simt atrasa de cei contemporani de pe Batranul Continent, inclusiv cei romani, sigur ca da.

   Liked by 1 person

 4. trebuie sa citesc bufnita vaneaza intotdeauna noaptea! sunt devoratoare de carti politiste, de thrillere, asa ca autorii nordici ii cunosc prin prisma acestor genuri. il ador pe stieg larsson, pe camilla lackberg, pe yrsa sigurdardottir….ce sa mai, am intreaga serie neagra!

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Autori nordici (2) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.