Asaltul bucătăriei cu… Angela: tochitură dobrogeană – Storming the Kitchen with… Angela: Dobrujan Stew

Abia așteptați ceva bun, nu-i așa? Și eu! Întotdeauna ne vor tenta lucrurile bune. Din categoria lucruri bune fac parte și blogurile, iar cele care participă la Asaltul bucătăriei sunt în fruntea listei, pentru că în spatele acestor articole și recomandări se află oameni. Oameni pasionați, care au ceva de zis, care doresc să transmită un mesaj. Angela este un om dintr-o bucată, care se remarcă printr-o vigoare a spiritului și prin atitudine. Ea ne recomandă pe blogul ei So many books, so little time lecturi deosebite, profunde, pe teme cu impact în societatea noastră. Mă bucur mult că a dat curs invitației mele și nu oricum, ci într-un mod deosebit de apetisant:

Am acceptat cu drag, nu pentru că aș fi vreo bucătăreasă ieșită din comun, ci pentru că am vrut să promovez ceva specific românesc. E singurul fel tradițional de mâncare pe care îl încerc peste tot pe unde ajung. De multe ori sunt dezamăgită și, fără falsă modestie, al meu e mai bun. Dar cel mai bun îl găsiți la Gura Diham în Bușteni. Făcut la foc de lemn, în ceaun și cu miros de fum. Rețeta mea de azi nu-i pentru oameni slabi de înger. E pentru oameni cu inima tare pentru că e de-a noastră, e grasă și gâdila colesterolul.

Se numește tochitură dobrogeană și vă trebuie cam așa:

700 gr de carne de porc, jumate macră, jumate mai grasă. Eu am pus cotlet și ceafă că asta am avut. Puteți combina și pulpă cu fleică.

Un piept de pui

300 grame de ficat porc

3-4 cârnați afumați

150 ml vin roșu

3-4 căței de usturoi

1 ardei gras

Piper, boia dulce, cimbru, sare

Un ardei iute tocat mărunt dacă sunteți amatori.

Suc de roșii sau bulion

Câte un ou de porție

Telemea de ras deasupra

Mămăligă

Sos de usturoi, cartofi prăjiți și ardei copți opțional.

Se spală, se curăță de pielițe și se taie cubulețe carnea. Se pune la călit în ulei. Se înăbușă cu vin roșu. Se lasă să scadă. Se pune ficatul. Apoi cârnații. Usturoiul zdrobit, condimentele și ardeiul tocat mic. Se adaugă și o cană de apă. Se lasă să scadă acoperit. Se pune sucul de roșii sau bulionul îndoit cu 10 min înainte să stingem focul. Se servește cu mămăligă, un ou prăjit cu telemea rasă, salată de ardei copți sau murături. Merg și doi cartofi prăjiți dacă vă țin baierele pantalonilor. Să aveți poftă!

Și încă ce poftă! O rețetă tradițională excelentă, care îmi place și mie, deși gătesc foarte rar carne de porc. Și dobrogeană, pe deasupra! ❤

Vă invit să citiți articolele Angelei, pe So many books, so little time și să fiți în continuare pe fază, fiindcă Asaltul bucătăriei continuă cu mulți invitați minunați și rețete delicioase.

This slideshow requires JavaScript.

You were looking forward to get something good, right? Me too! We are always tempted by good stuff. This category includes blogs, and those participating at Storming the Kitchen are top of the list, because behind all these articles and recommendations are people. Passionate people, with something to say, with a message they want to pass to the others. Angela is a straightforward person, who stands out of the crowd by a force of spirit and attitude. She brings to our attention on her blog So may books, so little time special, deep readings, with meaning and impact in our society. I’m happy she answered my call and not in any way, but in a very delicious one:

I accepted gladly, not because I were a cook out of this world, but because I wanted to promote a typical Romanian dish. It’s the only traditional food that I always try, no matter where I go. I get dissapointed many times, and, without bragging, mine it’s better. But you can find the best at Gura Diham, in Busteni. Made in iron cast, at wood fire and smoke. Today’s recipe is not for the frail. It’s for those with strong heart, because it’s ours, it’s fat and it tickles the cholesterol.

It’s called Tochitura Dobrogeana (Dobrujan Stew) and you need these:

700 g pork meat, half lean, half fatter. I used loin and neck, that’s what I had. You can mix leg with shoulder.

One chicken breast

300 g pork liver

3-4 smoked sausages

150 ml red wine

3-4 garlic cloves

1 sweet pepper

pepper, paprika, thyme, salt

one chilli finely sliced if you fancy

tomato juice or tomato paste

one egg for each serving

mature cheese to grate on top

polenta

garlic sauce, chips and roasted peppers, optional.

Wash, clean and cut the meat cubes. Fry it in oil, then add the red wine. Let it reduce. Add the liver, then the sausages. Crushed garlic, spices and the finely cut chilli. Add a cup of hot water, let it simmer, lid on. Add the tomato juice or the dissolved tomato paste ten minutes before removing from heat. Serve with polenta, fried egg on top and grated cheese, roasted peppers salad or pickles. Some chips go with it just fine, if your belt can handle the situation. Enjoy!

And enjoy we will! An excellent traditional recipe, which I also like very much, although I rarely cook pork. And Dobrujan, as well! ❤

I invite you guys to read Angela‘s articles on So many books, so little time and stay tuned, because Storming the Kitchen keeps rolling with wonderful guests and delicious food.

18 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Angela: tochitură dobrogeană – Storming the Kitchen with… Angela: Dobrujan Stew

  1. Yammy, ce bine arată! ❤ Noroc că am dat de ea acum pe seară, că ziua aș fi murit de poftă și cum nu mănânc până seara aș fi fost leșinată…

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.