Vieți în vâltoare – Marina Costa

Vieti in valtoare

Sunt foarte bucuroasă să asist, în ultimii ani, la o veritabilă renaștere literară contemporană autohtonă, să cunosc din ce în ce mai multe nume de autori români contemporani, care scriu bine, scriu din suflet și și-au creat un stil propriu. Unul dintre aceste nume este cel al Marinei Costa, care se remarcă în zona romanelor de ficțiune istorică și aventuri.

Vieți în vâltoare” este al șaselea titlu semnat de autoare pe care îl citesc, un roman plasat, la fel ca și celelalte, pe teritorii vaste, aflate pe două continente.

Ca și celelalte romane ale autoarei, poate fi citit atât de adolescenți, cât și de adulți.

Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al optsprezecelea și începutul secolului al nouăsprezecelea. Eroina principală, personajul narator, poartă numele de Roxana Darie și este născută la Genova din părinți moldoveni. Familia sa a însoțit-o în exil pe domnița Lena, fiica domnitorului Ghica, cel mazilit de turci. Roxana este botezată în tradiția catolică și crește într-un spațiu cosmopolit, genoveză prin naștere, moldoveancă prin origini și, ulterior, toscană prin educație, fiind învățată să citească și să scrie de Gianna, o bătrână care îi lasă moștenire exemplarul ei din Divina Commedia. După ce părinții își pierd viața într-un cutremur, Roxana ajunge să fie salvată de militarii comandați de căpitanul Alessandro Savieri. Va petrece câțiva ani la mănăstirea carmelitelor, de unde va pleca în cele din urmă, deghizată în băiat, să se înroleze în armata iacobină, care luptă pentru libertate, egalitate și fraternitate. Îl reîntâlnește pe Savieri, de data aceasta ajuns colonel, care nu o recunoaște  în tânărul artilerist pe Rossana și alături de care se avântă în luptă, purtată printre altele de dorința de a-l impresiona, întrucât ajunge să îi poarte o dragoste pătimașă, de adolescentă, celui care știe prea bine că îi este doar un vis imposibil. Nu numai că nu simțea că i-ar corespunde sentimentele, dar Alessandro, deși viteaz pe câmpul de luptă, este un afemeiat de primă mână. Aflați în situația de a fi condamnați la moarte, este convinsă că Alessandro a fost executat, însă reușește să fugă cu ajutorul unor ardeleni din armata austriacă, alături de alți însoțitori. Valurile sorții o aduc în casa Mariei și a Sofiei, bolnavă grav. Maria o îngrijește și rămâne o vreme alături de familia lor. Vâltorile vieții însă sunt departe de a-i da drumul Roxanei, iar o întreagă avalanșă de întâmplări o conduc înspre a-și afla iubirea adevărată, cu totul alta decât ceea ce visase ea odinioară.

După o călătorie plină de peripeții pe Mediterana, iar apoi pe ocean, cei doi ajung în proaspăt infiintatele State Unite ale Americii. Acolo începe o aventură de proporții, fiind partea mea preferată din roman, despre care chiar nu voi spune prea multe, decât că este plină de acțiune, dar și de romantism.

Marina Costa nu se dezminte nici de această dată. Eroina este o tânără voluntară, curajoasă, inteligență, cu principii. Personajele aparțin multor etnii, uneori chiar fiind metiși sau mulatri. Teritoriile europene, ca și în Farmecul mării, sunt zguduite de urmările Revoluției franceze, de ridicarea lui Napoleon Bonaparte și de campaniile sale militare. Avem ocazia să cunoaștem climatul politic și militar din zona statelor italiene, în special a celor din Nord.

Pe de altă parte, în America sunt alte provocări, care nu îi vor ocoli pe eroi. Accentul cade pe acțiune, dar și în acest roman avem parte de cântece, poezii, tradiții ale oamenilor și locurilor. Suntem martorii întemeierii unui oraș de către coloniști și ai relațiilor între cei care locuiesc acum în spațiul din statul Louisiana, fie ei de origine franceză, italiană, metisă, africană sau nativi americani. Mi-a plăcut în mod special relaționarea cu cei din tribul cherokee. Reușește Luigi să îi cucerească inima Roxanei, în mijlocul acestor vâltori ale vieții? Veți afla, citind acest roman în două părți, care are darul de a ne transporta în mijlocul unor epoci zbuciumate ale istoriei universale.

În urma unor discuții recente legate de coperte, am hotărât să menționez câte ceva și despre acest aspect când scriu recomandările (te salut, Oana Nica! 🙂 ). Autoarea a ales cu grijă coperta reprezentativă pentru fiecare volum, din arta universală. Astfel, volumul I “Ținuturi însângerate” beneficiază de pictura intitulată Bătălia de la Novi, de Alexander von Kotzebue (bătălie menționată în volum), iar volumul II “Lumea Nouă” de o pictură semnată Charles Marion ce poartă numele de Sat de indieni, o altă bună referire la conținutul volumului.

Romanul are și o continuare – “Alte vâltori ale vieții“, pe care intenționez să îl citesc în curând.

Dacă vă plac cărțile de ficțiune istorică și aventuri, vă recomand cu drag titlurile semnate Marina Costa.

17 thoughts on “Vieți în vâltoare – Marina Costa

  1. La capitolul bârfe din culise – alege și omul imaginea copertei cea mai apropiată de ceva legat de carte… Da, bătălia de la Novi, fiind un capitol important din carte, a fost cea mai potrivită pentru coperta primului volum. Satul indian, din ce am găsit in acest domeniu, a fost, de asemenea, cel mai apropiat… doar ca cherokee nu au tipi-uri, ca în pictura de pe coperta, ci asi – case cu acoperisul rotund. Mai aproape de wigwamurile celor din nord, desi nu identice ca stil de constructie.

    Liked by 1 person

  2. O, super! Eu am hotarat ca pana la finalul anului sa incerc cat mai multi autori romani. Acum sunt la Filip Florian, Toate bufnitele. Pun si recomandarea ta pe lista.

    Liked by 2 people

  3. Felicitari Ana pentru minunata recenzie, presarata cu detalii semnificative si tentante despre carte! Se simte ca ti-a placut si ca e o poveste deosebita, ai transmis foarte bine acest lucru.

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.